https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

To so ukrepi za pomoč prebivalstvu po poplavah

24.08.2023 ob 15:00  

Vlada je sprejela predlog interventnega zakona za pomoč po poplavah, s katerim načrtuje najnujnejšo obnovo infrastrukture in namenja pomoč najbolj prizadetim. 

Vlada je na današnji seji nadaljevala obravnavo predloga interventnega zakona za pomoč po poplavah, ki ga je na koncu tudi sprejela. Med ukrepi so bili v ospredju nujna obnova infrastrukture, poenostavitev postopkov in pridobivanje dovoljenj ter ukrepi za pomoč občinam, gospodarstvu in prebivalcem. 

Med ukrepi za pomoč prebivalstvu je ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik navedla širitev skupin upravičencev za izplačilo solidarnostne pomoči, začasno zagotovitev stanovanj za starejše in tiste, ki ne morejo poskrbeti zase, oprostitev plačila elektrike, zemeljskega plina. Prav tako predlog interventnega zakona predvideva odlog plačila pri potrošniških kreditih in bančnih posojilih, davčne razbremenitve, oprostitve plačila stroškov listin in sodnih taks.

Starši iz prizadetih gospodinjstev bodo oproščeni plačila vrtca, če ga otroci v tem času niso mogli obiskovati. Ministrica je navedla tudi brezplačno prehrano za šolajoče in oprostitev plačila domske oskrbnine za dijake in študente.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Luka Mesec je izpostavil enkratno solidarnostno denarno socialno pomoč. "Če vam je poplavilo hišo, se oglasite na centru za socialno delo, povejte, kaj se je zgodilo in lahko prejmete enkratni znesek v skupnem seštevku do sedemkratnika minimalnih kratkoročnih življenjskih stroškov. To pomeni za samsko osebo, če je brezposelna, 3.257 evrov, če je zaposlena, 3.513 evrov, za štiričlansko družino, če sta starša brezposelna, 8.957 evrov, če pa sta starša zaposlena pa 11.466 evrov," je dejal.

Gre za maksimalne zneske te enkratne pomoči, znesek pa "seveda ne sme presegati višine škode, ki ste jo utrpeli", je poudaril. Ob tem je Mesec še dodal, da bodo ljudje najprej dobili izplačilo, potem pa bodo dokazovali škodo z računi, ker želijo, da je pomoč hitra.

Do pomoči se bo, kot omenjeno, dostopalo z vlogami na centre za socialno delo, zato Mesec tiste, ki so utrpeli škodo, poziva, naj čim prej vložijo vlogo na center za socialno delo za to solidarnostno pomoč. "Sodelavci centrov za socialno delo so vključeni v občinske komisije, ki popisujejo škodo in so seznanjeni s tem, kdo je utrpel škodo v takem obsegu, da potrebuje tovrstno solidarnostno pomoč," je še dejal Mesec.

"Vsi, ki ste pomagali pri čiščenju podjetij v avgustu, boste upravičeni za mesec avgust do polne plače, čeprav podjetja niso delala," je dejal Mesec. Delavci, ki ne morejo na delo, ker je podjetje poplavilo ali je poškodovana infrastruktura do delovnega mesta, so do konca leta upravičeni do čakanja na delo oziroma višje sile in prejemanja 80 odstotkov plače. Od tega bo delodajalcu 80 odstotkov prispevala država.

Mesec je dejal, da bo država pomagala tudi samozaposlenim. Vsi samozaposleni, ki so bili prizadeti v poplavah, se lahko prijavijo za pomoč. Do pomoči pa bodo upravičeni tisti, ki jim bo promet upadel za 25 odstotkov v celem letu.

Zakon uvaja tudi subvencijo za najem stanovanja za vse, ki jim je poplava zalila stanovanjsko nepremičnino in ne morejo več živeti v svojih hišah ali stanovanjih. "Če boste šli v tržni najem, ste upravičeni do subvencije za najemnino stanovanj," je pojasnil Mesec. Starejši od 65 let, ki jim je poplavilo hišo, pa so upravičeni do kriznih namestitev, brezplačnih nastanitev v domovih za starejše.

Foto: izrez videa

    Fotogalerija

    Komentarji

      • gost
        24.08.2023 ob 16:58 V. gost

        Stresni test za vlado ... Denarja dovolj, treba ga je znati počrpati EU skladi in ostalo . Sposobnega tehničnega kadra v državi je dovolj , pridnih ljudi dovolj . Prizadetim ljudem vrniti njihovo dostojno življenje .... A nekaj mi pravi , da se to niti približno ne bo zgodilo ....

        5 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.08.2023 ob 20:06 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐄𝐚𝐫𝐧𝐂𝐚𝐬𝐡𝟕.𝐜𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    1. gost
      24.08.2023 ob 16:49 gost

      Z ministrico bi pa obračunal

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.08.2023 ob 16:56 gost

      Kaj imaš ti bedak z to gospo kaj obračunati. Verjatno si že naljan zato ne veš kaj pišeš.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.08.2023 ob 18:21 Izbrisani so bili za vedno gost

      https://novice.svet24.si/clanek/resnica/se-topli-ostanki-kurisc-in-bivaki-burijo-domisljijo-domacinov-se-po-gozdu-potika-clovek-volki-wolfsgang

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.08.2023 ob 20:48 Pohorčan gost

      Narodu kuj nabavite plavuti in maske.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      24.08.2023 ob 22:06 gost

      V sprejetem svežnju ukrepov za pomoč prizadetim v poplavah je med drugim tudi uvedba obveznega prispevka, ki ga bomo plačali vsi državljani. Predvideno je, da bodo državljani plačali okoli 0,3 odstotka dohodnine, je pojasnil minister za delo Luka Mesec. Enak znesek naj bi prispevali delodajalci. 🤦‍♂️

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.08.2023 ob 0:29 eva gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐎𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞𝐂𝐚𝐬𝐡𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      25.08.2023 ob 8:28 gost

      Kaj ti ni prav tudi tebi bi pomagali če bi se znašel v isti situaciji bedak zarukani.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.08.2023 ob 8:43 kilonja gost

        Kaj res ? Lani so bili požari na Krasu, se je delala taka štala z zbiranjem denarja ? Ne, zakaj ? Zato ker Kras ni v okolici Ljubljane, tokrat so poplave prizadele LJubljano in Gorenjsko, edino " pravo " Slovenijo..najprej je bilo škode za 500 mio € je pametno preračunal pernati drekač, če 1 teden ej škode že 5 milijard, vprašanje kje se bo ta številka ustavila konec leta, ovce bomo pa plačevali vladna nategovanja in dajali obvezne prispevke . Bebci prekmurski ki volite slovensko levico, še vedno vam ni jasno da ste nepotreben balast za levico, ste samo bebo ki bo na volišču obkrožil za njih, PROTI Janši.

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.