https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Preverite, katere so najbolj brane knjige minulega leta

07.01.2024 ob 12:00  

Objavljamo seznam najbolj branih in največkrat izposojenih knjig v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota. Seznam lahko služi tudi kot ideja, kaj prebrati v mrzlih zimskih dneh.

Pomurci smo v minulem letu najraje brali naslednje knjige:

Lainšček, Feri: Petelinje jajce

V drugem delu avtobiografske trilogije Kurji pastir se pripoved o družini cestarja Pišteka, matere Trejzke in sina Fereka, ki živi v vasi Dolenci na Goričkem, nadaljuje v prvi polovici šestdesetih let. Mali Ferek si že v ranem otroštvu postavlja težka vprašanja o življenju in smrti in sanja nenavadne sanje. Duh časa je v romanu mojstrsko ujet v pomembne in manj pomembne dogodke. Kot v prvem delu je avtor pri pisanju vstopal v skrivnostni svet spominov in lastnega nezavednega s pomočjo Jungove metode aktivne imaginacije, kar lahko bralec občuti kot posebno dimenzijo bralnega doživetja. 

Zupančič, David: Življenje v sivi coni : prizori iz življenja mladega zdravnika

David Zupančič, mladi slovenski zdravnik na Infekcijski kliniki v Ljubljani je v svojem prvencu v slogu Adama Kaya zapisal svoje izkušnje na zdravstvenem delovišču. Humorne, zanimive pripetljaje spremljajo avtorjevi razmisleki o zdravstvu, epidemiji, izpostavi pa tudi lastno sivo cono, anksioznost. 

Rituper, Simona: Skrivnostna zapuščina

Mlada prekmurska novinarka Jane prejme skrivnostni klic, ki je razlog za njen odhod na eksotično otočje sredi ničesar. Tam jo čaka veliko presenečenje, saj otočje v sebi skriva nepredstavljivo skrivnost, čaka pa jo tudi njena lastna zgodba, samosoočenje, ki jo vodi po napeti in divji poti razreševanja ugank, odkrivanja enigme otočja in njenih lastnih prednikov ter največje izmed vseh – ljubezni.

Napeta kriminalna ljubezenska drama z elementi pustolovskega romana, ki perfektno sledi zakonitostim žanra, a ga obenem presega, in je tudi večna simbolna pripoved o boju med dobrim in zlim. Roman je poln zasukov, presenečenj, spoznanj, razkritij, pa tudi prikupnega humorja in globokih, intimnih prizorov.

Quin-Harkin, Janet: Toskanski otrok

Pisateljica nas v romanu popelje v preplet dveh zgodb, med katerima je preteklo skrivnostnih 30 let. Začetek zgodbe nas popelje v čas 2. svetovne vojne, ki za sabo pušča grozovite posledice. Doživlja jih tudi britanski pilot Hugo Langley, ki preživi strmoglavljenje leta. Hudo ranjen se zateče v ruševine zapuščenega samostana ter objem domačinke Sofie Bartoli. Skrivnostna pomoč, ki mu jo nudi dekle, je prijateljska, a kmalu preraste v ljubezen, ki jo loči izdajstvo. Po končani vojni se Hugo vrne domov, kjer dočaka svojo smrt. Ob novici o smrti se v angleško podeželje vrne tudi njegova hčerka Joanna, ki mora poskrbeti za pogreb in zapuščino. Med urejanjem očetovih stvari najde pismo, naslovljeno na Sofio. Ko ga prebere, izve osupljivo novico. Kdo je skrivnostna ženska in kdo je njun Toskanski otrok? Trdno odločena, da odkrije očetovo 30 let staro zgodbo, se Joanna odpravi na "življenjsko" potovanje v prelepo italijansko pokrajino.

Lainšček, Feri: Kurji pastir

Leto 1959. V vasi Dolenci na Goričkem se zgodi porod, Trejzka rodi drugega otroka v svojih poznih letih. Moža Pišteka takrat ni doma, opravlja svoje delo na cesti, pomagajo ji sovaščani. Fantek je. Podtaknjen dvom glede očetovstva je dramatično ovržen. Dobi "eno tako moško ime", Feri. Pisatelj poetično in hkrati stvarno pripoveduje o okoliščinah v začetku svojega življenja. Trejzka, Pištek, Lina, Mala Trejzka in ganljiva povezanost med ljudmi spremljajo bralca še dolgo po zaključku branja. S prvim delom predvidene avtobiografske trilogije je avtor postavil spomenik svoji družini in Dolence na zemljevid svetovne literature.

Knjige za najmlajše

Otroci največkrat posežejo po uspešnicah Davida Pilkeya - Pasjemu možu, predvsem H komu se kotali?, Kažin in kazen ter Gospodar bolh. Med bolj branimi so tudi knjige Julie Donaldson - Zverjašček in Zverjasec ter Muca Copatarica Ele Peroci.

Foto: arhiv Pomurec, Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.01.2024 ob 13:12 gost

      Knjiga me ne briga !

      1 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.01.2024 ob 14:48 gost

      Naj boljša knjiga je tista kera se sama prebere. Kajti ljudje 90 procentov niti več niso sposobni knjigo v roke vzeti kamoli prebrati.

      3 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.01.2024 ob 17:32 gost gost

      Spet se je pokazalo, da so seljačine brez kulture. 13.12, sram te naj bo. Pa še tega nisi sposoben.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.01.2024 ob 19:49 gost gost

      Preverite, katere so najbolj brane knjige minulega leta ? Zelo iskana knjiga je Marx-ov KAPITAL, tu in tam še Koran, Sveto pismo pa klerofašistična mafija ne priporoča !

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.01.2024 ob 18:32 Spela gost

        Knjige, branje, izbira je velika, za vsakega se nekaj najde. Se obstajajo ljudje, ki niso nic prebrali v zivljenju?

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.