https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: »450 let prve tiskane madžarske knjige v obdobju reformacije v Dolnji Lendavi«

Mestna hiša, 25.08.2023 ob 19:00  

V petek, 25. avgusta 2023, je v mestni hiši Občine Lendava potekala mednarodna konferenca: »450 let prve tiskane madžarske knjige v obdobju reformacije v Dolnji Lendavi.«


Bogata in plodovita zapuščina pisane besede in bralne kulture v Lendavi temelji na izjemni povezanosti lendavske kulturne zgodovine s knjigo, ki sega v 16. stoletje, v obdobje reformacije, ko se je Dolnja Lendava razvila v najpomembnejše literarno in versko središče zgodovinske Zalske županije. Nauki reformacije so v takratni Dolnji Lendavi intenzivno zaživeli tudi po zaslugi tiskarne, ki je začela obratovati leta 1573.  Tiskarsko delavnico je vodil znameniti potujoči tiskar Rudolf Hoffhalter, ki je leto dni gostoval na dvoru Bánffyjev. V dolnjelendavski tiskarni so bila v madžarskem jeziku natisnjena tri dela slovitega protestantskega pridigarja, dvornega učitelja in nabožnega pisatelja, Györgya Kultsárja. Hkrati so to bile prve tiskane knjige na ozemlju današnje Slovenije.

V jubilejnem letu se v Lendavo vračajo vsa tri knjižna dela Györgya Kultsárja iz 16. stoletja, ki so jih pred 450 leti natisnili v Lendavi. Razen starosti teh knjig je prava posebnost razstave, da sta dve knjigi še edina obstoječa primerka originalov iz tistega časa. Razstavljeni eksponati bodo na ogled v okviru mednarodne strokovne konference 25. avgusta v mestni hiši in 26. avgusta v Muzeju meščanstva, tiskarstva in dežnikarstva.

Med drugim so spregovorili: Janez Magyar, župan Občine Lendava, dr. Judit Zágorec-Csuka, direktorica Knjižnice – Kulturnega centra Lendava, Viljem Leban, ravnatelj Narodne in univerzitetne knjižnice iz Ljubljane in Dávid Rózsa, generalni direktor Narodne Széchenyijeve Knjižnice iz Budimpešte.

 Več fotografij v spodnji galeriji ... 

* Foto: Knjižnica - Kulturni center Lendava/Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.