https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Cene zbiranja odpadkov in oskrbe s pitno vodo bodo višje

02.10.2023 ob 15:00  

V četrtek, 28. septembra 2023, je v sejni sobi Občine Cankova potekala 6. redna seja Občinskega sveta Občine Cankova. Občinski svet je soglasno sprejel vse predlagane sklepe, med drugim tudi višje cene zbiranja komunalnih in bioloških odpadkov ter oskrbe s pitno vodo.

Občinski svet Občine Cankova je zasedal na 6. redni seji Občinskega sveta. Na seji so bili soglasno sprejeti vsi predlagani sklepi.

Uvodoma, po pozdravu župana Danila Kacijana, se ugotovi prisotnost in posledično sklepčnost. Ob prisotnih desetih članih Občinskega sveta je občinski svet sklepčen. Ta uvodoma obravnava in sprejme dnevni red 6. redne seje ter zapis 5. redne seje Občinskega sveta Občine Cankova. 

V nadaljevanju Občinski svet obravnava in sprejme naslednje sklepe:

Sprejem Odloka o ustanovitvi javnega zavoda Zdravstveni dom Murska Sobota, sprejem Odloka o ustanovitvi sveta ustanoviteljic javnega zavoda Zdravstveni dom Murska Sobota in podaja soglasja k programu dela in finančni načrt za leto 2023 Zdravstvenega doma Murska Sobota.

Cena zbiranja komunalnih odpadkov in bioloških odpadkov bo višja

Župan je povedal, da je podjetje Saubermacher & Komunala v letu 2022 bilo izpostavljeno večjim cenovnim dvigom stroškov dela, pogonskih goriv, vzdrževanju, obdelavi bioloških odpadkov, odstranjevanju nevarnih in posebnih odpadkov, poštnih in ostalih zunanjih storitev, zato je dvig cene predvsem posledica nekritih stroškov v letu 2022.

Občinski svet je soglasno sprejel Elaborat, tako se cena zbiranja komunalnih odpadkov iz 0,17636 zviša na 0,20624 evra (razlika 0,03 evra po kg), cena zbiranja bioloških odpadkov pa se iz 0,18901 zviša na 0,23306 evra (razlika 0,05 evra po kg). Sklep o novih cenah zbiranja določenih vrst komunalnih odpadkov je bil sprejet. 

Cena odvajanja in čiščenja odpadne vode

Občinski svet sprejme elaborat in cenik komunalnih storitev za izvajanje storitev gospodarske javne službe odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode v Občini Cankova.

Cena pri odvajanju komunalne in padavinske odpadne vode se poveča iz 0,4128 evra na 0,5208 evra to je za 0,11 evra/m3, cena čiščenje komunalne in padavinske odpadne vode se poveča iz 1,0270 evra na 1,4247 evra to je za 0,40 evra /m3, cena odvoza in čiščenje greznične gošče in blata in MKČN se poveča iz 0,3323 evra na 0,6203 evra to je za 0,29 evra /m3, omrežnina za odvajanje komunalne in padavinske odpadne vode se zniža za iz 6,0125 evra na 5,9521 evra, to je za 0,06 evra, omrežnina za čiščenje komunalne in padavinske odpadne vode se zniža iz 2,6455 evra na 2,2982 evra, to je za 0,35 evra.

Storitve oskrbe s pitno vodo - cena vodarine bo višja za 12 centov na kubik vode

Občinski svet sprejme Elaborat o oblikovanju cene storitev gospodarske javne službe oskrba s pitno vodo v Občini Cankova in subvencijo cene uporabe javne infrastrukture – omrežnine v Občini Cankova.

Župan Kacijan pove, da v občini Cankova storitev oskrbe s pitno vodo zajema vodarino in omrežnino. Z elaboratom se spreminja samo vodarina in sicer iz zdajšnjih 0,6102 evra na 0,7259, to je povišanje za 0,12 evra. Omrežnina pa ostaja z 10 odstotno subvencijo občine nespremenjena in ostaja v višini 11,5170 evra. 

Občinski svet je sprejel sklep o pomoči novorojencev s katerim se pomoč ob rojstvu poviša iz 200 na 500 evrov. Poviša se tudi cena najema prireditvenega šotora ki se zvišuje za 1 evro na kvadratni meter.

Višja bo tudi cena vzdrževanja in urejanja pokopališč, in sicer za 7 oz. 8 evrov po posameznem grobu. Kot pove župan Kacijan, je bil sklep o ceni vzdrževanja pokopališč sprejet leta 2010. Letni stroški vzdrževanja pokopališč (košnja trave, čiščenje, odvoz odpadkov, električna energija, ogrevanje, hlajenje, poraba vode itd) močno presegajo prihodke iz naslova vzdrževanja pokopališč s strani lastnikov grobov. Letni prihodek iz naslova vzdrževanja pokopališč znaša okrog 10.000 evrov, s tem zneskom se pokrijeta le strošek odvoza odpadkov in električne energije, ostali pa se krijejo iz občinskega proračuna. Iz tega naslova se predlaga zvišanje cen. Celotni prihodek bi se tako povečal za cca. 5.000 evrov na letni ravni, s katerim bi se stroški vzdrževanja pokopališč pokrivali v večji meri.

Foto: arhiv Pomurec

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.