https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Rezultati popisa osnovne košarice razkrivajo tole

25.07.2023 ob 6:05  

Na spletnem mestu Primerjaj-cene.si so na voljo rezultati zadnjega popisa osnovne košarice 15 osnovnih skupin živil ter razširjene košarice 28 osnovnih skupin živil z dne 18. julija 2023. Rezultati popisa razkrivajo ponovno znižanje povprečnih vrednosti košaric. Vrednosti obeh košaric, tako osnovne kot tudi razširjene, sta se znižali za približno štiri odstotke.


Na tokratnem popisu osnovne košarice 15 osnovnih skupin živil se je njena povprečna najcenejša vrednost ponovno znižala. Dosegla je najnižjo vrednost v celotnem času spremljanja ter znaša 31,19 evra, kar je za skoraj štiri odstotke (1,18 evra) nižja vrednost v primerjavi s prejšnjim popisom 4.julija 2023. Razlika med maksimalno in minimalno vrednostjo najcenejše košarice se je tokrat malenkost povišala, vendar še vedno znaša manj kot dva evra. V primerjavi z zadnjim popisom se je povišala za 0,12 evra.

Najcenejša osnovna košarica 15 osnovnih skupin živil je pri tokratnem popisu na voljo pri trgovcu Spar in znaša 30,5 evra, sledita trgovca Tuš in Mercator, ki imata za manj kot pol evra višjo vrednost najcenejše košarice.

V obdobju od zadnjega popisa prvega sklopa (27. marec 2023) do četrtega popisa drugega sklopa (18. julij 2023) se je povprečna cena znižala v devetih kategorijah, v štirih zvišala, ena kategorija pa je ostala nespremenjena. Največje znižanje beležimo v kategoriji jogurta (20,42 odstotka), sledijo kategorije sončničnega olja (17,31 odstotka), jabolk (11,43 odstotka), govejega mesa (10,52 odstotka), svinjskega mesa (5,33 odstotka), v ostalih kategorijah pa je bilo znižanje manj kot 5-odstotno. Zvišanje povprečnih cen je bilo v štirih kategorijah manj kot 5-odstotno.

Pri tretjem popisu razširjene košarice 28 osnovnih skupin živil se je povprečna vrednost najcenejših nakupnih košaric pri vseh trgovcih v primerjavi s popisom 4. julija 2023 ponovno znižala in dosegla najnižjo vrednost. Znaša namreč 49,84 evra, kar je za skoraj štiri odstotke (2,12 evra) manj kot na predhodnem popisu razširjene košarice 28 osnovnih skupin živil. Znižala se je tudi najnižja vrednost najcenejše razširjene košarice, ki tokrat znaša 48,72 evra.

Najcenejša razširjena košarica 28 osnovnih skupin živil je tokrat na voljo pri trgovcu Lidl, sledi košarica pri trgovcu Hofer. Najcenejši košarici pri trgovcih Spar in Mercator sta za manj kot evro dražji od najugodnejše. Razlika med minimalno in maksimalno vrednostjo najcenejše košarice se je tokrat ponovno zmanjšala in znaša zgolj 3,16 evra, kar nakazuje na prilagajanje in približevanje cen najcenejših izdelkov v posameznih kategorijah med trgovci.

V zadnjih dveh tednih (primerjava narejena med cenami 4. julija in 18. julija 2023) je opazno znižanje cen v 19 kategorijah od skupno 29 spremljanih (vključena tudi zelena solata, ki ni del razširjene košarice). V osmih kategorijah se je povprečna cena zvišala, v kategoriji trajnega polnomastnega mleka in jajc pa je povprečna cena ostala nespremenjena.

