https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

Mladinska izmenjava Media is changing the world

20.3.2023  

Prejšnji teden se je končala mladinska izmenjava z naslovom Media is changing the world, ki je potekala med 6. in 14. marcem 2023 v Rakičanu in Murski Soboti. Mladinsko izmenjavo je gostil Zavod Roka, na njej so pa poleg njih sodelovale še organizacije Asociacija Tavo Europa (Litva), Associació per la mobilitat internacional i emprenedoria YOUTH BCN (Španija), Asociatia Comunitatilor Interculturale (Romunija), Umbrella (Gruzija) in Associazione Culturale Jumpin (Italija). Izmenjave se je udeležilo 36 mladih.


Med mladinsko izmenjavo so obiskali dva mladinska centra v Murski Soboti (MIKK, Dnevna soba in informacijska točka za mlade kreativce), kjer so se seznanili s pojmoma sovražni govor in lažne novice. Ugotavljali so tudi, kakšne so lastnosti ljudi, ki po spletu širijo sovražni govor in kako mediji vplivajo na percepcijo realnosti. Seznanili so se tudi z nekaterimi mediji v našem lokalnem okolju (Vestnik, Radio Romic, pomurec.com) in v nacionalnem okolju (RTV Slovenija, PRO Plus). Vsi ti mediji so jim predstavili svoje vidike spopadanja s sovražnim govorom in lažnimi novicami. Med obiskom Ljubljane so le-to spoznali skozi zanimive igre in naloge.

Preizkusili so se tudi kot novinarji, ko so morali v določenem časovnem obdobju ustvariti naslovnico, ki bi privabila čim večje število bralcev. Na podlagi videnega in naučenega v dneh mladinske izmenjave so tudi strnili svoja mnenja, pričakovanja, informacije, dojemanje in lastnosti v povezavi z objavami v medijih ter ugotavljali, ali vedo poiskati resnico v svetu (lažnih) novic in sovražnega govora.

Tekom mladinske izmenjave so imeli tudi kulturne večere; poleg kulinarične tržnice, kjer so spoznali tipično kulinariko sodelujočih držav, so imeli še nacionalne večere, ko je skupina mladih udeležencev predstavila svojo državo, njeno kulturo, znamenitosti in običaje na čimbolj zanimiv način.

Za diseminacijo celotnega projekta so med mladinsko izmenjavo ustvarjali tudi rezultate projekta, ki jih bodo delili v prihodnjih mesecih s svojimi vrstniki in ostalimi mladimi iz svojih okolij.

Več o mladinski izmenjavi in aktivnostih si lahko ogledate tudi na Facebook strani Zavoda Roka.

Projekt je v celoti financiran s strani programa Erasmus+ Mladina in slovenske nacionalne agencije MOVIT.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.