https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Folkloristi zaplesali v spomin na Mirka Ramovša

06.10.2023 ob 18:00  

V spomin na Mirka Ramovša je v četrtek, 5. oktobra 2023, v Gledališki in koncertni dvorani Lendava potekal folklorni večer Polka je ukazana.

Folklorni večer je bil posvečen spomladi preminulemu Mirku Ramovšu, utemeljitelju etnokoreologije, znanosti o ljudskem plesu na Slovenskem. Mirko Ramovš je bil ljudskemu plesu zavezan poklicno, hkrati pa je bil ta tudi njegov konjiček. Ljudsko plesno izročilo na slovenskem ozemlju je preučeval z vidika izvora, razvoja in značilnosti posameznih plesov, njihove oblikovne in glasbene podobe, šeg in navad, povezanih s plesom, ter sodobnih transformacij.

Mirko Ramovš se je rodil na dan prireditve, leta 1935 v Ljubljani. Za svoja dela je prejel številne nagrade: študentsko Prešernovo nagrado za diplomsko delo, nagrado Kidričevega sklada, Murkovo priznanje, zlati znak ZRC SAZU, Zoisovo nagrado za življenjsko delo in Štrekljevo nagrado. Za dolgoletno požrtvovalno in meritorno sodelovanje pri Akademski folklorni skupini France Marolt je prejel Maroltovo plaketo in Župančičevo nagrado, odlikovanje z redom zaslug za narod s srebrno zvezdo ter častni znak svobode Republike Slovenije.

Je avtor antologije slovenskih ljudskih plesov z naslovom Plesat me pelji in treh zbirk z naslovom Polka je ukazana. V tretjem delu zbirke so objavljeni plesi Prekmurja in Porabja.

S svojimi koreografijami so zbrane v svet ljudskega plesa popeljali:

Folklorna skupina šole in vrtca Miška Kranjca Velika Polana
Folklorno društvo Lancova vas
Folklorna skupina KD Marko Beltinci
Folklorna skupina Zveze Slovencev na Madžarskem Sakalovci
Folklorna skupina KUD Beltinci
Akademska folklorna skupina France Marolt
Folklorno društvo Prekmurje Lendava


Prireditev sta povezovala Urška Černi in Gregor Marič, potekala pa je v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, OI Lendava in soorganizaciji FD Prekmurje Lendava.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

Foto: Tomaž Galič

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.10.2023 ob 20:41 gost

      Prazna dvorana (razen nastopajočih).☹️ Sramota.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.10.2023 ob 23:01 gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.