https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

Kako se lahko preko športa vključujejo mladi v družbo?

1.8.2023  

Po krizi COVID19 v državah partneric ugotavljajo, da so mladi postali zelo pasivni, tako na področju športa kot v življenju. V projektu so se zbrali mladi iz Češke, Poljske, Bolgarije in Slovenije, da bi spoznali kako se lahko preko športa vključujemo mladi v družbo in kakšne oblike prostovoljstva ponuja šport in kako se lahko preko športa širili strpnost do različnih manjšin katere se tudi v letu 2022 srečujejo z diskriminacijo in nestrpnostjo.

"Tematika se nam zdi pomembna in si zasluži boljšo prepoznavnost v lokalnem okolju. Skozi projekt si želimo približati prostovoljno v športu, govoriti o aktualnih temah kot so vključevanje, romske skupnosti, starejše populacije, migrantov, beguncev, rasna diskriminacija, verska diskriminacija, spolna diskriminacija in kulturna raznolikost. Skozi projekt si bomo mladi krepili kompetence na osebnem razvoju, samopodobi in prepoznavanju v družbi. Šport ponuja ogromno prostora za prostovoljno delo in lahko mladim pomaga pri dodatnih življenjskih izkušnjah in pri izkušnjah pri pridobivanju zaposlitve. Skozi različne prostovoljne organizacije se mladi vključujemo in pripravljamo različne dogodke, aktivnosti in prireditve. Šport lahko uporabimo kot orodje, ki nam daje možnost, da delamo dobro za lokalno skupnost in ljudem širimo večjo strpnost do drugačnosti in raznolikosti. V projektu si želimo pripraviti različne prostovoljne akcije v športu s katerimi bi širili strpnost, pomen medsebojne pomoči ob enem pa bi gradili na lastnih kompetencah. Skozi projekt bomo razvijali lastne kompetence in iskali možnosti prostovoljstva v športu (fotografija, video, upravljanje socialnih omrežij, treniranje otrok, organizacija športnih dogodkov, sodelovanje z ranljivimi skupinami…). Cilji našega projekta so: spoznati pojem prostovoljstvo in njegov vpliv na lokalno okolje, spoznati prostovoljstvo v športu in dobre prakse prostovoljstva iz partnerskih držav, seznaniti se z mladinskim in prostovoljskim delom, približati prostovoljno delo mladim udeležencem, preko prostovoljstva v športu razvijanje osebnih kompetenc mladih udeležencev, razvijanje samopodobe in samozavesti mladih udeležencev, spoznavanje ranljivih skupin skozi prostovoljno delo, razvijanje kompetenc v organizaciji dogodkov in delovanju v timu. Skozi šport bomo pripravili 3 promocijske aktivnosti za širjenje strpnost in raznolikost ter razvijati osebne kompetence in kar je najbolj pomembno graditi na svoji samopodobi. Naslov mladinske izmenjave smo izbrali načrtno saj si želimo, da se skozi vse naše aktivnosti vključujejo lokalni deležniki, lokalno prebivalstvo in predvsem vsi mladi, ki jih kakorkoli zanima delovanje mladinskih projektov ter kako se lahko vključijo v podobne projekte. Prav tako bomo skozi projekt in aktivnosti vzpodbudili mlade udeležence k vključevanju v program Evropske solidarnostne enote in k aktivnemu vključevanju v prostovoljno delo v mednarodnem in lokalnem okolju," pojasnjujejo.

Da bi dosegli cilje imajo 6 aktivnosti rezultatov: 

– analiza stanja na področju prostovoljstva v športu v državah organizacij 

– priročnik vključevanje v družbo preko športa 

– Priprava video vsebine za promocijo prostovoljstva v športu 

– priprava dogodka, kjer testiramo naše pridobljene kompetenc 

– priprava akcijskega načrta za ponovno vključevanje ranljivih skupin v družbo preko športa 

– izvedba prostovoljnih športnih dogodkov v partnerskih državah To bomo dosegli tako (rezultati in aktivnosti), da bodo pred izmenjavo naredili (aktivnosti) analizo stanja prostovoljstva v športu v državah od koder prihajajo in zbrali primere dobrih praks vključevanja v družbo preko športa. 

Na devetdnevni mladinski izmenjavi, ki jo so jo izvedli v Sloveniji, so opolnomočili in usposobili 32 mladih za prostovoljstvo v športu da bodo imeli zadovoljivo strokovno raven znanja oz. družbeni vpliv na svojem področju glede kje se lahko vključujejo v družbo preko športa in posledično razvijajo svoje kompetence. Da bodo čim bolj kompetentni in vplivni, so pripravili več orodij. Eno orodje je namenjeno novim prostovoljcem, kot tudi organizacijam na podlagi težav, s katerimi se soočajo mladinskem športe organizacije, kjer so pripravili orodje kot pomoč in napotek tim organizacijam za pomoč pri delu s prostovoljci, obenem pa pripravili predloge za odločevalce za “oživetje” mladinskih in športnih organizacij. (Učinek) Udeleženci izmenjave so pridobili vlogo “aktivni prostovoljci” in so s svojo avtoriteto ter pridobljenim znanjem vplivali na sovrstnike v svojem okolju. Ti “aktivni prostovoljci” so se povezali v neformalno mrežo, s čimer bodo širili svojo mrežo mladih, hkrati pa s sodelovanjem s mladinskimi organizacijami (mreža mladinskih organizacij) vplivali na aktivnosti na področju mladih.

 

    Fotogalerija