https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

ZABAVA

VIDEO: Skupina Orlek priredila ponarodelo skladbo »Vinska trta«

05.11.2023 ob 9:08  

Vinska trta, ponarodela skladba, pred skoraj 200 leti, ima novo upodobitev. Priredbe so se lotili Orleki, ki so jo oblekli po svoji podobi – v etno rock različico.


Pred 34 leti je nastala skupina Orlek, skupina, ki na svojih rokah in v duši nosi rudarsko zapuščino Zagorja ob Savi. Orlek vse od svojega nastanka veljajo za eno bolj izvirnih glasbenih zasedb v naših koncih. Svoji mešanici rokenrola, ljudskih pesmi, iskrenih, hudomušnih in hkrati družbeno zavednih besedil z realističnim, mnogokrat trpkim prikazom življenja in z udarno izvedbo in veselimi melodijami, so nadeli ime folk punk polka rock, ob njihovi 20-letnici pa je njihov žanr s knjigo Zdenka Matoza dobil ime knapnroll. Vse od svojih začetkov dalje Orlek v avtorski repertoar vpeljujejo ljudske ali ponarodele napeve in vse od njihovih začetkov je eden od njih tudi Vinska trta.

Ponarodela Vinska trta v glasbeni podobi skupine Orlek

Ponarodela skladba Vinska trta velja za neuradno slovensko vinogradniško himno. Nastala je že dve stoletji nazaj: leta 1833 jo je spisal Anton Martin Slomšek, skladba s svojim originalnim naslovom Lepše rožce ni na svet (Vinska trta) pa je z leti ponarodela. Kasneje je s harmoniko Slomškove verze najprej podkrepil Slak, Orleki pa so svoj folk punk polka rock pogled nanjo prvič podali skoraj trideset let nazaj. Danes Orlek izdajajo novo etno rock izvedbo Vinske trte. Po uvodu, kjer v podlagi slišimo preprosto melodijo v ospredju, pa je Poredošev vokal, se skladba kmalu razvije v pravo energično himno z izrazito kitarsko linijo, obogateno s klaviaturami, solažami, večvokalnem vložku in mogočnem zaključku s pihalno sekcijo. Orlek so za Vinsko trto posneli tudi videospot, v katerem so prikazane lepote krajine, kjer trta raste, in se poklonili njenemu avtorju, škofu Slomšku, in živim spomenikom slovenskega vinogradništva in vinarstva: Stari trti na mariborskem Lentu in najstarejšemu slovenskemu vinu, Zlati trti, ki ga skrbno varujejo v Ptujski kleti. Dele spota pa so Orlek posneli tudi na enem od svojih koncertov.

Avtorji skladbe Vinska trta: glasba: narodna/ tekst: Anton Martin Slomšek / aranžma: Orlek.

Orlek – naslednje leto stari 35 let

Orlek že 34 let rudarijo in kopljejo po naši glasbeni sceni in v letu 2024 jih čaka poseben mejnik – 35 let neprekinjenega delovanja! In kakšna leta so to bila! Trinajst albumov in nešteto koncertov na največjih in najmanjših slovenskih odrih nastopi na tujih festivalih (od Nemčije, Avstrije, Madžarske, Rusije, Makedonije, Poljske in drugod po Evropi do ZDA in Pakistana, Avstralije in Kitajske), turneja po Južni Ameriki (Brazilija, Argentina, Urugvaj ...),  uspešni klubski koncerti (med drugim so nastopili tudi v legendarnem newyorškem CBGB) in še bi lahko naštevali. V vseh letih delovanj so Orlek prejeli tudi mnogo nagrad in priznanj (Zlata ptica, Zlati petelin, Plaketa dr. Slavka Gruma, Vlado Poredoš pa je lani prejel Ježkovo nagrado), za njihovih 20 let je izšla knjiga Zdenka Matoza Orlek – 20 let knapnrolla, za 30 let pa dokumentarni film avtorice Maje Pavlin v produkciji RTV Slovenija. Prihodnje leto bodo Orlek proslavili 35 skupnih let. Več o praznovanju pa ob svojem času. 

*Naslovna fotografija: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.11.2023 ob 9:16 gost

      Pomurec com dve enaki temi ne potrebujemo !

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.11.2023 ob 22:26 gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.11.2023 ob 9:38 gost

      Super Orleki in beltinski Vlado!

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.11.2023 ob 11:12 melinčar gost

      Legenda ORLEKOV Beltinčar Vlado POREDOŠ !!!!! Radi te imamo !

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.11.2023 ob 16:24 melinčar gost

      nej si krajan--občan ! nemaš srčne kulture !!!!!!

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.11.2023 ob 17:51 šujster gost

        melinčar @@@ Še mate navado metanja kamenja za ljudmi ,ko se peljejo po vasi z biciklinami in niso krofaši ?

        3 2 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      05.11.2023 ob 17:53 gost gost

      Bravo Poredošov Vlado. Nikdar te je nej sran povedati od kod si doma, kak nešterne budale. Samo tak naprej, pa vse dobro.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      06.11.2023 ob 12:02 gost

      Šujster tebe je bijk nategno ka takšne mlatiš proti melinčarom !???

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.