https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

S trajnostno rabo lesa prispevamo k bolj zeleni prihodnosti

27.11.2023 ob 11:00  

Ob izidu novega strokovnega priročnika »Les, material sedanjosti in prihodnosti – prednosti in izzivi« je minuli petek, potekala spletna predstavitev publikacije, ki strokovno, informativno, problemsko, promocijsko s podatki in tudi s primerjavo z drugimi gradbenimi materiali, utemeljuje, zakaj naj bo les kot material prva izbira pri gradnji in pri izdelkih.

Na petkovem dogodku so strokovnjaki z različnih vidikov osvetlili prednosti in problematiko uporabe lesa kot materiala pri gradnji in izdelkih, v pozdravnem nagovoru pa je državni sekretar mag. Dejan Židan predstavil pomen lesa in razvojne priložnosti na tem področju za Slovenijo, pri čemer je med drugim izpostavil: »Potrebno je poudariti, da določene dogme glede poseka, izvoza, domače predelave in rabe lesa v Sloveniji ne veljajo več, zato je pomembno, da se širijo znanja o rabi lesa skozi tovrstne priročnike in se omogoča strokovna razprava na dogodkih, kot je današnji.«.

Podatki kažejo, da je les strateška surovina Slovenije, njegova obdelava in uporaba pa sta priložnost za lesnopredelovalno panogo. Les je tržni material, ki mu lahko inovativno oblikovanje in raznovrstna raba v obrtni dejavnosti ali proizvodnji data visoko dodano vrednost.

V priročniku je predstavljenih več tem, ki jih je prispevalo več kot 40 različnih avotrjev iz stroke in prakse. Strokovni prispevki z dejstvi, raziskavami, podatki, grafi, tabelami utemeljujejo, katere so prednosti lesa v gradnji in uporabi. Priročnik upošteva glavne zahteve Direktive EU o zelenih trditvah, ki naj bi v prihodnje preprečevala zeleno zavajanje. Dodana je še aktualna informacija o uredbi EU o proizvodih, ki ne povzročajo krčenja gozdov. Uredba namreč preprečuje podjetjem dajanje proizvodov na evropski trg, če niso proizvedeni zakonito in če povzročajo krčenje gozdov.

Priročnik je Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport izdalo v sodelovanju s Fit media, Javno agencijo SPIRIT Slovenija, Gospodarsko zbornico Slovenije – Združenjem lesne in pohištvene industrije, podjetji lesnopredelovalne panoge in strokovnimi inštitucijami v Sloveniji in je za uporabnike brezplačen, na voljo pa je v elektronski in fizični obliki. 

V lesarstvu je prihodnost, saj je uvrščeno tudi v Slovensko industrijsko strategijo 2021–2030. Nekaj podjetij se na globalnih trgih uveljavlja z vrhunskimi oblikovalskimi dosežki in zelenimi inovacijami. V zadnjih desetih letih je zaznati konstantno rast lesnopredelovalne industrije, kar potrjujejo različnih kazalniki (večji prihodki od prodaje; v letu 2022 že 2,2 milijarde evro, večja dodana vrednost; v 2022 že 46.000 evrov, večje število zaposlenih; 13.800 leta 2022). Po trgovinskih podatkih se izvoz okroglega lesa zmanjšuje na račun večje domače predelave in s tem ustvarjanja višje dodane vrednosti. S spodbudami si tudi na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport prizadevajo, da bi lesnopredelovalna dejavnost do leta 2030 s tehnološko posodobitvijo izboljšala svojo konkurenčnost in še povečala dodano vrednost lesnih proizvodov.

Promocijo lesa izvajajo z različnimi promocijskimi aktivnostmi, po eni strani za dvig ugleda panoge, po drugi strani pa s tem povezanih poklicev Dajejo pobude za nadgradnje izobraževalnih kurikulumov v skladu s potrebami gospodarstva in stroke, pri obstoječih kadrih pa interdisciplinarna znanja zagotavljajo v okviru kompetenčnega centra za lesarstvo.

FOTO: Pixabay.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.11.2023 ob 15:24 gost

      Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐫𝐞𝐞𝐫𝐬𝟏𝟐.𝐜𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.