https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Več kot polovica delodajalcev napoveduje zvišanje plač

21.01.2024 ob 6:00  

V prvi polovici leta povišanje plač napoveduje 56 odstotkov slovenskih delodajalcev, je objavila agencija za zaposlovanje Manpower Slovenija. Največji dvig plač napovedujejo delodajalci v panogi znanosti in izobraževanje.

Kot je razvidno iz najnovejše Manpowerjeve raziskave, je v drugi polovici 2023 plače zvišalo 41,05 odstotka vprašanih delodajalcev, medtem ko se za zvišanje ni odločilo 58,95 odstotka vprašanih.

V panogi znanosti in izobraževanja so plače dvignili vsi sodelujoči delodajalci. V panogi transporta in logistike ter avtomobilske industrije se je za to odločilo med 55 in 65 odstotkov delodajalcev, v panogah informacijskih tehnologij, trgovine na drobno in veleprodaje, proizvodnega sektorja, zdravstva in farmacije, turizma in gostinstva ter strojništva pa je plače zvišalo med 40 in 50 odstotkov delodajalcev. Medtem v panogi raziskav, medijev, marketinških in PR storitev sodelujoči delodajalci niso zvišali plač.

Pri tem je več kot tretjina delodajalcev (38,97 odstotka) navedla, da so bile spremembe v plačah in ugodnostih pogojene z zadrževanjem trenutnih zaposlenih.

Povprečna stopnja fluktuacije zaposlenih v podjetjih je bila v letu 2023 10-odstotna, medtem ko je bila leto pred tem 12,4-odstotna. Prevladujoči razlog za fluktuacijo je bilo boljše plačilo pri konkurenčnih podjetjih, je povedalo 50,62 odstotka delodajalcev. Najvišjo stopnjo fluktuacije je imela panoga raziskave, mediji, marketinške in PR storitve (28 odstotkov), najnižjo stopnjo pa panoga strojništvo (7,2 odstotka).

Za prvo polletje letos zvišanje plač načrtuje 55,97 odstotka delodajalcev. Največji delež, 33,33 odstotka, jih napoveduje, da bo zvišanje do petodstotno, 21,70 odstotka pa načrtuje zvišanje med šest in deset odstotkov. Medtem 24,84 odstotka delodajalcev napoveduje zvišanje dodatnih ugodnosti oziroma bonusov. Znižanja plač ne napoveduje nihče.

Neto napoved zaposlovanja, ki jo Manpower izračuna kot razliko med odstotkom delodajalcev, ki nameravajo zaposlovati, in odstotkom tistih, ki nameravajo odpuščati, za prvo polovico leta znaša +42,41 odstotka.

Zaposlovati namerava 45,89 odstotka anketiranih delodajalcev. Medtem naj bi jih 3,48 odstotka več odpuščalo kot zaposlovalo, 31,65 odstotka jih napoveduje, da sprememb pri zaposlovanju ne bo, 18,99 odstotka pa je še neodločenih.

Najbolj optimistični glede zaposlovanja so v panogah transporta in logistike, zdravstva in farmacije ter bančništva, financ in zavarovalništva, kjer namerava zaposlovati več kot 70 odstotkov delodajalcev. Panoge, ki v prvi polovici leta napovedujejo tudi odpuščanje, so informacijske tehnologije, trgovina na drobno in veleprodaja, proizvodni sektor, avtomobilska industrija in gradbeništvo.

"Napovedi raziskave za prvo polovico leta 2024 kažejo na rahlo ohlajanje gospodarstva, vendar pa še vedno vidimo pozitivne trende na slovenskem trgu dela. Strategije za ohranjanje in pridobivanje talentov ostajajo ključnega pomena za uspešnost v tem visoko konkurenčnem okolju," je objavo raziskave pospremil izvršni direktor Manpower za Madžarsko, Hrvaško in Slovenijo Tamas Feher.

