https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Slovenci manj trošimo za hrano in neživilske izdelke, več za avtomobile in potovanja v tujino

19.07.2023 ob 6:00  

Večina gospodarskih kazalnikov se je v drugem četrtletju poslabšala, Poleg predelovalnega sektorja do ohlajanja prihaja tudi v nekaterih storitvah, medtem pa še naprej znatno raste gradbeništvo.

Večina razpoložljivih gospodarskih kazalnikov v Sloveniji se je v drugem četrtletju poslabšala, je v najnovejši izdaji Ekonomskega ogledala opozoril Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Poleg predelovalnega sektorja do ohlajanja prihaja tudi v nekaterih storitvah, po drugi strani še vedno znatno raste gradbeništvo.

Vrednosti nekaterih kratkoročnih gospodarskih kazalnikov za Slovenijo, povezanih z mednarodno blagovno menjavo in aktivnostjo predelovalnih dejavnosti, so se tako v povprečju aprila in maja glede na prvo četrtletje znižale.

Industrijska proizvodnja se je sicer po aprilskem občutnem znižanju maja precej okrepila, a v povprečju drugega četrtletja ostala pod ravnjo prvega. Blagovna menjava je maja še upadla in ostala manjša kot pred letom dni, to pa predvsem zaradi nadaljnjega upada uvoza blaga, medtem ko se je realni izvoz blaga po večmesečnem zmanjševanju nekoliko povečal, so navedli v Umarju.

Pričakovanja glede izvoznih naročil so se junija po opozorilih urada znižala na najnižjo raven po avgustu 2020, kar ne kaže, da bi junija pri izvozni aktivnosti prišlo do vidnejšega okrevanja.

Manj za hrano in neživilske izdelke, več za avtomobile in potovanja v tujino

Tudi realni prihodek tržnih storitev, ki so ob pokoronskem okrevanju daljše obdobje beležile rast, se je aprila občutno zmanjšal in bil manjši tudi medletno.

Realni prihodek v trgovini na drobno brez motornih goriv se je aprila na mesečni ravni nekoliko povečal, medletno pa ostal precej manjši. Gospodinjstva so aprila in maja manj kot pred letom trošila za hrano, neživilske izdelke in turistične prenočitve doma, več pa za avtomobile in potovanja v tujino. Po podatkih finančne uprave o vrednosti davčno potrjenih računov je bila sicer skupna realna prodaja v drugem četrtletju prvič v zadnjih dveh letih medletno manjša.

Gradbena aktivnost, ki se je po aprilskem upadu maja zvišala, pa je bila medletno še vedno znatno višja in tako še naprej spodbuja gospodarsko rast.

K rasti delovno aktivnih oseb največ prispevalo zaposlovanje tujih državljanov

Število registriranih brezposelnih je bilo junija najnižje doslej v zgodovini samostojne Slovenije. Ob velikem pomanjkanju delovne sile je bilo medletno za četrtino manj dolgotrajno brezposelnih in 14,5 odstotka manj brezposelnih, starejših od 50 let. Medletna rast števila delovno aktivnih oseb je bila aprila nekoliko nižja kot v prejšnjih mesecih, k rasti pa je še naprej največ prispevalo zaposlovanje tujih državljanov.

Aprila je bila povprečna bruto plača v zasebnem sektorju medletno zaradi nižjih izrednih izplačil realno nižja za 1,4 odstotka, v javnem pa realno višja za 1,6 odstotka, kar je povezano predvsem z lanskim dogovorom o dvigu plač.

Inflacija se je občutno znižala

Medletna rast cen življenjskih potrebščin se je junija skladno s pričakovanji občutno znižala kljub vrnitvi obdavčitve nekaterih energentov na višjo davčno stopnjo. Pri 6,9 odstotka je bila za 1,5 odstotne točke nižja kot maja in najnižja po lanskem aprilu. Inflacijo v evrskem območju je medtem, merjeno s harmoniziranim indeksom življenjskih potrebščin, še naprej presegala, tokrat za 1,1 odstotne točke, pojasnjujejo v Umarju.

K medletnemu znižanju inflacije je prispevala predvsem precej nižja rast cen v skupini stanovanja, voda, električna energija, plin in drugo gorivo ob višji osnovi zaradi lanskega izteka ukrepa oprostitve plačila nekaterih prispevkov in dajatev za električno energijo. Medletna rast cen hrane je bila junija še vedno razmeroma visoka, a se postopoma umirja. V zadnjih mesecih pa se je močno okrepila medletna rast cen blaga in storitev v zdravstvu, ki je bila s 13,3 odstotka junija najvišja med vsemi skupinami blaga in storitev.

