https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Petkov poetični večer z Uršo Majcen v radgonskem Špitalu

09.07.2023 ob 6:05  

Na Petkovem poetičnem večeru v radgonskem muzeju Špital je mlada avtorica Urša Majcen v pogovoru z Niko Škof predstavila svoj pesniški prvenec Ekosistem tišine.

Urša Majcen je dramaturginja, scenaristka in pesnica. Deluje tako znotraj kot zunaj institucionalne produkcije, svoje delovanje pa širi tudi na področje (multimedijskega) performansa. Je prejemnica študentske Prešernove nagrade, Župančičeve frulice in avtorica nominiranega dramskega besedila za nagrado Slavka Gruma. 

Dramska besedila, poezijo in prispevke redno objavlja v literarnih revijah, po njenih scenarijih je nastalo že več kratkih filmov, njena dramska besedila pa so bila bralno uprizorjena tudi na Tednu slovenske drame v Kranju ter v SNG Drama Ljubljana.

Njen pesniški prvenec Ekosistem tišine je izšel konec leta 2021 pri žepni založbi Črna skrinjica pod okriljem Literarnega društvu IA. V njem se avtorica ne trudi boriti proti stiskam, ampak z njimi zgolj operira.

V intervjuju za časnik Delo je Urša o pisanju poezije zapisala: »Skozi poezijo se nenehno razgaljam in učim bivati brez kože, brez sramu, /…/. Zanimajo me goni in občutja, ki jih potlačimo in jih najraje zanemarimo – tèma, krivda, tesnoba, zapuščenost, občutek dolžnosti ali odgovornosti, sprevrženosti, hrepenenja, nesposobnosti in predvsem strah. V iskanju srčike absurda bivanja in v prestopanju med simbolnim in realnim iščem nekakšno sadomazohistično lepoto agonije obstoja in občutek, da se vsaj sizifovsko premikam proti odgovoru na vprašanje biti. Vse moje pisanje je na neki način zgolj skozi osebni pogled skrivenčeno nenehno postavljanje najširšega in najosnovnejšega vprašanja – kako bivati in predvsem čemu.«

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.07.2023 ob 9:39 Pavel gost

      Pohvalno!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.