https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Razstava likovne sekcije Silvo Prelog Ljutomer

29.11.2023 ob 8:55  

V Galeriji Ante Trstenjaka Ljutomer so minuli četrtek odprli likovno razstavo članov in članic likovne sekcije "Silvo Prelog, Ljutomer" z naslovom "JE ŽIVLJENJE GLEDALIŠČE?"


Na likovni koloniji, ki se je odvijala že maja v Rokodelskem centru DUO Veržej, so se likovni umetniki sekcije "Silvo Prelog, Ljutomer" KD Ivan Kaučič Ljutomer poklonili vsem gledališčem, ki so že več kot stoletje ustvarjalci na odrskih deskah v nekdanji in sedanji občini. Ljutomer, saj je prav letos. 120-ta obletnica povezane gledališke dejavnosti. 

S to plemenito gesto so likovni umetniki sekcije "Silvo prelog, Ljutomer" izkazali visoko zavedanje za vsesplošno kulturno dogajanje v lokalnem okolju, ter s tem potrdili, da je umetnost oblika povezovanja, ki lahko združuje več izraznih možnosti. Umetniki so se na likovni koloniji ukvarjali s temo "Je življenje gledališče?". Razmišljali so o tem, kje so meje in če sploh so med življenjem in igro ter prav tako tudi o zgodovini gledališke dejavnosti v občini Ljutomer. Tako je vsak na svoj edinstven način ustvaril zbirko likovnih del, ki je od 23. novembra 2023 na ogled v Galeriji Anteja Trstenjaka v Ljutomeru. 

Zbrane so nagovorili: kustos Gregor Žižek, direktorica Splošne knjižnice Ljutomer Vesna Laissani ter mentorica likovnih ustvarjalcev sekcije "Silvo Prelog, Ljutomer" akademska slikarka Aleksandra Fekonja. Aleksandra Fekonja je navzoče spomnila, da ne moremo zagotovo odgovoriti na vprašanje meje med življenjem in igro, saj vsi igramo vloge v svojem življenju in družbi. Vsi smo namreč igralci svojih življenj. Otvoritev razstave so popestrili dijaki Umetniške gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer s performansom in glasbenim vložkom. V imenu lokalne skupnosti je vse navzoče in umetnike pozdravil podžupan Občine Ljutomer Janko Špindler.  

V kratkem nagovoru se je umetnikom za njihovo delo in pozornost do visoke obletnice, ki jih letos obeležujejo ljutomerski gledališčniki, zahvalila tudi predsednica KD Ivan Kaučič Mira Rebernik Žižek. "Kaj je umetnik brez svojega dela, preko katerega izraža svojo resničnost? Kaj je bolj iskreno na slikarski razstavi - avtor sam ali njegova dela? S temi vprašanji je vse navzoče na odprtju soočila mentorica akademske slikarke Aleksandre Fekonja. Razstavljalci na razstavi "Je življenje gledališče?" so: Angela Svenšek, Anica Rudolf, Anton Cimerman, Bine Šmon, Boža Grilc, Dana Štrucelj, Ivanka Marko, Ivica Kuzmanovski, Jasmina Klemenčič, Janko Klun, Marija Magdalena Žibek, Marjana Kmet, Marjeta Wolf, Nada Stajnko, Olga Najžar, Sonja Gerbec , Svetlana Dijak in Vesna Premelj.

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.11.2023 ob 9:50 Mateja gost

      Pohvale društvu. Lepa razstava poglejte si jo.

      15 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.11.2023 ob 14:26 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐫𝐞𝐞𝐫𝐬𝟏𝟐.𝐜𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.11.2023 ob 9:52 Prlek gost

      samo, da italijanskega Peršolja ni zraven naterajte ga iz lotmerka s svojim kičerajem.

      12 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      29.11.2023 ob 10:48 Pavel gost

      Lepa razstava, lepa razstava, lepa razstava, lepa razstava, lepa razstava, lepa razstava, lepa razstava, lepa razstava, lepa razstava, lepa razstava, lepa razstava,.... Pojem o lepem je v dekadentni družbi zlorabljen in popačen. Prosim vas, če v komentarju lahko napišete deset stavkov, kaj je tu lepega. Vam bom zelo hvaležen!

      0 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      29.11.2023 ob 11:21 Sabina gost

      G. Pavel, obstajajo tudi ljudje, ki se ljubiteljsko ukvarjajo s slikanjem in če so dejavni v društvih, je LEPOOO, da se tudi dela predstavijo, komu je mar, da pogleda je mar, komu ne. Vsake oči imajo svojega "malarja". Za akademske slikarje, pa je potreben DENAR. LEPO NE?

