https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

Opozorilo na problematiko socialno ogroženih študentov

17.11.2023  

V spomin na nacistično okupacijo študentskih domov praške univerze leta 1939 in študentske demonstracije danes obeležujemo mednarodni dan študentov. Na ta dan študenti opozarjajo na aktualno problematiko. V ŠOS tokrat opozarjajo na socialno ogrožene študente, ki bi jih morebitna zamrznitev socialnih transferjev pahnila v še slabši položaj.

"Odločitev vlade, da bi se v letu 2024 socialni transferji uskladili v višini 70 odstotkov rasti cen življenjskih potrebščin gre v dobro smer. Vseeno si želimo polne uskladitve, ker to ni dovolj za socialno najbolj ogrožene," je za STA povedala predsednica Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Marike Grubar.

V ŠOS jih po njenih besedah še vedno skrbi, kako bo s socialnimi transferji."Če bo državni zbor to sprejel, bodo na najslabšem tisti študenti, ki so že v slabšem socialnem položaju, zato je zelo pomembno, da se ne pozabi na njihovo situacijo," je opozorila.

Spomnila je, da so na poslance pred dnevi naslovili poziv, da imajo ob odločanju na pristojnih odborih in v DZ to problematiko v mislih in ne glasujejo za navedene ukrepe. Kako bi se še bolj poslabšal položaj socialno ogroženih, pa je ponazorila z nekaterimi podatki, ki jih je pripravil ŠOS. "Ob upoštevanju 5,4-odstotne inflacije v letu 2023 bi socialno najbolj ogroženi študenti na letni ravni prejeli 170 evrov manj, kot bi z uskladitvijo, študenti, ki prejemajo Zoisovo štipendijo, pa 107 evrov manj štipendije letno," je pojasnila.

Kot je dodala, bi bili dijaki, ki prejemajo deficitarno štipendijo, prikrajšani za 78 evrov letno, koristniki subvencionirane študentske prehrane pa bi morali plačati 50 evrov letno več za subvencionirano prehrano. Dodatno bi starši študenti na letni ravni prejeli za 300 evrov nižji starševski dodatek, pomoč ob rojstvu otroka pa bi bila zaradi neuskladitve 22 evrov nižja kot sicer.

Mednarodni dan študentov je sicer po mnenju predsednice ŠOS zelo pomemben dan za celotno študentsko populacijo. "Vedno znova je treba opozoriti na naše pravice in dolžnosti, a letošnji dan se mi zdi, da je veliko bolj obarvan z najbolj ogroženimi deli študentske populacije," je še dodala za STA.

Mednarodni dan študentov je razglasil mednarodni študentski svet v Londonu leta 1941. Sčasoma je ta dan postal simbol za študentska prizadevanja po vsem svetu, poroča STA.

* Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.11.2023 ob 18:47 gost

      Mladi se morajo oborožite kot vabo Slovence vseh starosti Janez Janša. Zdaj ko pa vsak dan poslušamo o grožnjah z orožjem ali še huje z streljanjem pa je nastal problem. Da se naj starši pogovorijo z otroci. Lahko starši še tako vzgojijo v zglednega Slovenca ga pokvari vabilo Janeza Janše k oborožitvi. In posledično z kakim slabim dejanjem.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.11.2023 ob 19:13 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Gost,v dodatno izobraževanje,ne piši nič,samo čitaj,boš Tarzan Čita.....smotanec neizobraženi.

        1 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.11.2023 ob 19:37 kilonja gost

        in znova je Janša kriv...zeeeehhhh...gotovi ste debili rdeči, niti antijanšizem vam več ne pomaga .

        0 4 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.11.2023 ob 18:52 gost

      Klonjaš ti raje sedi ker si dobil cvek. Zato vprašaj svojega pideka vele maršala kaj lahko napišeš.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.11.2023 ob 18:53 gost

      Popravek,,,, pizdeka,,,

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.