https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Vilmoš Tkalec slovenski učitelj, kantor in politik

19.07.2023 ob 6:05  

Vilmoš Tkalec slovenski učitelj, kantor in politik ter avtor prekmurskega učbenika Vend-szlovenszka kniga cstenya, slovenskega berila za osnovne šole. 

Vilmoš Tkalec se je rodil 8. januarja 1894 v Turnišču. Rodil se je gostilničarju Števanu Tkalcu in njegovi ženi Mariji Hohoffer, ki je bila nemškega rodu. Leta 1912 je končal učiteljsko šolo v Čakovcu, nato glasbeno akademijo v Budimpešti. Pred prvo svetovno vojno je poučeval na osnovni šoli v Črenšovcih, tam se je poročil z Ano Margitko Preisler, ki je bila tudi nemškega rodu.

Leta 1914 je bil kot vojak prostovoljec udeležen na ruski fronti, pozneje je bil ranjen. V vojni je pridobil vojaški čin nadporočnika. Leta 1917 je padel v rusko ujetništvo, a se je po enem letu vrnil domov. Po vojni je poveljeval madžarskim policijskim enotam. Po razglasitvi Madžarske sovjetske republike je 12. aprila 1919 postal vodja sveta Slovenske krajine. 29. maja istega leta je dosegel razglasitev Murske republike in postal njen predsednik.

Po propadu le-te je junija 1919 pobegnil v Avstrijo, a so ga srbske oblasti leta 1920 v Lendavi zaprle, od koder je po nekaj dnevih pobegnil na Madžarsko, kjer je za njim izginila vsaka sled. Pozneje se je z ženo Margitko preselil na Madžarsko. Leta 1922 je blizu mesta Nagykarácsony na posestvu Szentkirálypuszta začel s službo učitelja in kantorja. Leta 1929 se je kot učitelj zaposlil v Kistarcsi, nedaleč od Budimpešte.  Kasneje je pomadžaril svoje ime iz Tkalca na Tarcsay-ja. V letu 1931 se mu je rodila hčerka Hajnalka. V tem obdobju je bil Vilmos Tarcsay zelo uspešen skladatelj madžarskih pesmi. Kot glasbenik in skladatelj je nastopal v Budimpešti in v večjih mestih na Madžarskem. Kasneje je od leta 1946 živel v Budimpešti z drugo ženo Rozalijo Jagoš. V tem zakonu se je rodil sin Vilmos Tarcsai ml. Umrl je 27. maja 1950 v Budimpešti.

Leta 1939 je napisal prekmurski učbenik Vend-szlovenszka kniga cstenya. Čeprav uradno ni naveden kot avtor in urednik pa lahko zanesljivo sklepamo, da je prav on sestavil in izdal slovensko berilo za osnovne šole. Obvladal je več jezikov in prevajal razna besedila ter pesmi iz nemščine, italijanščine, hrvaščine in ruščine, so zapisali na Wikipediji.

FOTO: Wikipedija.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.07.2023 ob 10:22 gost

      kakši narod smo? vse narodne izdajalce in odpadnike častimo, fej

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.07.2023 ob 13:18 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Ta Tkalec je navaden pljuvator po svojem pokolenju,MADŽARON smrdljivi.Med drugo vojno je bil tudi oficir,obiskal svoje v Turnišču,slovenstvo zatajil,med obiskom so morali vsi govoriti neslovensko,odpad eden slovenski,prekmurski .

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.07.2023 ob 14:57 No name gost

      Prekmurije 900 let pod Madžarsko, o čem se pogovarjamo

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      19.07.2023 ob 17:52 gost

      Kriminalec, avanturist in prevarant.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.