https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Nakupovanje v veselem decembru

03.12.2023 ob 13:00  

Decembra za nakupe porabimo več denarja kot v katerem koli drugem mesecu. Decembrski prihodki v trgovini na drobno so tako iz leta v leto rasli. Zadnji mesec v 2020 pa je zaznamovala epidemija covida-19, kar se je poznalo tudi pri omenjenih prihodkih. Konec leta 2021 se je prodaja močno povečala, v lanskem decembru pa se je v primerjavi z letom poprej znova umirila.

Prihodek od prodaje podjetij v trgovini na drobno je bil decembra lani za 13,5 % večji od povprečnega mesečnega prihodka v tem letu. Potrošnja v decembru 2022 pa je bila v primerjavi s celotnim letom za 5,7 odstotne točke manjša kot v 2021.

Kje v trgovini na drobno je bil prihodek najvišji?

V primerjavi z drugimi meseci leta se je zaradi nakupov daril prihodek decembra lani najbolj povečal v trgovinah z elektronskimi in gospodinjskimi napravami (za 32,2 %) ter zaradi praznovanj v trgovinah z živili (za 14,4 %). Precej je zrasla tudi prodaja v trgovinah s kozmetiko (za 21,9 %) ter v prodajalnah s tekstilom in obutvijo (za 12,3 %). Skoraj nespremenjena pa je ostala prodaja izdelkov za prosti čas (rast za 0,8 %) in pohištva (upad za 1,1 %). December 2022 je bil v primerjavi z istim mesecem leto prej manj uspešen za trgovine z izdelki za prosti čas, z živili in s pohištvom.

Pri prazničnih nakupih smo v primerjavi s prebivalci drugih držav članic EU preudarnejši

Čeprav prebivalci Slovenije decembra porabimo občutno več denarja kot povprečno na mesec, smo pri prednovoletnih nakupih v primerjavi s prebivalci drugih držav članic EU preudarnejši. Pri prodaji neživil je bila Slovenija v prejšnjem decembru v primerjavi z mesečnim povprečjem celotnega leta krepko pod povprečjem EU-27 (Slovenija: 12,9 %, EU-27: 19,8 %). Največjo razliko med decembrsko in povprečno mesečno prodajo neživil so zaznali na Irskem (rast za 48,1 %).

V primerjavi s povprečno mesečno prodajo v Sloveniji je bila decembra rast prodaje živil (za 14,4 %) nekoliko višja od rasti prodaje neživil. Pri živilih je bila razlika med decembrsko prodajo in povprečno mesečno prodajo v celotnem letu največja na Irskem (22,6 %), najmanjša pa na Hrvaškem (3,0 %).

Veseli december

Konec leta so središča večjih mest v znamenju prazničnih luči, ognjemetov, božičnih sejmov s stojnicami in prazničnega programa. Za domače obiskovalce je še posebej privlačna prestolnica Ljubljana, kjer je število prihodov domačih turistov z vsaj eno prenočitvijo v lanskem decembru za 50,3 % višje od povprečja mesecev tega leta. V primerjavi s povprečjem celotnega leta so izrazito povečanje števila prihodov domačih turistov z vsaj eno prenočitvijo zaznali še v Mariboru (24,0 %), Kranju (19,3%) in Kranjski Gori (17,0 %).  

Decembrske dneve si popestrimo tudi z obiskom gostinskih obratov; toliko kot v decembru ne zapravimo tam v nobenem drugem mesecu. Prihodki od prodaje v dejavnosti strežba jedi in pijač so bili decembra lani za 9,5 % višji od povprečnih mesečnih prihodkov v tem letu. V primerjavi z decembrom leto prej so bili večji za kar 42,6 %. Pri tem je treba upoštevati tudi inflacijo. Cene gostinskih storitev so bile namreč za 11,3 % višje kot leto prej.


So razlog za večjo porabo izredna izplačila ob koncu leta?

Nekaterim bodo decembrske praznične nakupe in praznovanje verjetno olajšale višje plače za november, navadno zaradi višjih izrednih izplačil (13. plač in božičnic), izplačanih s plačo v decembru.

Izredno izplačilo je s plačo za november 2022 prejelo 23,4 % od vseh zaposlenih oseb, ki so prejele plačo. To je bilo za 1,5 odstotne točke manj kot za isti mesec leto prej in za 1,9 odstotne točke več kot za november 2020. Povprečno izredno izplačilo za november 2022 je znašalo 929 EUR bruto, so sporočili iz Statističnega urada Republike Slovenije.

FOTO: Pixabay.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.12.2023 ob 16:14 gost

      Vse lepo in prav da se kopuje jo darila. So pa med nami ljudje keri so niti obroka hrane poštene ne morejo kupiti. In ti ljudje keri so brez obroka kar pogosto ostanejo vedno prikriti. Ker jih je enostavno sram da nimajo za hrano kamoli za darila. Ampak narobe da je njih sram. Sram bi moralo biti vse ostale od politike do gospodarstvenik do bogate družbe itd. Kajti vsi samo gledajo za svoje bogate,,,, riti,,, in svoje bančne račune da jih čimbolj napolnijo. Pa če bo poleg njega ali zaradi njegove negdo lačen in bos.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.