https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO in VIDEO: V središču Murske Sobote odprli razstavo Gronska strejla pa ta brzina

Drevored Martina Luthra, 25.10.2023 ob 16:00  

Pomurski muzej Murska Sobota je danes odprl na Drevoredu Martina Luthra ulično razstavo z naslovom Gronska strejla pa ta brzina: Zgodovina cestnih hitrostnih motociklističnih dirk v Murski Soboti.


Pomurski muzej Murska Sobota je pripravil novo ulično razstavo o zgodovini cestnih hitrostnih motociklističnih dirk v Murski Soboti.

Zbrane so nagovorili direktor Pomurskega muzeja Murska Sobota dr. Branko Kerman, kateri v svojem govoru pove, da so ulične razstave namenjene širšemu občinstvu, ki skozi sprehode spoznava neobremenjeno zgodbe iz preteklosti Pomurju, s poudarkom na mesto Murska Sobota. Omenjena razstava je že peta razstava, ki jo je pripravil Pomurski muzej Murska Sobota. Motoristične dirke pa so globoko zapisane v spominu starejših Sobočancev, skoraj nič o tem pa ne vedo mlajše generacije.

Avtor razstave mag. Jurij Štesl je ob odprtju razstave povedal, da gre za zgodbo iz preteklosti Murske Sobote in predstavlja zanimivo zapuščino, saj so v svojem času omenjene motoristične dirke predstavljaje ene največjih športnih in družbenih dogodkov in jih je na vrhuncu obiskalo tudi po 20 tisoč ljudi. Ob tem je dodal, da je ta razstava nastala na podlagi gradiva, ki ga je muzeju leta 2013 predal nekdanji večkratni jugoslovanski prvak v cestnomotornih dirkah Edo Berden, ki je preminil leta 2020. V njem so se skrivale številne zanimive zgodbe, ki se dotikajo njegove dirkaške kariere. 

Timi Gomboc podžupan Mestne občine Murska Sobota, pa je povedal, da ga veseli, da bo Drevored Martina Luthra krasila ta prekrasna razstava, ki prikazuje Mursko Soboto na zemljevidu motociklističnih športov in prav je da mlajše generacije vidijo kaj se je dogajalo nekoč v Murski Soboti. 

Na odprtju razstave je spregovoril tudi Aleš Mrzel, član AMD Murska Sobota in dirkač, ki je tekmoval za omenjeno društvo. Mrzel je dodal, da ga veseli, da v Murski Soboti niso pozabili na te lepe čase, ko so takoj za Škofjo Loko lahko doživljali vsako leto eno najlepših motorističnih dirk v Sloveniji. 

Jože Škrilec predstavnik AMD Štefan Kovač pa je predstavil obiskovalcem delovanje društva vse od 2. svetovne vojne naprej. 

Andrej Cipot predstavnik Moto kluba "Veterani" Murska Sobota pa je ob tem dogodku dodal, da ravno omejen klub skrbi za ohranjanje motorne kulturne dediščine ter ga veseli, da je Pomurski muzej Murska Sobota pripravil razstavo in ob tem dogodku izdal zbornik na njihovo iniciacijo.  

Kot zadnji pa je zbrane nagovoril nekdanji dirkač Franc Pušnik, katerega odlikuje dolgoletna motoristična kariera. 

Ob odprtju razstave je Pomurski muzej Murska Sobota pripravil tudi zbornik, ki  ga je bilo moč kupiti na samem odprtju.

Dogodek je povezovala muzejska svetovalka Tamara Andrejek. 

Ob dogodku pa so člani Motokluba  "Veterani" Murska Sobota pripravili spominsko vožnjo nekdanjih dirkačev po nekdanji cestni hitrostni motociklistični progi v Murski Soboti. Vožnjo so začeli na drevoredu in jo nadaljevali v smeri Expana. Štarter dirke je bil Karel Car, ki je začetek vožnje naznanil z zastavico iz arhiva kluba, odštevalec časa pa je bil Aleksander Cipot.  

 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.