      13 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.11.2023 ob 12:58 Pavel gost

        Sabina, napišite deset stavkov kaj je tu lepega. Nekaj posploševati zna vsak. Hobi kulturo razglašati za vrhunsko je veliko sprenevedanje in zavajanje javnosti. Ljubitelji zelo malo časa, truda, napora, poglobljenega znanja vlagajo v svoja dela. Njih ne zanimajo naravni in kozmični zakoni oziroma bistvo in smisel življenja, zato je njihovo izražanje zelo šibko. Povrh tega pa so še likovno nepismeni. Hobi kulturnikom je pomembno druženje, uživanje, slikanje pa jim je drugotnega pomena. S tem, da se družijo ni nič narobe, je zaželeno in zdravo. Razlika med rekreacijskim tekačem in olimpijskim prvakom je zelo velika, za razmislek.

        1 9 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      29.11.2023 ob 11:25 Tone gost

      hahaha, ti se vsaj predstavljajo in imajo za ljubitelje. Stari PERŠOLJA, pa se laže in obnaša kot akademik, slike pa niso vredne, da jih oči pogledajo, za podganjo luknjo, kjer bodo opravile na njih svoje iztrebke heheheh. Peršolja samo gobec vrti, lažnivec, dobro da smo ga spoznali.

      11 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      29.11.2023 ob 11:45 Umetnost gost

      tako je, vsake oči imajo svojega m....eni sadimo rože , eni so ljubiteljski zgodovinarji, eni ljubiteljski slikarji. Vsi smo ljubiteljski, pozabimo na skrbi, težave, delamo kar nas sprošča, pomirja, napolni z energijo in vsak prinese v svoje delo, taksno ali drugacno, delcek svoje duše. Zakaj pa ne, so pa drugi kot italjan, ki se je pojavil v lotmerku, zmeda in zdraha, take pa treba izobčiti. Se strinjam.

      11 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      29.11.2023 ob 11:50 gost

      umetniki in kulturniki so čudno bitje .....

      13 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      29.11.2023 ob 13:21 Pavel Pavel nesrečnik gost

      Pavel ,Pavel, naj se družijo to je glavno. Ljutomer pa ne premore večjih akademikov, ker nima posluha županja za njih. Edino s prevarantom se slika hahaha. Na akademsko umetnost, pa se pač odpeljemo ali v Mursko Soboto, Lendavo, Ljubljano. Ljudje pa naj slikajo, če jim paše, LEPO kot Sabina omenja , pa je LEPO, ni pa akademsko to vsi vemo in se tega zavedamo!

      9 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      29.11.2023 ob 15:33 Pavel gost

      Nesrečnik si ti, ki se tega sploh ne zavedaš. Čudi me, da je v družbi vsak dan čedalje več sprenevedanja, zablod, samoprevar, laži, plehkosti,... Družbene vrednote razpadajo, medčloveški odnosi so čedalje bolj zastrupljeni, bolezni in naravne katastrofe stopnjujejo. In vi še zmeraj trdite kako je vse lepo. Človek z zdravo pametjo in dostojanstvom, premore tudi kritičnost, katera je potrebna za razvoj družbe. Zelo malo hobi umetnikov sprejme kritičnost/samokritičnost, zato pa so kar so. Pretvarjati se, da je nekaj lepo, čeprav ni, je patološko zaskrbljujoče. Če ste toliko učeni in vsevedni, napišite deset stavkov kaj je lega na tej razstavi. Vam bom zelo hvaležen!

      1 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      29.11.2023 ob 18:39 Mojca gost

      Pavel debil.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      29.11.2023 ob 18:57 Pavel gost

      Sabina, tvoja omejenost se kaže v izražanju. Ko nimaš argumentov, pa žališ. To je tvoja kultura oziroma nekultura. Če ne dojemaš dobronamerne kritike, ti nihče ne more pomagati, tudi Bog ne. Jaz te ne bom žalil, ker to ni moj nivo izražanja. Tvoje besede me niso prizadele. Življenje dojemam takšno kot je, in si ne ustvarjam iluzij, da je vse lepo, kot ti. Moja zavest je budna. Vse kar se mi zgodi ima neki vzrok, in to sprejmem ter se potrudim, da pridem do novega spoznanja. Prosil sem te, da mi napišeš deset stavkov, kaj je lepega na razstavi, pa čisto nič drugega. Moja kritika se je nanašala na likovna dela, ne pa na tvojo osebnost. Dela bom zmeraj presojal, tebi pa namenjam veliko spiritualne ljubezni in molitve.

      0 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      29.11.2023 ob 19:02 Pavel gost

      Se opravičujem Sabina. Moj zadnji komentar je namenjen Mojci.

      0 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      29.11.2023 ob 19:15 Prlek gost

      Pismo Pavel si debil od debila.niti akademiki te ne bi poslušali,kaj šele brali. Na razstavi je bila LEPA RIT FOTOGRAFINJE,zdaj pa mukni

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.11.2023 ob 6:04 Pavel gost

        Prlek, se zavedaš kaj si napisal. Samo žaliti znate, ko vam človek nastavi ogledalo. Iz tvojega izražanja se kaže tvoja osebnost, ki ne premore samokritičnosti. Jaz te ne bom žalil ampak bom molil za tvojo dušo, da bo sposobna dojeti stvarnost. Želim ti vse dobro.

        0 3 Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      29.11.2023 ob 19:50 Srečko gost

      AMEN

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.