https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Ta veseli dan kulture danes odpira kulturne ustanove v Pomurju

03.12.2023 ob 6:00  

Na Ta veseli dan kulture, s katerim obeležujemo rojstni dan pesnika Franceta Prešerna, so za obiskovalce danes na voljo brezplačni dogodki v kulturnih ustanovah po Pomurju.

3. december za dan, posvečen kulturi, na pobudo ministrstva za kulturo velja od leta 2000, ko smo zaznamovali dvestoto obletnico rojstva pesnika Franceta Prešerna. Od takrat kulturne ustanove vsako leto na ta dan na široko odprejo vrata ter vabijo obiskovalce na brezplačne kulturno-umetniške prireditve in dogodki. Zvrstile se bodo brezplačne predstave, razstave, koncerti in predavanja. Nekaj predlogov, kamor se lahko odpravite in kulturno popestrite svoj dan, objavljamo spodaj.

Kulturno dogajanje v Murski Soboti 

Pomurski muzej Murska Sobota vabi na celodnevno dogajanje s pričetkom ob 10. uri, kjer bo potekala družinska delavnica izdelave adventnih venčkov.

Ob 11. uri si lahko ogledate arheološki del stalne razstave Ljudje ob Muri. Ob 13. uri bo potekalo javno vodstvo po stalni razstavi Ljudje ob Muri - Od panonskega morja do žitnice Slovenije. Če vas zanimajo verska podoba prostora in umetnostni slogi od romanike do 20. stoletja, si ob 15. uri lahko ogledate razstavo Ljudje ob Muri - Dajte Bogu kar je božjega. Ob 17. uri pa poteka še javno vodstvo po razstavi del Franca Košarja. 

Na ogled razstav in ustvarjanje vas vabi tudi Galerija Murska Sobota od 10. ure naprej, kjer si lahko ogledate trenutni razstavi  Štefan Galič, lesorezi iz stalnih zbirk Galerije-Muzeja Lendava in Galerije Murska Sobota in Bakos Tamás, Painting the Blues. 

V okviru projekta Ta veseli dan kulture v MIKK Murska Sobota ob 17. uri pripravljajo predstavitev novega romana Norme Bale, AGREGAT. Roman bralca odpelje v svet sodobne slovenske politike. Skozi večinoma prvoosebno pripoved spremljamo učitelja naravoslovja in tehnike, Miroslava Gumpeka, ki se pridruži novonastali stranki, ki jo ustanovijo veterani vojne za Slovenijo, trdno odločeni, da bodo prevetrili zatohlost slovenske politične scene. Gre za napeto, mestoma groteskno zgodbo, politično-gospodarsko kriminalko, ki jo avtorica podaja z izvrstnim, subtilnim humorjem. Pogovor z avtorico bo vodila Lučka Zorko, glasbeni gost dogodka pa bo Iztok Rodež, član glasbene skupine džeZZva.

Koncert skupine Êdna v Črenšovcih 

Kulturno-turistično društvo Črenšovci ob 19.30 uri vabi na koncert skupine Êdna, kjer bodo v okviru glasbenega večera predstavili svoj nov album Slovo rdeče in videospot Po dolinaj. Dogodek bo potekal v kulturni dvorani v Črenšovcih. 

Dan odprtih vrat v Gornji Radgoni

V Gornji Radgoni bodo to leto proslavili z Dobrodelno dražbo umetniških del ter dnevom odprtih vrat. Med 15. in 19. uro muzej Špital na široko odpira svoja vrata ter vabi k brezplačnemu raziskovanju njihove dediščine, ob 16. uri pa na Dobrodelno dražbo umetniških del. Za glasbeni program bo poskrbel Valter Klemenčič. 

Ta veseli dan kulture v galeriji Ante Trstenjaka Ljutomer

Vrata galerije Ante Trstenjaka, so odprta od 9. do 14. ure, kjer si lahko ogledate razstavo likovnih del KD Ivan Kaučič Ljutomer - likovne sekcije Silvo Prelog, z naslovom "Ali je življenje gledališče?"

Praznujmo skupaj v Lendavi 

Kot vsako leto doslej boto tudi v Lendavi obeležili neformalni praznik s prireditvijo Praznujmo skupaj. Za pestro vsebino programa bodo poskrbeli: Moški vokalni kvintet Aeternum, Gledališka skupina KUD Križevci, Komorni pevski zbor Vita, Veseli Vandrovci KTD Lipa, Tamburaško društvo Apače, Tamburaška skupina KD Cven, Glasbena skupina Bos.si in Pevke ljudskih pesmi Irmice KTD Moščanci. Pridružite se jim ob 18. uri v Gledališki in koncertni dvorani Lendava. 

 

FOTO: Arhiv Pomurec.com.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.12.2023 ob 8:39 gost

      Pestro dogajanje v kolturi. Res je potrebno ljudem da se malo kolturno izobrazijio. Kajti koltura naroda je na najnižji ravni v zgodovini človeštva. Kajti v celem svetu ni več drugega kot pohlep sovraštvo perverznost.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.12.2023 ob 21:25 Človek ? gost

        Kultura se ne pridobi z izobrazbo, ampak z intuicijo in srčnostjo. Intuicija in srčnost ne prihajata iz racionalnosti, (možganov), temveč iz srca oziroma duše. V sodobnem času je človeška duša obdana oziroma zapacana s smetmi, zavedena, zmanipulirana z različnimi ideologijami. Človeško dojemanje stvarnosti je popačeno. Bolj ko se človek oddaljuje od svojega bistva, naravnih in kozmičnih zakonov, večje je trpljenje. Da bi omilili trpljenje oziroma duševno praznino, neizpolnjenost, to praznino zapolnjujemo s kupljeno ceno kramo, lažnimi virtualnimi vsebinami, opijati,... Prostovoljno oslepljeni z suženjskimi okovi, katere smo si nadeli sami, tavamo v globoki temi. Tega si nočemo priznati! Živimo v samoprevari. Kako izstopi oziroma se osvoboditi te ujetosti. Odgovor je zelo preprost. Preprosto je potrebno slediti svoji intuiciji, srčnosti, naravnim in kozmičnim zakonom. To pa ni lahko. Potrebna je budna zavest, veliko truda, potrpljenja, trpljenja, odpovedovanja, učenja, vaj, izkušen, poguma, vztrajnosti,... Z naših del oziroma dejanj pa se kaže naš odnos do sočloveka, narave in Boga. Vse skupaj pa pojmujemo kot Kulturo. Kakšen kulturni prostor bomo zgradili, pa je odvisno od vsakega posameznika oziroma nas samih. Bodimo kulturni in svet bo kulturen. Na še življenje pa bo izpolnjeno.

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.12.2023 ob 4:54 Kaj pa tam dela gost

        https://www.24ur.com/novice/tujina/britansko-ladjo-v-rdecem-morju-zadela-raketa.html

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.12.2023 ob 16:49 gost

      Kultura!!!

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.