V najnovejšo raziskavo Napoved gibanja plač in zaposlovanja je bilo vključenih 300 različno velikih podjetij iz Slovenije iz različnih panog: 33,6 odstotka manjših podjetij z do 50 zaposlenimi, 41,2 odstotka podjetij z od 51 do 200 zaposlenimi, 12,8 odstotka srednje velikih podjetij z od 201 do 500 zaposlenimi, 7,4 odstotka velikih podjetij z od 501 do 1000 zaposlenimi in 5,1 odstotka velikih podjetij z več kot 1000 zaposlenimi, navaja STA.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.01.2024 ob 6:29 gost

      Zakaj pa sedaj na enkrat tako radodarni ????

      24 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.01.2024 ob 21:53 gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.01.2024 ob 6:31 gost

      Ljudje bežijo čez mejo pa take pa to !

      24 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.01.2024 ob 10:16 Propadli avstrijski imperij gost

        https://www.oe24.at/businesslive/die-wahren-zahlen-im-benko-beben-108-milliarden-schulden/

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.01.2024 ob 7:29 Vlado gost

      Igra je šla po zlu . plačaj več ali pa gremo tja kjer je plačilo vredno dostojnega življenja !

      28 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.01.2024 ob 8:40 gost gost

      KA MAŠ ČAKATI BRIŠI TJA KER RESNO PLAČAJO DELO NEJ PA POL DRŽAVA VZAME PA DELI EVRE LENUHOM

      25 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.01.2024 ob 10:18 Kaj pa politiki gost

        https://novice.svet24/clanek/novice/slovenija/zaposlena-v-modi-milan-je-ostala-brez-denarja-in-strehe-nad-glavo

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      21.01.2024 ob 8:46 Jaka gost

      Tako je gost ob 8:40

      11 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      21.01.2024 ob 9:17 Karel K. gost

      8.40, torej politikom, sodnikom, tožilcem, civilnim družbam, državnim uradnikom, kateri potem ta delovni in ustvarjalni narod nadlegujejo, jih obsojajo, jim povzročajo namerne krivice, če niso politično na pravi strani. Ti sodniki kateri zahtevajo višje plače so v zadnjih 32 letih izrekli toliko krivih obsodb, da bi jih več kot polovica moralo vrniti dobljeno plačo kar precej pa bi jih moralo biti v zaporu zaradi krivosodja. Kje so bili pa takrat ko se desetine ustavnih sodb ni uresničilo in mnogo od teh katere so oni povzročili a so ustavna sodišča odločili v prid njihovih žrtev. Bili so baje sodniki kateri so sodili na najvišjih sodiščih pa za to pogojev niso imeli. Zakaj tedaj sodniki niso štrajkali, da bi te izločili iz svojih vrst ali pa tiste kateri so bili pripravljeni politično soditi v korist zločincev iz bivšega sistema in današnjega, samo da bi zaščitili politično bando in njihove ekonomske ter funkcionarske privilegirance.

      19 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      21.01.2024 ob 9:19 Karel K. gost

      Ne smemo se preveč veseliti temu, da bodo za znanost dali več denarja. Ljudje z resnim znanjem je zelo malo v državi, kot ste rekli, vsi swo pobegli v tujino, zato bodo spet dobro plačani lažni znanstveniki kateri bodo pogruntali pepel ali bodo špičili oves pa bodo potem politično motivirani mediji te predstavljali kot junake slovenke znanosti brez katerih svetovna znanost nebi mogla funkcionirati.

      16 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      21.01.2024 ob 9:25 gost

      Ste pozni z dvigi plač.Mladi ne bojo tu delali tudi,če za 50 odstotkov dvignete plače Pa še kar naprej norčujte iz delavcev.Ja treba bo ven iz udobja in pisarn,kar pojdite v proizvodne prostore delat,ker vas je tako preveč po pisarnah v slovenskih podjetjih,če jim še sploh lahko tako rečemo.

      17 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.01.2024 ob 9:30 Karel K. gost

        V podjetjih jih je veliko, kaj pa še v državnih-javnih službah, ko se kar drenjajo po pisarnah, ko sploh mesta nimajo, pa na ministrstvih koliko je svetobalcev, ker imamo butaste ministre kateri sploh niso funkcionalmno pismeni, kar se vidi zdaj v primeru Pipanove in vsi ostali do Hana. Potem pa imajo za vsako črko nameščenega svetovalca.