V obdobju od prvega uradnega popisa razširjene košarice 28 skupin živil (primerjava narejena med cenami 22. junija in 18. julija 2023) se je povprečna cena znižala v kar 21 kategorijah, najbolj v kategoriji krompir (32,76 odstotka), sledijo kategorije bageta (14,18 odstotka), oljčno olje (13,6 odstotka), jogurt (13,14 odstotka) panceta ali sušena slanina (13,12 odstotka) ter banane (11,71 odstotka). Najbolj so se povišale povprečne cene v kategoriji kisle smetane (5,84 odstotka) ter zelene solate (pet odstotkov), v vseh ostalih kategorijah pa je cena manjša kot štiri odstotke, so sporočili iz Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.07.2023 ob 7:33 Karel K. gost

      Zares nas Golobovi samo farbajo in poneumljajo s to statistiko, zdaj tudi pri prhrani. . Vsakič, ko prideš v trgovino plačaš dražje, on pa prikazuje, da se cene znižujejo. Pa tudi drugo, elektrika in pogonska goriva sta vedno dražja, on vsak dan državljanom naprti na pleča kakšen davek ali prispevek. Ravna se čisto po sistemu izpred leta 1991, ko smo imjeli takorekoč obvezen samoprispevek, katerega smo si na titoisitčnih volitvah morali izglasovati, zdaj pa takšen samoprispevek kar Golobovi sami določajo in ga vpeljujejo. Takrat je velik del tega zbranega samoprispevka izpuhtel, saj so ga pospravili v žep birokrati in rdeči direktorji, ko so pri gradnji cest, šol, bolnice dvigovali cene, kradli gradbeni material, da so si gradili privatne hiše in podobno. Ja to je bilo spoštovani mladi, težko in lopovsko življenje v bivšem sistemu, katerega tisti kateri so takra tuživajo in njihovi potomci, zdaj vsem prikazujejo kot rajsko življenje na zemlji, dejansko pa je bilo kriminalno življenje, ko so titoistični mogotci izigravali državljane in tega sistema se oprijema sedanja politična elita. Tudi takrat so se le partijci medsebojno komolčali za oblastniške fotelje, si podtikali razne afere, če kateri katerega ni prenašal, potem so proti njemu skovali montirano afero in so ga odstranili. Tako je tudi danes v Sloveniji, ni zdravega razuma med aktivnimi politiki, drugih pa ni na vidiku, saj jih tiho s pomočjo medijev ubijajo.

      20 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.07.2023 ob 7:50 gost

        Uf kakšna ura zgodovine, da dol padeš. Samo tedaj niso kradli samo titoisti ampak vsi. Si pozabil kako je bilo ali pa sploh niši živel v prejšnjem sistemu ?

        12 6 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.07.2023 ob 9:00 gost

        To podpirajo sami lenuhi in nedelavci kateri živijo od socialne PODPORE s katero bi radi imeli življenje bogatašev.

        9 5 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.07.2023 ob 7:35 gost

      Še malo pa bomo v trgovine lahko hodili brez denarnic. Meni bo že malo nerodno.

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.07.2023 ob 8:23 gost gost

        Rezultati popisa osnovne košarice razkrivajo da je EU v vojnem stanju ? Mogoče se celo ne motim !

        6 2 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.07.2023 ob 8:30 Karel K. gost

      Zdaj pa izrecno kradejo le samo Titoisti, kot takrat, saj tudi takrat ni bilo drugih kot danes na političnem parketu, z razliko, da so si danes domislili, da se razdelijo na frakcije in se poimenujejo stranke. O še kako sem doživel aktivno čas pred letom 1990, zato lahko o njem verodostojno govorim in mlade opozarjam, da takšnih manipulantov kot si ti ne poslušajo, kateri jim pripovedujejo pravljice za lahko noč, da je takrat bilo lepo v titoistični domovini. To je bil pekel.

      12 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.07.2023 ob 8:44 Karel K. gost

      Ta takoimenovana košarica je posledica Kučanove izjave, da je slovenski narod butast. Na osnovi te izjave Golobovi državljanom izračunavajo kje in kaj naj kupujejo, da bomo čimveč zapravili in bodo polnili državni proračun. Mislijo, da državljani ne vemo razmišljati, ker nam nenehno perejo možgane z njihovimi brezumnimi norostmi, katere prihajajo z njihovega podstrešja. V državi gradijo samo trgovine.

