https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Predstavili posthumno pesniško zbirko Ernesta Ružiča Odhajanja

26.10.2023 ob 16:55  

V torek, 24. oktobra, so v avli Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota predstavili posthumno pesniško zbirko Ernesta Ružiča z naslovom Odhajanja.

S knjigo se izdajatelja Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija in Društvo za humanistična vprašanja ARGO poklanjata spominu na svojega dolgoletnega sodelavca, slovenskega pisatelja in pesnika Ernesta Ružiča.

Knjigo je predstavil njen urednik Franci Just, članice društva Argo Norma Bale, Simona Cizar, Dragica Haramija, Vesna Radovanovič in Darka Tancer Kajnih pa so ob spremljavi avtorske glasbe Mateja Končana Kleemarja izvedle recital »Izlušči besedo« z izbranimi pesmimi iz literarne zapuščine Ernesta Ružiča.

Ernest Ružič ostaja v spominu mnogih, s svojim novinarskim in literarnim delom se je zasidral tudi v kolektivni kulturni spomin Slovencev v matični domovini, slovenske narodne skupnosti na Madžarskem in avstrijskem Štajerskem ter gradiščanskih Hrvatov. Njegovo leposlovno snovanje in objavljanje – ob štiridesetletnem konstantnem novinarskem delu – se je zgostilo v dveh obdobjih: v letih 1967-1980 in 1997-2018.

Na slovensko literarno prizorišče je stopil leta 1967 s pesniško zbirko Ljudje, človek, ljudje. Ni mu bilo dano, da bi dočakal izid svojih zadnjih dveh literarnih del, knjige memoarske proze Na bregi trnina in sedaj izdane pesniške zbirke Odhajanja. V njej so zbrane njegove še neobjavljene pesmi, kakor jih je že sam predvidel v osnutku te pesniške zbirke ter neobjavljene pesmi iz let 2016-2018.

Poezija Ernesta Ružiča – tudi v tej zbirki – je kompleksna, morda celo nekoliko hermetična. Spričo modernistične metafore, pomenske večplastnosti, intertekstualnih navezav in simboličnosti bralsko potovanje po njej ni lahkoten sprehod, prej zahteven orientacijski pohod, ki nikoli ni končan, saj vsako ponovno branje njegovih pesmi razpira nove pomenske odtenke in ponuja nove uvide. Hkrati pa njegova pesniška pokrajina s svojo večpomenskostjo omogoča, da po njej ubiramo različne bralske poti, avtorja in njegovo poezijo predstavi urednik Just.

V svoji poeziji – tudi v tej posthumni pesniški zbirki – Ernest Ružič prisluškuje predvsem tisti največji zagonetki, skrivnosti našega bivanja. Skuša razbrati šepet in razvozlati še nenapisan jezik, s katerim se začenjamo in ki ga ponesemo onkraj. Razpira spoznanje, da so eksistencialna gotovost, trdnost sveta in človekova celovitost delibab (privid), kot je naslovil eno svojih osrednjih pesniških knjig. Morda je privid tudi to, da nam bo uspelo dati svojemu bivanju polni smisel.

A hkrati je poezija Ernesta Ružiča prežeta z gotovostjo, da niso privid naša prizadevanja, da bi to dosegli, in naša bivanjska iskanja. Ernest Ružič je svoje bivanje osmislil tudi s poezijo, za katero je verjel, da lahko njen zven preglasi zamolklo bobnenje minljivosti, tako kot v krogotoku življenja in smrti zmeraj vzbrsti življenje. Njegova pesem ni hvalnica in ne budnica, ni psalm in ne balada, predvsem je iskanje. Je pesem za tiste, ki se iščemo in si želimo iskati.

Ernest Ružič se je rodil leta 1941 v Peskovcih na Goričkem. Na mariborski pedagoški akademiji je študiral slovenski, srbohrvaški in makedonski jezik. Živel je v Murski Soboti, kjer je po dolgotrajni bolezni leta 2020 umrl. Za svojo poklicno pot si je izbral novinarstvo. Poleg obsežnega novinarskega dela je tudi pesnik in pisatelj. Izdal je tri romane in osem pesniških zbirk, nekatere v sodelovanju z drugimi avtorji. Bil je sourednik več zbornikov, ki jih je izdala Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija. Leta 2011 ga je predsednik Republike Slovenije Danilo Türk odlikoval z redom za zasluge Republike Slovenije »za razvoj in ohranjanje Slovencev na Madžarskem in za ustvarjanje plodnih stikov in sodelovanja med Republiko Madžarsko in Republiko Slovenijo«. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.10.2023 ob 17:44 gost

      Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐫𝐞𝐞𝐫𝐬𝟏𝟐.𝐜𝐨𝐦

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.10.2023 ob 19:08 gost

      I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.10.2023 ob 19:49 Markojca gost

      Justina ne seri ga opet!!!!

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.10.2023 ob 20:04 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Jezuš,Károly je cvoknu,prikrivajo nam Golobovi.....IN MEMORIAM KÀROLY,KARLO,KAREL,KARČI, KAREL VELIKI,KAREL PROPIZDIČNI,KARLO NEBITNI,KARL USRANI,KAROLY PROPAGAND PLENICNI,KÁROLY SOCIALISTIČNO PENZIČNI,KÀROLY.....MA ,JEB...GA...NEMA KÀROLYA,NEMA ŽIVOTA....

      0 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      26.10.2023 ob 20:43 gost

      Lendavski tebe bodo tvoji komentarji enkrat drago stali ...očitno izzivaš usodo . 20:4

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.10.2023 ob 22:00 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Tako,tak je,.....vendar pa nisem rit,kot ti....e,to je.....moja deca imajo očeta slovenskega,ki je poleg njih,ki jih je vzgojil v SLOVENCE.me prav brigajo Madžari,ustaši ,bosanćerosi,cigoji in vsa smet neslovenska..

        2 4 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.10.2023 ob 22:12 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Gost,ki te ne poznam,ne izzivam,niti se ne bojim.Sem bil pripadnik posebnih enot JNA eno leto,ničesar se ne bojim Pa v Lj v BUDOKAI na Ledini,mojster Franc Koren.....Ma,jebite...se beda.....itak sem nekaj več.

        0 7 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.10.2023 ob 22:26 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Hja,sem pa moški,Slovenec,pa me tožite.,Pripis....malo me brigate vi,nesnaga neslovenska,vi dno nas Panonskih Slovenov..Nihče ne bo meni vsiljeval Vougruv,ustašev in četnikov.

        0 4 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.10.2023 ob 23:49 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Me briga,lendavski sem.ŽIVELA PARTIZANSKA SLOVENIJA,ŽIVELA OZNA,ŽIVEL KNOJ,ŽIVEL KOMUNIZEM,ŽIVELO DELAVSTVO,SMRT MADŽARONOM,ŽIVELI SLOVENCI.

        0 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.10.2023 ob 0:07 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Mater,naj probajo,,Jaz,,Lendavski nadvojvoda sem tu.ŽIVEL KOMUNIZEM,ŽIVELO DELAVSTVO,SMRT KAPITALU.

        0 3 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      26.10.2023 ob 21:23 Markojca gost

      Justina pederčino!

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.