        17 1 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      21.01.2024 ob 9:44 Andrej gost

      Drenjajo za prazen nič , so le za število in živijo od našega davkoplačevalskega denarja , ki je težko prigaran . Gremo banda lopate v roke , za stroje . za metle ,,,to je delo ,,,,,, naučite se delati enkrat v življenju , ne da gobcate v prazno ,,,,, tolčete po kavicah , sprehajate se tudi v delovnem času po trgovinah ,,,, čikate , da se vam kadi na ušesa ,,, delavec v proizvodnji še na wc ne more , bolan ,,,,če zucne pa lahko leti ,,,, Ste eni veliki lenuhi , ki čakate samo na plačo drugih .

      20 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      21.01.2024 ob 9:45 gost

      Ne rečem prvič - srednje medicinske sestre v javnih zavodov so sramotno slabo plačane. Zdravniki jih podpiramo. So podplačane in delajo v slabih pogojih. Veliko krivic je bilo narejenih pri kompetencah. Vendar, če mislite, da jim naša podpora pomaga, živite v iluzijah. Sestre imajo lastno zbornico in lastne sindikate, ki se pogajajo v njihovem imenu. Upam, da se uspejo v čim večjem številu obrniti na vodstva svoje zbornice in sindikatov ter se z ustrezno razširitvijo zahtev pridružiti zdravniški stavki. Obžalujem, da so podlegli praznim obljubam vlade in prestavili spremembe v nedoločeno prihodnost. Zdravniki vemo, da podpis na papirju za politike ne pomeni nič. Čutim, da je čas, ko bi lahko morda res dosegli velike spremembe v zdravstvu. Smo tim, v dobrem in slabem. Tisti, ki delamo z ramo ob rami skupaj, nimamo problemov zaradi različne barve oblačil.

      12 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      21.01.2024 ob 9:50 smrkci gost

      Če bi bila plača delavca in direktorja 1proti 3 bi bili druga Švica kot so nam govorili pred 32 leti vsi ki so takrat vodili politiko, dan danes je pa razlika 1 proti 30 v plačah politikov,sodnikov,odvetnikov,ki so najbol plačani v državi,zdravniki,direktorji s,p enostavno mafija,kradejo nam navadnim smrtnikom vse kar imamo in nič nimamo in še to nam vzamejo,prisiljujejo nas navadne smrtnike da umiramo na obroke,ampak se ne zavedajo, ta mafija da jih bog opazuje in in de jim bo on dal kazen,nihče še ni brez kazni odšel iz tega antikristovega sveta brez kazni in tudi mafija ne bo.

      17 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      21.01.2024 ob 10:12 gost

      V Švici so zdravniki zelo dobro plačani pa tudi ostali v zdravstvu

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      21.01.2024 ob 10:36 gost

      V tej državi je vse po vrsti zavoženo. Vsi samo kuverte čakajo, kradejo. Tudi če v svojem delovnem času zabušavaš, je to kraja. Ljudje pa nič. To naša elita dobro ve. Zakaj se samo gobca? Ja, so maščevalni, ti naši ta prednji in s tem držijo narod v šahu. Švica ja... Se tam doktori tudi tako obnašajo? Ne! Zakaj pa ne dajo odpoved in grejo tja? Zato, ker tam se ne da izsiljevati. Očitno gre vsem po vrsti še predobro. Zato pa je tako! Samo zahteve in pravice, pa ne samo zdravniki in šolniki. Res imam poln k. te gnile države in uradniške mafije, ki samo vleče denar iz nas.

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      21.01.2024 ob 12:14 Karel K. gost

      To s Švico je bila takrat samo megla za zavajanje slovenskega naroda, saj so vedeli, da ima večinsko oprane možgane in bo nasedel tej provokaciji, tej laži in bo verjel, da bodo tisti kateri so zavozili Jugo, sposopbni naredtiti samostojno slovenijo za politično in gospodarsko razvito urejeno, pravno in demokratično državo. Švica je Švica, slovenija pa mora graditi svojo imuniteto in državniški ugled. Ti kateri so govorili o Švici že 32 let izmenično upravljajo z državo in so nas spravili v stanje, kot ga to opisujemo vsi gornji komentatorji. Smo na poti kot je bila Jugoslavija.