Osnovna inflacija, ki ne upošteva rasti cen hrane in energentov, je junija z osmimi odstotki ostala razmeroma visoka in se še ni pričela zniževati. Bila je tudi bistveno višja od evrskega povprečja (5,4 odstotka), so izpostavili pri Umarju.

Cene industrijskih proizvodov slovenskih proizvajalcev so se maja medmesečno drugič zapored znižale, medletna rast pa se je ob višji lanski osnovi občutno umirila in bila najnižja po juliju 2021, piše STA.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.07.2023 ob 7:26 gost

      Monaška ,,kusa,, je čisto prevzela Slovence s svojim razkazovanjem in potovanji. 😅😂🤣

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.07.2023 ob 18:00 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐄𝐚𝐫𝐧𝐂𝐚𝐬𝐡𝟕.𝐜𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.07.2023 ob 5:29 Izleti in popotovanja gost

        https://youtu.be/UWvVDJAckxQ forum.over.net/ne-boste-verjeli-v-kaksnem-hotelu-je-spala-hajdi-23357146

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.07.2023 ob 11:59 AAAAAAAAAAAAAAAAAA gost

      Pa ka se je ten zmejšalo vej pa največ ide za hrano. Pred podražitvijo hrane se je sakši mejsec prišparalo kaj zdaj pa nika. Pa isto se vozin kak prlej.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.07.2023 ob 12:01 AAAAAAAAAAAAAAAAAA gost

      Pa butalci nan servejrajo inflacijo ge je izvzeta hrana in energenti. Preklejta banda pokvarjena.

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.07.2023 ob 16:13 AAAAAAAAAAAAAAAAAA gost

        Minusarji rejsan ste kekci. Či hrano prištejejo k inflaciji je najmenje 25% nej pa 6%.

        3 3 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      19.07.2023 ob 12:30 gost

      Vse našteto je od covid dodatkov, malo se ozrite naokrog, obnavlja se tam kjer so dobili dvojno plačilo za skoraj nič dela

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      19.07.2023 ob 13:33 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      V glavnem je tako,živimo boljše in mirnejše zdaj ko nam brezlasi Norik več ne vlada,postajamo normalni , vlada poskuša dajati vsem,se pa penijo pogoltni privatneži,ti bi pa žrli vsepovprek .SMRT HINAVSKIM POGOLTNIM KAPITALSKIM PRIPRAVNIKOM .ŽIVEL DELAVEC .

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.07.2023 ob 14:21 X gost

        Golobova vlada izgublja politično moč na obroke : Se pravi , da moč pomeni možnost , da se zgodi po tvoje , tudi če drugi nasprotujejo tvojim željam . Recionalno- legalno oblast temelji na sprejemanju niza neosebnih pravil . Poenostavljeno rečeno tisti , ki imajo oblast , so zmožni izdajati ukaze , ki jih ljudje ubogajo , ker sprejemajo pravne okvire , ki podpirajo oblast . Če je Golob pred volitvami za določen del volilnega telesa s pomočjo dominantnih medijev imel karizmo uspešnega menedžerja in jo tudi unovčil na volitvah , jo je po dobrem letu dni v veliki meri izgubil . Vse bolj kaže , da je povsem neprimeren za funkcijo predsednika vlade . Fiasko , ki ga je doživel s tem , ko je bil prisiljen odsloviti ministra za zdravje Loredana .Golobova vlada nima nikakršne povezave s tradicionalno oblastjo . Kvečjemu z utopičnim socializmom , ki nas vodi v smer venezuelske revščine . Golobova Gibanje Svoboda nima nikakršne tradicije , niti resnega političnega programa , razen s sloganom " bomo plesali " Vse premalo pozornost posveča tradicionalnim družinam , ki so hrbtenica vsake normalne zdrave družbe . Duša naroda . Podpira pa izrojeno ideologijo LGBT. Našo državo vodi povsem v napačno smer , jo finančno ogroža , saj nebrzdano povečuje proračunsko luknjo . Svojo nesposobnost prikriva z obujanjem ideološkega in kolturnega boja . Politična moč peša na obroke . Izgublja namreč kredibilnost,,,,,,

        29 1 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      19.07.2023 ob 17:50 gost

      BRAVO X.Pa daj ti tele imenovano lendavski podvojvoda.Daj povej kaj na komentar X..Pa da te slišimo socialističnega IDIOTA.

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      19.07.2023 ob 18:08 X gost

      Hvala gost ob 17:50 . Lp

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.