https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Z dobrodelno dražbo umetniških del bodo otrokom polepšali praznike

Muzej Špital, 06.12.2023 ob 18:00  

V muzeju Špital so Ta veseli dan kulture proslavili z Dobrodelno dražbo umetniških del ter dnevom odprtih vrat. Izkupiček od prodaje umetniških del bo namenjen obdarovanju otrok iz socialno šibkejših družin.

Ta veseli dan kulture obeležujemo v Sloveniji vsako leto 3. decembra, na dan rojstva slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Številne kulturne ustanove po vsej Sloveniji na ta dan široko odpirajo svoja vrata in obiskovalce vabijo na brezplačne kulturno-umetniške dogodke.

Minulo nedeljo je tudi muzej Špital ponovno na široko odprl svoja vrata. V sklopu dneva slovenske kulture je Zavod za kulturo, turizem in promocijo Gornja Radgona na pobudo Ustvarjalnega društva Art Klub 7 pripravil dobrodelno dražbo umetniških del. Dražba je plod dela Jana Majstorovića, Urške Fridau in Aleksandre Fekonja iz Art kluba 7 ter Katje Bajec iz zavoda Kultprotur. Izkupiček od prodaje umetniških del bo namenjen obdarovanju otrok iz socialno šibkejših družin na območju Upravne enote Gornja Radgona. Z dobrodelno dražbo so tako poskrbeli, da bodo prihajajoči prazniki lepši za vse.

Poleg dobrodelnega namena je bila dražba tudi svojevrsten eksperiment odnosa med umetniško in ostalimi sferami družbe. Kako zelo zna umetnost sodelovati denimo s poslovnimi in gospodarskimi panogami, koliko je od njih oddaljena in v kolikšni meri med njimi teče dialog in medsebojno bogatenje? Iz tega eksperimenta in tokratnega druženja si organizatorji želijo razvijati nadaljnji kritični diskurz o oblikah in možnostih vzpostavljanja in ohranjanja kakovostnega odnosa med umetnostjo in drugimi področji družbe.

Na dobrodelni dražbi je sodelovalo 25 umetnikov iz lokalnega in regionalnega območja. Umetniška dela so prispevali: Linda Ganglbauer, Danila Krpič, Anna Zadra, Zdravko Dolinšek, Tatjana Mijatović, Vesna Kitthiya, Vidka Borko, Marina Vuk, Metka Tropenauer, Aleksandra Fekonja, Dana Štrucelj, Albina Kragelj, Klaudia Kolarič, Nana Irgolič, Matjaž Geder, Eva Žula, Jan Majstorović, Bine Šedivy, Robert Jurak, Ivica Vukan, Saša Bezjak, Primož Vrbančič, Špela Fridau in Urška Fridau.

Kulturno dobrodelnega dogodka so se udeležile direktorica Zavoda za kulturo, turizem in promocijo Gornja Radgona Kultprotur, Tatjana Kotnik Karba, županja Gornje Radgone Urška Mauko Tuš ter pomurska poslanka DZ, predsednica Odbora za kulturo in podpredsednica Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu, Sara Žibrat, ki so s svojo prisotnostjo potrdile pomen dobrodelne dražbe.

Na tihi dražbi so štiri umetniška dela dobila nove lastnike, ki so prispevali, da bo praznični december lepši. Zbrana sredstva v višini 365 evrov bodo do otrok prišla s pomočjo Rdečega križa Slovenije Območnega združenja Gornja Radgona.

Za glasbeni program sta poskrbela Valter Klemenčič in Luka Prislan.

Obiskovalci so si lahko ogledali tudi stalno muzejsko razstavo Radgonski mostovi. Zgodba o Gornji Radgoni je bila vedno tudi zgodba o mostu. Ne le mostu čez reko, ki povezuje dve mesti in dve državi. Radgonski mostovi vodijo skozi politične, gospodarske in človeške zlome ter razcvete. So mostovi med dvema etničnima in jezikovnima skupinama, med Slovenci in Nemci. Mostovi med sedanjostjo in preteklostjo, ki se izpričujejo kot mostovi med muzami in mojstri. 

 Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.12.2023 ob 1:08 gost

      I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.12.2023 ob 12:34 gost

      Ko se nekdo sam razglasi za umetnika... in potem cuza denar od države oziroma od davkoplačevalcev.

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.