https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

Porast spletnega ustrahovanja med mladimi

9.9.2023  

Spletno ustrahovanje se je v času epidemije zaradi pomanjkanja fizičnega stika med mladimi ter pomanjkanja empatije in zavedanje, da imajo besede, izrečene ali zapisane na spletu, realne posledice, razširilo, opozarja Maja Vreča iz Safe.si. Poziva mlade, da o spletnem ustrahovanju spregovorijo, lahko tudi anonimno na TOM telefon.

Maja Vreča pravi, da je sama med epidemijo pričakovala, da bodo mladi s poukom na daljavo začeli internet jemati bolj resno, a se to ni zgodilo, piše STA. Odsotnost stikov je po njenih besedah vplivala to, da so se mladi zaradi dolgčasa in "za hec" začeli norčevati iz vrstnikov predvsem na spletu. "A te šale imajo posledice," je za STA dejala po junijski okrogli mizi Spletno ustrahovanje ubija, ki jo je organizirala evropska poslanka Ljudmila Novak.

Med mladimi se je odnos do nasilja normaliziral

Poudarja, da se je stanje še stopnjevalo, saj se je med mladimi normaliziral odnos do nasilja, v smislu "saj to vsi delajo". Dodala je, da se na svetovalce, ki izvajajo delavnice v šolah, pogosto obrnejo mladi in povedo, da so deležni spletnega ustrahovanja. "Želijo se pogovarjati z odraslo osebo in neredko se dogaja, da otroci mislijo, da njihovi straši in učitelji ne bi razumeli, kaj se jim dogaja," je povedala.

Vreča meni, da bi se o nadlegovanju morali več pogovarjati, da bi starši, učenci, učitelji in cela skupnost razumeli, da se nekaj dogaja in da se je na to treba odzvati. "Zbuditi je treba ljudi, da se zavedo, da mogoče tudi njihov otrok počne kaj neprijetnega in da ni samo zlat," meni.

V šolah se najhitreje zazna nenavadno dogajanje

V primeru, da starši brezpogojno stojijo za otrokom, ki je nasilnež, "šola takemu staršu ne more biti kos". V takih primerih bi bila potrebna drugačna zakonodaja in pomoč socialne službe ter policije, je dejala Vreča.

Po njenih besedah se morajo tudi šole zavedati, da so prostor, ki najhitreje zazna nenavadno dogajanje, ob tem pa je treba zaposlene opolnomočiti, kako se odzvati.

Mladi morajo spregovoriti o ustrahovanju

Na okrogli mizi je sodelovala tudi Irka Jacqueline Marie Fox Fenlon, mama žrtve spletnega ustrahovanja in pobudnica zakona Cocos Law na Irskem. Njena hči Nicole Fox je po letih spletnega ustrahovanja storila samomor. S tem zakonom pa je spletno ustrahovanje na Irskem postalo kaznivo dejanje. Fox Fenlon si zdaj prizadeva, da bi se Cocos Law sprejel na ravni celotne Evropske unije.

Tudi Fox Fenlon je opozorila, da morajo mladi, ki jih drugi ustrahujejo, spregovoriti. Še bolj pomembno pa je, da jih njihovi starši poslušajo in slišijo. "Ko otrok govori o tem, da ga ustrahujejo, to ne pomeni, da je dramatičen ali da pretirava," je pojasnila za STA. Starše ob tem prosi, naj stvar vzamejo zelo resno.

Anonimna pomoč na TOM telefonu

Vsi, ki ne vedo, na koga se obrniti, lahko anonimno pokličejo TOM telefon na brezplačno številko 116 111.

Iz nacionalne mreže TOM telefon so za STA sporočili, da je medvrstniško nasilje pogostejše do 15 leta starosti, lani pa so opazili izrazit porast medvrstniškega nasilja med otroci, starimi od pet do devet let. O težavah z vrstniki pogosteje poročajo mladostnice kot mladostniki, mladostnice tudi pogosteje poročajo o psihičnih težavah.

Raziskava TOM potuje, otroke obiskuje pa je pokazala, da je bilo štiri odstotke osnovnošolcev žrtev medvrstniškega nasilja, so še sporočili.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.09.2023 ob 22:04 eva gost

      I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.