https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Mikloš Küzmič rimskokatoliški duhovnik, pisatelj in dekan »Slovenske okrogline«

20.09.2023 ob 6:00  

Mikloš Küzmič rimskokatoliški duhovnik, pisatelj, prevajalec, narodni buditelj in dekan »Slovenske okrogline.«

Mikloš Küzmič se je rodil 15. septembra 1737 na Dolnjih Slavečih, ki so v tistem času spadali pod Ogrsko. Njegovi starši so bili Janoš Küšmič in Elizabeta Hül. Osnovno in krščansko izobrazbo je pridobil v domači župnijski cerkvi pri Gradu. Leta 1761 je končal jezuitski gimnazijski kurz, in sicer štiri gramatikalne in dve humanitetni stopnji ter filozofijo v Győru. Mašniško posvečenje je prejel okoli leta 1763. Najprej je kaplanoval v Gornji Lendavi (Grad), nato pa do svoje smrti leta v Kančevcih. Zraven tega je opravljal tudi službo šolskega nadzornika v svoji dekaniji. Dečke je pošiljal v Kőszeg v tamkajšnjo sirotišnico, ki je omogočala šolanje prihodnjih učiteljev in duhovnikov, saj so bile župnijske šole tedaj namreč skromne. Po ustanovitvi nove sombotelske škofije leta 1777 je postal tudi dekan »Slovenske okrogline«, kakor je v svojih knjigah rad imenoval rodno krajino. Umrl je 11. aprila 1804 v Kančevcih.

FOTO: Doncsecz (Wikipedija): Spominski stolp za ABC kniziczo v Ivanovcih, kjer bila nekoč stara parokija. 

V desetletju 1780-1790 je Mikloš Küzmič pripravil in izdal sedem nabožnih in posvetnih knjig. Dela, ki so prekmursko katoliško slovstvo zaznamovale in določile za poldrugo stoletje in so jih uporabljali v cerkvi in šoli so: Krátka summa velikoga katekizmussa, Šopron, 1780; Szvéti evangyeliomi, 1780; Szlovenszki silabikár, 1780; Pomoucs betésnih, i mirajoucsih, 1781; Kniga Molitvena, na haszek Szlovénszkoga národa, 1783; ABC knisicza na narodni soul haszek, Büdin, 1790 in Sztároga i nouvoga testamentoma szvéte histórie krátka summa, Sombotel 1796. 

Najpomembnejša je Abecednik. V prekmurščino je prevedel vse štiri evangelije, ki so izšli leta 1804 v Sombotelu pod naslovom Szvéti Evangyeliomi. S svojimi knjigami je spodbujal narodno zavest prekmurskega ljudstva in ohranjal narečno besedo. S tem sta s Štefanom Küzmičem postavila temelje za knjižno prekmurščino, so zapisali na Wikipediji.

FOTO: Doncsecz – M. Kozar–F. Mukič: Spoznavanje slovenstva (2002).-Wikipedija: ABC Knisicza. 

*Naslovna fotografija: Občina Grad: Rojstna hiša Mikloša Küzmiča. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.09.2023 ob 17:09 gost

      Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐫𝐞𝐞𝐫𝐬𝟏𝟐.𝐜𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.09.2023 ob 17:46 pate Dexter gost

      https://www.oe24.at/oesterreich/chronik/wien/mafia-pate-dexter-vor-gericht

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.