https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Prosta delovna mesta bo treba ponovno sporočiti zavodu za zaposlovanje

31.07.2023 ob 10:20  

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti namerava po desetih letih znova uvesti obvezno sporočanje prostega delovnega mesta zavodu za zaposlovanje. Tako bi centralizirano zbirali podatke o vseh prostih delovnih mestih.


Vsa podjetja v Sloveniji so morala zavodu za zaposlovanje do delovne reforme aprila 2013 redno sporočati podatke o vsakem prostem delovnem mestu. Po spremembi zakona o urejanju trga dela, torej zadnjih deset let, je to obvezno le za delodajalce iz javnega sektorja in gospodarske družbe v večinski državni lasti.

Vsi ostali delodajalci morajo po zakonu o delovnih razmerjih poskrbeti le, da je objava prostega delovnega mesta javna in da je rok za prijavo vsaj tri delovne dni. Podjetje se tako danes odloči, ali bo objavilo delovno mesto na svoji spletni strani oziroma zaposlitvenem portalu ali pa bo delavce iskalo prek zavoda za zaposlovanje.

Sprememba zakona o urejanju trga dela predvideva, da bodo po novem morali delodajalci informacijo o vsakem prostem delovnem mestu spet sporočati tudi zavodu za zaposlovanje. Delodajalec se bo pri tem sam odločil, ali želi, da zavod to prosto delovno mesto tudi javno objavi in izvede vse potrebne postopke v zvezi s posredovanjem zaposlitve, pojasnjujejo na ministrstvu. Torej, vsa sporočena delovna mesta ne bodo nujno tudi javno objavljena na spletnih straneh zavoda.

Z novim predlogom in sporočanjem prostih delovnih mest bi »centralizirano zbirali podatke o vseh prostih delovnih mestih ter razmerah in potrebah na trgu dela v Republiki Sloveniji, kar omogoča boljše oblikovanje politik in predvidevanje potreb na trgu dela; na pomen tega področja, torej napovedovanje potreb in kompetenc na trgu dela, že več let opozarjajo prav delodajalci. Da pa bi lahko dosegli napredek na tem področju, seveda potrebujemo ustrezne vhodne podatke in razpisana delovna mesta so pri tem ključni podatek,« so pojasnili na ministrstvu, kjer obenem obljubljajo preprost in hiter postopek posredovanja obvestila o prostem delovnem mestu, kar delodajalcem ne bo predstavljalo nepotrebne obremenitve.

Predlog sprememb zakona o urejanju trga dela je trenutno v obravnavi med socialnimi partnerji, ministrstvo za delo pa ga namerava dati v javno razpravo jeseni.

Že zdaj pa je v medresorskem usklajevanju zakon o delovnih razmerjih, ki med drugim prinaša spremembe na področju agencijskega dela, novosti pri krivdni odpovedi delovnega razmerja, uvaja neplačan petdnevni oskrbovalski dopust, pravico do odklopa, krajši, 30-urni delovnik pa obravnava kot polni delovni čas.

Kot pravijo na ministrstvu za delo, si želijo, da bi bil zakon čim prej obravnavan na vladi. A po izstopu delodajalcev iz ekonomsko-socialnega sveta, kar je minister Mesec označil kot taktično potezo tudi zaradi napovedanih sprememb zakona o delovnih razmerjih, imajo na predlog zakona vrsto pripomb tudi na finančnem ministrstvu. »Ob tem poudarjamo, da je vsebina naših pripomb deloma podobna tistim, ki jih navajajo delodajalske organizacije.« Pričakujejo, da bo intenzivna in konstruktivna razprava o predlogu zakona v skladu s temi pripombami potekala v prihodnjih tednih, piše časnik Finance.

Foto: Pixabay, arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.07.2023 ob 10:39 Štef gost

      To pa je nesmiselno, svetovalke so brez dela ker je nizka brezposelnost in bodo samo pošiljala pošto,sedaj pa so v trgovini in po kafičih, vidim na lastne oči

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.07.2023 ob 14:01 Predlog zakona u gost

        javno upravo jeseni ma da se javnim uradom, vladni administraciji in ministrstvom uzame finance dragi stoli in drage uradnike na cesto da ne bodo mogli krast in ropat

        4 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.07.2023 ob 21:29 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐄𝐚𝐫𝐧𝐂𝐚𝐬𝐡𝟕.𝐜𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.08.2023 ob 2:53 Droge nisu poceni gost

        reporter.si/clanek/slovenija/narkomanski-raj-v-centru-ljubljane-pod-mostovi-kjer-se-sprehajajo-turisti-se-zadevajo-dzankiji-foto-

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      31.07.2023 ob 10:50 izkomit gost

      čemu? saj ne bo nič bolje. sicer pa kje je logika, da bi morali obvezno sporočit prosto del. mesto, če pa: "vsa sporočena delovna mesta ne bodo nujno tudi javno objavljena na spletnih straneh zavoda." kak za vraga pa potem brezposelni naj znajo kje je kako prosto del. mesto? in potem se čudijo koliko brezposelnih je. dokler sami ne vejo organizirati stvari kot bi bilo potrebno, nimajo kaj solit pameti, še najmanj pa groziti brezposelnim, da jih vržejo ven in da morajo biti doma od-do ure, kot da si v zaporu. če pa te zavod SPLOH pošlje kam, je to najbolj zarukano delo, tako da ti že na začetku želijo najslabše, saj jim je vseeno in malomar, če pristaneš na slabšem kot pa si, važno jim je le, da je manj ljudi v njihovi evidenci in da se lahko pohvalijo, da so napravili neko aktivnost. ta zavod bi morali NEMUDOMA ukiniti.

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      31.07.2023 ob 13:32 Bez posla su i javna podjetja gost

      24ur/novice/tujina/bdp-v-obmocju-evra-v-drugem-cetrtletju-porasel-za-03-odstotka-v-eu-stagniral rtvslo.si/gospodarstvo/bs-bruto-zunanji-dolg-slovenije-decembra-lani-dosegel-508-milijarde

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      31.07.2023 ob 13:33 Bez posla su i javna podjetja gost

      24ur/novice/tujina/bdp-v-obmocju-evra-v-drugem-cetrtletju-porasel-za-03-odstotka-v-eu-stagniral rtvslo.si/gospodarstvo/bs-bruto-zunanji-dolg-slovenije-decembra-lani-dosegel-508-milijarde

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      31.07.2023 ob 16:08 gost

      Verjetno imajo premalo dela na zavodu za zaposlovanje. Kajti vsi uslužbenci zavodov se zelo trudijo da opravijo svoje tekoče posle zaunaj zavodov.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      31.07.2023 ob 23:22 Informatiki gost

      24ur.com/novice/slovenija/v-luki-koper-pocepnil-informacijski-sistem-pristanisce-zacasno

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      01.08.2023 ob 0:22 Barabe gost

      zurnal24.si/slovenija/reklamo-delajo-za-75-odstotkov-cenejse-karte-prodajajo-jih-pa-po-polni-ceni-

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.