      17 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.07.2023 ob 9:28 Karel K. gost

        Mislim, da se tebi že meša od ihte, da bi bivši sistem in titoizme prikazal kot rajskega, vendar ti to malokdo verjame, saj upam, da je tako. Kdo pa je vodilni kader v teh trgovinah, če ne slovenski državljani in direktorji katere tujcem podtaknejo slovenski politični elitnbeži iz svojih vrst. Tujcem je pomembno, da jim ti zagotovijo dobiček, ne glede na kakšen način. Da se ti meša, dokazuješ s tem, ko meni pripisuješ Janeza. Sem pa tisti kateri pove resnico, da je on največji krivec za to, da še danes v Sloveniji imamo titoizem. Kot je napisal komentator, je janes produkt učitelja Milana Kučana, torej je Janša vaš produkt, produkt titoistične vzgoje in izobrazbe. Zato mi ga ne pripisuj, če misliš dobronamerno, če pa ti to služi le v namene zbadanja mene pa le pii do onemoglosti.

        6 8 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.07.2023 ob 11:23 123 gost

        Teleta Janševa še to ne pomnite da je šiptar precej starejši od goloba in potem se je Janša učil od goloba, to je izobrazba desnih

        5 7 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.07.2023 ob 11:29 gost

        123 - tele komunistićko beri kaj piše in koga je imel JJ za učitelja; nepismenost ti izvira iz obljubljene deleže, ki je propadla 😅😂🤣

        8 4 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      25.07.2023 ob 9:38 gost

      Bravo Karlek ti si pravi Nostradamus za nazaj !

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      25.07.2023 ob 9:48 ....... gost

      eno znižujejo trgovci, drugo 94% dvigujejo, kot promer ŠPAR, iz 0,65 eur na 1,19 eur.tak, da kak se komu dvigne kurac, tak določi ceno, zato pa raje v druge trgovine, saj je v zadnjih dveh letih cene najbolj dvignil prav ŠPAR, DA O AKCIJAH, KO NE POPRAVIJO CEN V BLAGAJNI SPLOH NE GOVORIMO. Butasti narod pač tega ne dojame, ko te prelisičijo pri znesku okoli 85 EUR za kakih 5,6 EUR, ne more te pa pri znesku 15 EUR okrasti za 4 EUR. to pa normalen človek le dojame.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      25.07.2023 ob 9:59 Karlek, gost

      ti si verjetno edini, KI JE ŽIVEL PRED 1990 LETOM V SFRJ, mi pa smo bili na marsu. Ne nakladaj, takrat je bilo tako, da je vsak lahko kradel, vsak je imel, če direktor višjo plačo, pač delavec le 3x nižjo. Če si ukradel sendvič, nisi šel za zapahe, pa tudi nihče te ni prijavil. Kdo ni kradel je bil bedak, danes pa kradejo le direktorji in višja sila, ki jih podpira mafija iz vseh vetrov, tako, da tega ne moreš dokazat.

      12 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      25.07.2023 ob 10:21 gost

      ŽIVEL JANEZ JANŠA,BOG TE ŽIVI.

      11 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      25.07.2023 ob 10:25 gost

      He,he,he,Karči, več ko pišeš bolj se mi dozdeva,da si ti edini poštenjak v tem pašaluku,pretiravati pa vseeno ne rabiš,he,he,he.

      7 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      25.07.2023 ob 12:08 Gost4673 gost

      Naj primerjajo vse izdelke nej tistih 15 kerih trgovine pazijo ka nedo zdignoli.....vse ostalo se je podražilo za vsaj 50%

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      25.07.2023 ob 12:16 gost gost

      K SVOJI ŽENI SE SPRAVITE NEJ NAD JANEZA TE PA PA DRUGI VDARIJO KCOJ OPET JOK PA BITJE ITE LOVIT NUTRIJE KA TE JE ČESALI BUDALE

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      25.07.2023 ob 12:26 gost

      123 crkni tele socialistično crkniiiiiiiiiiiiiiii

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      25.07.2023 ob 13:15 gost

      Iz vseh teh komentarjev se našim politikom lahko samo smeji, saj nas bodo še naprej "žejne čez vodo vodili".Že tale "košarica", ki si jo je omislilo ministrstvo (MKGP) je eden izmed dokazov, da nas imajo za bedake. V košarici propagirajo vse povprek- domače in tuje - na TV pa plačujejo reklamo "Kupujte skivensko". Kdo je tukaj nor?

