https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Znani avtorji zmagovalnih skladb mednarodnega natečaja Ventus Aquilo

03.01.2024 ob 6:05  

Komorni zbor Orfej Ljutomer, ki deluje pod okriljem Kulturnega društva Orfej iz Ljutomera, zaključuje večmesečni projekt Mednarodni natečaj za zborovske skladbe Ventus Aquilo. Natečaj je bil objavljen na Oddelku za kompozicijo Akademije za glasbo, Univerze v Ljubljani, pri Društvu slovenskih skladateljev, na svetovnem spletu in na številnih platformah za skladatelje v evropskih državah, v ZDA, Kanadi, in drugih državah. 


Cilj organizatorja je bila promocija zborovske glasbe doma in v tujini, pridobivanje novih zborovskih del, ki bogatijo tako slovenski kot tudi širši zborovski in kulturni prostor, skladatelje spodbuditi k sodelovanju z izjemno mednarodno žirijo in mladim skladateljem omogočiti, da njihove stvaritve vidijo in ocenijo uveljavljeni strokovnjaki na področju zborovske glasbe.

Osnovo za ustvarjalni okvir novih skladb so predstavljala latinska besedila, odlomki iz Knjige Psalmov, ki se tematsko nanašajo na simboliko vetra s severa. Podani so bili kriteriji: SATB do SSAATTBB in do trije spremljevalni inštrumenti, trajanje skladb od 2 do 5 minut, povezanost besedila in glasbe, ustreznost pevskega obsega in vodenje glasov, umetniški vtis in izvirnost.

Mednarodni strokovni žiriji je predsedoval Gary Graden, sestavljali pa so jo Agneta Sköld, Vytautas Miškinis, Xabier Sarasola in Andraž Hauptman. Na naslov Komornega zbora Orfej Ljutomer so v zahtevanem roku prispele prijave iz Španije, Litve, Nemčije in Slovenije. Po ocenah žirije so prejete skladbe dosegale razmeroma visok umetniški nivo.

Za razpisane tri nagrade, za prvo, drugo in tretje mesto je strokovna žirija izbrala sledeče skladbe. Tretje mesto, skladba z naslovom Benedic, anima mea, Domino, skladatelja Matica Romiha iz Slovenije, drugo mesto skladba z naslovom Benedic, anima mea, Domino, skladatelja Jana Trilerja iz Slovenije, prvo mesto pa skladba z naslovom Flante Deo, skladatelja Krištofa Strnada iz Slovenije.

Za podelitev posebne omembe mladega skladatelja oz. mlade skladateljice (roj. po letu 1998), se strokovna žirija ni odločila. Posebno omembo so člani mednarodne žirije soglasno podelili skladbi z naslovom Rain, Wind, Sky – Deus, skladatelja Laimisa Vilkončiusa iz Litve. Kot skladbo, ki jo bo izvedel z zborom S:t Jacobs Chamber Choir, je Gary Graden izbral prvonagrajeno skladbo Flante Deo, skladatelja Krištofa Strnada.

Organizator Mednarodnega natečaja za zborovske skladbe Ventus Aquilo Komorni zbor Orfej Ljutomer se zahvaljuje vsem sodelujočim skladateljem in skladateljicam, mednarodni strokovni žiriji za njihovo delo ter organizacijskemu odboru Mednarodnega natečaja Ventus Aquilo, pevkam in pevcem Komornega zbora Orfej Ljutomer za uspešno izveden natečaj. Prav tako se organizator zahvaljuje Javnemu skladu za kulturne dejavnosti republike Slovenije, ki je z razpisanimi sredstvi omogočil izvedbo natečaja ter pridobitev novih zborovskih skladb. Zahvala gre vsem sponzorjem in podpornikom, ki omogočajo redno delo Komornega zbora Orfej in posebne projekte, ki se jim člani zbora posvečajo.  Med njimi so Občina Ljutomer in sosednje občine, sponzorji T-Lotus d.o.o., Krka d.d., Radenska d.o.o., Zavarovalnica Sava, VIRS d.o.o., Intera d.o.o., MF-CT d.o.o., MITRA d.o.o., Slikoplast – Čeh d.o.o., Alenka Vidovič dr. dent.med., in drugi. 

FOTO: Komorni zbor Orfej Ljutomer

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.01.2024 ob 13:44 gost

      Benedic, anima mea, Domino je osvojila drugo in tretje mesto??? A res nikoli ne preberete kaj napišete?

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.01.2024 ob 13:45 gost

      A ne premorete novejše fotografije?

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.