https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Za večjo energetsko učinkovitost stavb 43 milijonov evrov subvencij

26.06.2023 ob 6:00  

Eko sklad je sredstva za subvencije, ki so na voljo občanom prek javnega poziva za nove naložbe rabe obnovljivih virov energije in večje energijske učinkovitosti stavb, povečal za 17 milijonov evrov, iz 26 na 43 milijonov evrov. Prav tako je objavil razpis za subvencije za energijsko prenovo starejših večstanovanjskih stavb.

Od skupno 43 milijonov evrov je iz sklada za podnebne spremembe 23 milijonov evrov namenjenih za zamenjavo starih kurilnih naprav z novimi kurilnimi napravami na lesno biomaso ali s toplotnimi črpalkami, 10 milijonov evrov pa za nove naložbe rabe obnovljivih virov energije in večje energijske učinkovitosti stavb.

Poleg za nakup kurilnih naprav na lesno biomaso in toplotnih črpalk so subvencije na voljo med drugim za vgradnjo solarnega ogrevalnega sistema v stavbi, zamenjavo toplotne postaje ali vgradnjo toplotne postaje za priklop na sistem daljinskega ogrevanja eno- ali dvostanovanjske stavbe, vgradnjo energijsko učinkovitih lesenih oken v starejši stavbi, izolacijo fasade starejše eno- ali dvostanovanjske stavbe in vgradnjo prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka v stavbo.

Subvencije za energijsko prenovo starejših večstanovanjskih stavb

Eko sklad je objavil tudi javni razpis za nepovratne finančne spodbude etažnim lastnikom za skupne celovite energijske prenove starejših večstanovanjskih stavb, ki jih sofinancirajo pogodbeniki, ki prenove izvajajo. Na voljo je 500.000 evrov.

Subvencijo je mogoče dobiti za celovito energijsko prenovo večstanovanjske stavbe, ki se lahko izvede kot usklajena izvedba treh ali več ukrepov energijske prenove v povečanje učinkovite rabe energije stavbe ali kot skoraj ničenergijska prenova stavbe.

Obvezna je med drugim izvedba toplotne izolacije zunanjih sten. V primeru izvedbe celovite energijske prenove in hkrati protipotresne utrditve stavbe se dodeli dodatna nepovratna finančna spodbuda.

Eko sklad je poleg tega sredstva, ki so na voljo po javnem pozivu za nepovratne finančne spodbude za nove skupne naložbe večje energijske učinkovitosti starejših stavb s tremi ali več posameznimi deli stavbe, povečal s 14,8 na 16,8 milijona evrov, piše STA.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.06.2023 ob 6:21 kilonja gost

      Kakšne subvencije, naivneži, to ej samo marketinška poteza za suhi nateg . Za višino subvencij imate višjo ceno artikla ki ga kupite, subvencije dejansko pobere trgovec in ne kupec . To se je lepo videlo tudi lani ko je država dala subvencijo za energente, istočasno so pa za višino subvencij prodajalci podražili energente. Doživeto s prve roke .

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.