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      25.07.2023 ob 13:16 LFL gost

      Vaš posrani holob obljublja RADIKALNO zvišanje ELEKRIČNE ENERGIJE .To se bo PLESALO vse do jutra in pete bojo fuč.Košarica je vsak dan cenejša pod golobečo vlado.Še malo pa bomo hodili v trgovine in si bo vsak nabral kaj rabi BLAGAJNE PA BOJO UKINJENE ,saj nam vlada holob in 40 RAZBOJNIKOV.Mi oziroma vi pa boste najbrž PLESALI v NEDOGLED. pleši budalo samo pleši .Mi plešemo celi da in noč MI PLEŠEMO.

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      25.07.2023 ob 13:23 gost

      Sem robert holob in v glavi nimam čisto NIČ. Kurtizava me suče okrog maleg prsta jaz pa to ne spregledam ker , kot sem že napisal v glavi nimam NIČ kot moji podporniki .Nič čudnega saj smo vsi levi. Ko bo SLO čisto na psu boste že spregledali mi pa bomo dvigovali DAVKE in CENE v nebo saj norci več ne kolesarijo in se ne pritožujejo.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      25.07.2023 ob 14:22 gost

      Hi,hu,hi,uspešno se vračamo v YU sranje,ljudje hodijo po nakupih v Italijo in Avstrijo , bebčeki pa se samo smejiji s svojimi horse facami.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.07.2023 ob 21:19 123 gost

        Avstrija je blizu samo slab obisk ker delam v trgovini in vidim, prej je več Hrvatov, tu se vidi prazna glava Janševih podpornikov

        0 4 Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      25.07.2023 ob 19:34 Karel K. gost

      9.59, vidiš to ste problemi kateri ste kradli v bivšem sistemu in ste tako naučili tudi svoje potomce in zdaj vsi skupaj kradete in ne znate živeti od svojega dela in znanja, ker ste lenuhi poxstali, saj vam je titoizem omogočil, da ste kradli ustvarjene dobrine poštenih in sposobnih ljudi takrat pred letom 1990. Saj je to takrat, kar se je kradlo, kot ti to vehementno poveličuješ, da je to pozitivna lastnost Titoizma, nekdo moral ustvariti. Zaradi tega je propadla takratna država in iz istih razlogov propada sedanja samostojna Slovenija in če bo na temelju te nastala nova država in boste vi titoisti prevzeli oblast, bo tudi ta propadla, saj boste še naprej kradli. Tako lopovsko je titoizem vzgojil precejšnji del slovenskega narodaq, zato lahko v Sloveniji prosperira takšna politična elita, lopovska, kriminalna, lažniva, kot je. Direktor naj bi imel 3x plačo večjo od delavske, desetkrat toliko pa je ukradel in si polnil žepe ter bančne račune v tujini, enako kot danes. Takrat so ti direktorji s pomočjo UDBE enako spdelovali z mafijo kot danes. Tako ste se pač naučili in si ti to tudi priznal in potrdil, da nikoli ne boste drugačni, torej lopov lažnivec, kriminalec zločines ostane vedno isti.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      25.07.2023 ob 21:21 gost

      123 Šiptar ka bluziš !

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      25.07.2023 ob 21:22 gost

      21:19

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      25.07.2023 ob 21:30 gost

      123 če delaš v AVSTRIJI lahko tam Hrvatom pušiš da kaj dodatno zaslužiš.Čudno dati tak komunajzer pa delaš v A pri kapitalistih.S teboj je sigurno nekaj fejst narobe tu pa na Pomurcu samo hvališ to SRANJE OD sOCIALIZMA - kOMUNIZMA.Gnoj levuharski v drek se zakopaj in tam ostani.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.