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      21.01.2024 ob 12:40 gost gost

      Ob 9.5o pa še drugi, ste vedeli, da je bilo takšno razmerje plač kot ga navajate v Jugoslaviji. Celo še boljše razmerje, vprašajte tiste, ki so takrat delali, pa bodo povedali, ne nekaj na pamet govorit pa šinfat takratni sistem in oblast. Znali so poskrbeti za delavca, danes tega ni.Sicer pa, to ste hoteli, ne zdaj jamrat.

      8 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      21.01.2024 ob 13:43 Karel K. gost

      Ne glede na to alarmantno stanje v državi na vseh področjih njenega funkcioniranja pa se ta poliitčna banda in njej podrejena politična, medijska in estradna smetana zabava. Ste gledali včerajšnji bob, vsi so se zabavali. Obnašajo se kot so se nacisti, ko so vojno izgubljali in so poskrbeli, da je cela država bila v ruševinah, da je bilo pobitih več milijonov nemškega naroda ali v lagrih v Rusiji.Kljub temu je Gobels prirejal zborovanja in napovedoval totalno vojno. Ti slovenski politiki pa kljub temu napovedujejo totalno oblast, katero ne bodo izpustili iz rok, čeprav niso niti za pobiranje smeti v pakih sposobni, saj so lenuhi in delamrzneži.

      8 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      21.01.2024 ob 15:10 AAAAAAAAAAAAAAAAAAAA gost

      Seveda do zvišali, vej pa minimalna ide gor zatou do zvišali.

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      21.01.2024 ob 15:54 gost

      Samostojnost Slovenije e bila zelo dobro načrtovana. Bil je obris njene samostojnosti in razvoja. Vse to je zapravila prva vlada deshih gnojev Peterle in njegovi zavezniki SDS in ljudska stranka. Ta prva vlada je začela krasti lagati deliti Slovence na naše in vaše vseh 33 le t samostojnosti. Zato smo zdaj globoko v,,,,, riti,,,.

      7 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      21.01.2024 ob 16:04 gost

      Ja bodo sebi za Jurja,delavcu pa 50.evrov.Naj samo imajo te banana firme.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      21.01.2024 ob 17:00 Karel K. gost

      Golob, Pipan, Han, Bratušek, Šarec...vodijo državo, čeprav imajo formalno z papirji priznane diplome, kot šušmarji. Tudi šušmar poizkuša avto popraviti, da zamenja eden del, če avto še ne gre, potem ta del vrže stran in zamenja drugi del, do takrat, dokler avto ne gre ali pa v veliko primerov avto sploh ne gre, zato se mora nabaviti drugi. Tudi ti Golobčkovi šupšmarji povedo, da bodo to izboljšali, potem to ne štima in pravijo, da oni tega niso delali in spet dajo drugo obljubo.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      21.01.2024 ob 17:22 gost

      Ne bom nič napisal o teh ŠELEBAJZERJIH Golob....itd

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      21.01.2024 ob 18:26 gost

      ,,, karči,,, spet si naljani zato pa take bedarije pišeš. Gdo vodi državo slovenijo 33 let. Bedak pijan s sposoben nato odgovoriti.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      21.01.2024 ob 18:30 gost

      V Sloveniji je samo eden šalabajzer in to je vele šerif SDS stranke. Kero si je prisvojil z prevaro in Jožeta Pučnika izločil iz stranke.

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      21.01.2024 ob 19:38 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Pomnite ,tovariši,odpad Ivan je uzakonil 57,25% za penzije.....Penziči,Ruparci,bedaki,rit jima ližite še vnaprej .

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    25. gost
      22.01.2024 ob 7:08 ni nam pomoči gost

      spet en od nategov, daj ljudem drobtine da se ostali lahko naprej mastijo okrog sebe poglejte pa vam bo slika jasna, DARS a je kakšen epilog. novosodobni kmet ki bo vlagal v steklenjake miljone zaslužene pošteno in s trdim delom itd.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.