https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KOMENTAR

Volivci v trenirkah – Janša, Grims & Co si lahko čestitajo za vztrajnost

13.12.2011  

‘Važno je, da vi kupujete nove volivce na račun davkoplačevalcev. To je važno,’ je ‘gospe in gospode’ iz vladajoče koalicije vljudno razkrinkal Branko Grims, eden bolj Slovencem prijaznih esdeesovskih poslancev, na seji državnega zbora (junija 2009), ko je prišel na dnevni red ‘predlog za začetek postopka za dopolnitev ustavnega zakona za izvedbo temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije z osnutkom ustavnega zakona’.

Po domače ustavni zakon, s katerim so esdeesovski poslanci hoteli razveljaviti izbrisati ukrepe notranje ministrice Katarine Kresal in vlade za ureditev položaja izbrisanih. T.i. ‘izbrisanih’, kakor se je ves čas te ‘nezaslišano nesramne, nedopustne, pritlehne, demagoške, hujskaške, zadrte, nečloveške, nedemokratične, zavržne in brezobirne‘ kampanje z interpelacijo proti ministrici, poskusi pravnih zvijač in referendumskih groženj glasila uradna esdeesovska oznaka ljudi, ki jih je država nekoč prizadela s svojo hudo napako in naslednje poldrugo desetletje navzlic sodbam ustavnega sodišča tega ni zmogla priznati in popraviti.

T.i. in še narekovaji. Oznaka, ki se je kot rumeno sonce na modro nebo imenitno podala k esdeesovski osnovni tezi, da so izbrisani pravzaprav izmišljeni, da jih ni in jih nikoli ni bilo. Če pa so že, tu in tam kakšen, ki se je mu zgodila posamična krivica pri ‘prenosu iz registra prebivalstva s stalnim prebivališčem v register brez stalnega prebivališča’, jih je treba obravnavati ‘selektivno’.

Ah, interpelacija proti Katarini Kresal … Tako je, med drugim, o volivcih govoril predlog esdeesovske interpelacije zoper njo:

Konec januarja pa se je pokazalo, da je ministrstvo v tem času v resnici pripravljalo celo političen projekt napihovanja števila volivcev strank tranzicijske levice na račun davkoplačevalcev. MNZ je namreč objavil podatke, po katerih naj bi t. i. “izbrisanih” ne bilo 18.305, kar je bila uradna številka MNZ in tudi t.i. “izbrisanih” vse doslej, ampak naj bi jih bilo kar 25.671.  V oči bode dejstvo, da je po tem zadnjem(?) napihovanju številka skoraj natančno dvakrat večja, kot je bila razlika v številu prejetih glasov med SDS in SD  na zadnjih volitvah.
/…/
Drastično večanje števila t. i. “izbrisanih” in hkratna napoved ministrice Katarine Kresal, da bo Ministrstvo za notranje zadeve v naslednjem mesecu pričelo z izdajanjem odločb t. i. “izbrisanim” kar brez vsake zakonite podlage, lahko torej razumemo izključno kot ukrepanje za zagotavljanje bodočih zanesljivih volivcev strank tranzicijske levice.
/…/
Tudi če sodišča del teh zahtevkov zavrnejo, bodo stroški tako neprimernega in z vidika nadaljnega razvoja Slovenije brezvestno lahkomiselnega pristopa ustvarjanja novih volivcev strank tranzicijske levice izjemno visoki, saj bodo obsegali:

Trikrat je v tem predlogu govora o volivcih, ki da si jih z urejanjem položaja izbrisanih zagotavlja tranzicijska levica.

Volivce v trenirkah.

Prava reč, da urejanje položaja izbrisanih ni pomenilo samodejnega podeljevanja državljanstva in s tem volilne pravice.

O pametni rešitvi ustavnega zakona za izigravanje odločb ustavnega sodišča je bilo govora že leta 2007, v času vlade Janeza Janše, ob 15. obletnici omenjenega ‘prenosa’. Takrat, ko se je vlada pripravljala na predsedovanje EU, se je premierski stranki položaj s stališča človekovih pravic zazdel neprijeten.

Tisti, ki kategorično zavračajo razpravo o ustavnem zakonu in računajo, da bodo iz tega dolgoročno imeli politični profit, nove volivce, želimo ponovno opozoriti, da s tem ravnanjem potiskajo Slovenijo v neprijeten položaj, ko moramo v tujini vedno znova pojasnjevati problematiko slovenske osamosvojitve, na katero bi vendar morali biti vsi upravičeno ponosni.

Spet pa ni bilo to pojasnjevanje osamosvojitve toliko neprijeten poseg v človekove pravice, da bi položaj izbrisanih uredili v skladu z določbami ustavnega sodišča.

Volivce, o katerih je LDS sanjala že, ko je pod vodstvom Antona Ropa postala slovenofobna in ultralevičarska. Pred edinimi volitvami, ki jih Janša ni izgubil. V spletnem arhivu premega govora Janševe izjave iz tistih časov o novih volivcih žal ni (ali pa je nisem našel). Je pa nacionalka na svoji spletni strani daljnega leta 2004 objavila naslednje:

Janša je namreč dejal, da je LDS ksenofoben do slovenstva in osamosvojitve ter ultralevičarski. Dodal je, da LDS zanimajo le novi volivci, da bo referendum odločal tudi o legitimnosti trenutne oblasti in da v SDS-u v primeru pozitivnega izida pričakujejo odstop vlade.

In podobno je poročala spletna stran komercialke.

LDS je po Janševem mnenju ksenofobna do slovenstva in osamosvojitve ter “ultralevičarska”. Z zamenjavo Drnovška na čelu stranke z Ropom pa je “ultralevičarska linija” v LDS zmagala in se še bolj bori “za nekatere svoje zaveznike iz časov, ko so skupaj nastopali proti slovenski osamosvojitvi”. Namesto načel tako LDS zanimajo le novi volivci, meni Janša, ne glede na ceno, ki jo bo potrebno za to plačati.

To prijazno esdeesovsko opozarjanje na volivce v trenirkah ima razmeroma dolgo zgodovino in je padlo na plodna tla.  Vztrajnost Janše, Grimsa & Co ni bila zaman. Dosti bolj natrenirano ne bi mogli niti lastnoročno. Lahko si čestitajo.

Vojko Flegar je urednik spletne strani

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.