https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Pomgrad lani 4,5 milijona evrov manj prihodkov

17.07.2023 ob 11:45  

Pomurska gradbena skupina Pomgrad je leto 2022 končala z 99 milijoni evrov prihodkov, kar je dobrega 4,5 milijona evrov manj kot leto prej. Skoraj v celoti so jih ustvarili na domačem trgu, leto pa ob zahtevnih pogojih, zlasti zaradi višanja cen energentov in materialov, zaključili z 2,3 milijona evrov čistega dobička, polovico manj kot leto prej.

Kot je v letnem poročilu zapisala uprava podjetja pod vodstvom Iztoka Polaniča, so lahko z vidika povpraševanja po gradbenih delih z lanskim letom zadovoljni, izjema je bilo stanje javnih naročil v zadnjem četrtletju, saj so se razpisi na infrastrukturnem področju v tem obdobju praktično ustavili.

"Takšno stanje se je nadaljevalo tudi v začetku leta 2023 in bo imelo potencialne posledice v letih 2024 ali 2025, če se količina javnih razpisov s področja infrastrukture ne bo povečala," so pojasnili v Pomgradu, ob tem pa dodali, da je sicer ugodno stanje glede ostalih razpisov v prvih treh četrtletjih povzročilo njihovo rekordno zasedenost in praktično polno knjigo naročil za letošnje leto.

Po vrstah del so pomembno vlogo začeli pridobivati projekti visokih gradenj, ki so se po strukturi pridobljenih projektov praktično izenačile z nizkimi gradnjami, čemur v preteklih letih ni bilo tako, saj so vedno pridobili precej več nizkogradenjskih projektov.

Razlogov za takšno stanje je po njihovem verjetno več. Država je denimo pospešeno vlagala v obnove domov za starejše, pridobili so tudi projekt gradnje Carthagove tovarne avtodomov v Ormožu. So se pa hkrati na področju nizkih gradenj soočili zamudami na velikih projektih Darsa, kot sta tretja razvojna os in ormoška obvoznica.

Že leta 2021 so namreč pridobili t.i. sposobnost - prvo fazo dvostopenjskega razpisa - za priključek Novo mesto, most čez Krko na jugu tretje razvojne osi ter za Velunjo in Škale na njenem severu, vendar zaradi težav pri pridobivanju gradbenih dovoljenj Dars še ni objavil druge faze razpisov, enako pa velja tudi za obvoznico mimo Ormoža.

Podobno kot v letu 2021 so se tudi lani soočali z dvigom cen resursov. Ko so že pričakovali umiritev in tudi padce cen, se je februarja začela vojna v Ukrajini, ki je pognala cene energentov, kot sta plin in električna energija, navzgor, to pa je vplivalo še na cene ostalih gradbenih resursov, pojasnjujejo v podjetju.

A za razliko od leta 2021, ko so bili še na začetku tega procesa, so lani pozitivno rešili kar nekaj pomembnejših zahtevkov po prilagoditvi cen na projektih zaradi dvigov cen vhodnih materialov in storitev. Ker pa je imela večina starejših pogodb klavzulo o nespremenljivosti cene, so morali tveganje za spremembe cene do deset odstotkov prevzeti sami. To jim je odneslo dobršen delež dobička na nekaterih starejših projektih.

Največji pogodbeni partnerji Pomgrada lani so bili Dars, za katerega so izvajali dobrih 16 milijonov evrov vredne preplastitve avtocestnih odsekov na štajerski in pomurski avtocesti od Dragučove proti Šentilju, Lenartu in Mariboru, med večjimi projekti pa so bili še 12 milijonov vredna gradnja doma starejših občanov v Rakičanu, skoraj deset milijonov evrov vredna rekonstrukcija državne ceste med Počehovo in Zgornjo Kungoto, devet milijonov evrov vredna gradnja zdravstvene postaje Magdalena v Mariboru ter sedem milijonov evrov vredna gradnja enote Žabjak Doma upokojencev Ptuj.

Njihov največji posamični investitor je bila lani sicer Direkcija RS za infrastrukturo s 25 milijoni evrov, sledijo pa Dars s 23, Dom starejših Rakičan in Mestna občina Maribor s po okoli 12 in Carthago z 8,5 milijona evrov.

Skupina, ki zaposluje okoli 420 ljudi, je sicer lani izvedla tudi za dobrega 2,5 milijona evrov investicij, med katerimi so bile največje postavitev sončnih elektrarn na lokacijah Bakovska, Lipovci in Slovenska Bistrica, prenovili so prostore v Slovenski Bistrici ter nabavili nekaj dodatne gradbene opreme in vozil.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.07.2023 ob 12:36 gost

      Glavnega na žalost ni več. Tako se bo POMGRAD počasi potopo.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.07.2023 ob 13:04 AAAAAAAAAAAAA gost

      Da vijdiš gradbišče na primer cesto 1 km pa tan trije delavci znaš ka nemre biti prihodkov.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.07.2023 ob 13:39 ff gost

      Kda vidis kak delajo avtocesto pri Pesnici vupas ka nigdar vec posla ne dobijo na razpise

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.07.2023 ob 14:15 gost

      Vsa gradbena podjetja je vrag vzel v državi pa tudi Pongrad bo vrag vzel. Kajti ko se začne tajkunstvo se hudič veseli dobitka.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      20.07.2023 ob 20:19 Boki gost

      Vij na socijali se delat spravte

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.