https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Na Vanekovem večeru gostili izrednega profesorja in doktorja Andreja Lukšiča

25.01.2024 ob 12:55  

V Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota se je v torek 23. januarja, odvijal 81. Vanekov večer "Zemlja je kot modra pomaranča: izr. prof. dr. Andrej Lukšič," ki ga je organizirala Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija.


Priča smo trendu vse večjega angažiranja ljudi, da se obremenjevanje in poškodovanje okolja in narave ustavi, hkrati pa se obremenjevanje in poškodovanje povečuje, o čemer vedno znova govorijo znanstvena dognanja. Ta protislovna situacija, ki so jo pred nekaj leti v javnosti jasno artikulirali mladi aktivisti, postavlja pred nas vrsto vprašanj, ki so vpeta v trikotnik misel-beseda-delovanje. V tej kompleksni problematiki je predavanje bilo usmerjeno na posamezne fraktale v omenjenem trikotniku skozi perspektivo politične ekologije, ki nadomešča uveljavljeni naravoslovni in/ali filozofski pristop.

Izr. prof. dr. Andrej Lukšič je predavatelj na Fakulteti za družbene vede na programu Politologija, soorganizator Mednarodne poletne šole politične ekologije in pedagoški mentor pri študentskih projektih, ki so vezani na cilje trajnostnega razvoja. Pri Inštitutu Časopisa za kritiko znanosti je iniciral zbirko OIKOS in postal njen urednik. Prav tako je tudi soprevajalec 10 izdanih teoretskih knjig s področja politične ekologije in sourednik več zbornikov znanstvenih tekstov študentov in predavateljev, ki so se aktivno udeležili Mednarodne politične šole politične ekologije. Od leta 1993, Je tudi direktor Inštituta za ekologijo (okoljska nevladna organizacija). 

Razgovor z izrednim profesorjem Andrejem Lukšičem je vodil predsednik uprave Ustanove dr. Šiftarjeve fundacije, Marjan Šiftar. Lukšič Izpostavlja, da je protislovje tehnološkega razvoja zelo pomembno. S tehnologijo namreč skušamo rešiti okoljska vprašanja, hkrati pa z njo uničujemo tudi naravne pogoje bivanja. Evropska unija stavi na reševanje okoljskih vprašanj s tehnologijo, ne zaveda pa se te protislovnosti. Globalna družba se tako zavzema za politike, kjer te trende poskušajo ustaviti ali zmanjšati, ne pa tudi odpraviti.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

      • gost
        25.01.2024 ob 22:57 gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.01.2024 ob 22:57 gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    1. gost
      25.01.2024 ob 15:39 gost gost

      NEMATE DELA

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.01.2024 ob 15:59 gost

      Sami dr. samo ne pravi ali "trla baba lan da jo prodje dan". Tudi radio Ereven poroča o dogodku v MS.

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.01.2024 ob 17:00 Karel K. gost

      Če bi to organiziralo kakšno znanstveno združenje, ne pa titoistična poliitčna orgaqnizacija pos naslovom Šiftarijada, bi lahko človek rekel, da je to resna zadeva. S tem, ko se udeležujejo teh Šiftarijad pod vodstvom njegovega sina Marjana Šiftarja in Kučanovega glasnogovornika, ti strokovnjaki izgubljajo svoj ugled, saj dokazujejo, da so izpostava slovenske politične preteklosti. Ta Marjan je bil najbolj srečen, ko je pred nekaj tedni gostil titoisitčnega novinarja Lipuščka, kateri je le jokal za Titovo Jugoslavijo in Titoizmom in blatil Evropsko unijo. Ja s čim drugim pa se lahko dane rešujejo okoljski problemi, če ne s tehnologijo. Motika, kramp, lesen plug danes za to niso dovolj, da bi lahko ukrepali. Če so avtomobili krivi, potem je potrebno izdelovati takšne, katerih zmogljivost nebi presegala 150 km/uro, bogatuni in politiki naj ne letijo vsak dan z letali iz enega na drugi konec seta ampak letno enkrat ali dvakrat, potrebno je izoblikovati mini filtre za gospodinske peči za ogrevanje, ne pa prepovedovati kurjenje z drvmi. Moramo pa se zavedati, da zemlja ni večna, vse to bo propadlo kar je na njej živečega in bo le samo pusta krogla v vsemirju, morda bo ali pa je že kje drugje na nekem drugem nam neznanem planetu neka oblika življenja. Dobro da za to ne ve nihče, saj bi potem ti svetovni bogatuni že gradili prevozno srtedtvo, da bi se odselili tja, nas vse ostale torej nas 95 odstotkov pa bi pu8stili , da se cvremo na tej zemlji do izumrtja.

      13 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.01.2024 ob 17:15 gost

        Kakšen primitivec si ti ivanjševski debil ka si obseden s Titojon ali te partijski član Janša vo vrgo izz stranke ali se ti je odpelalo to več nema smisla ka nakladaš brez zveze

        10 11 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.01.2024 ob 17:38 Karel K. gost

        Zahvaljujem se ti za oceno, saj na temelju tvojih ocen lahko ugotovim, da sem napisal spet nekaj koristnega, dejanskega, neponarejenega kot to delate vi titoistični blazneži ko ponarejate zgodovino. Ne morete iza zavese imenovane Tito, kljub temu pa potem meni pripisujete, da sem obseden s Titojon. Muči vas, ker vam napišem resnico o tej vaši bolezni imenovani Titofilija.

        10 6 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.01.2024 ob 17:39 Karel K. gost

        Kar pa se tiče primitivizma in debilstva pa ni dvoma, tu me prekašaš za 100 odstotkov v korist debilstva in primitivizma.

        10 5 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.01.2024 ob 9:45 Pišta gost

        Očitno je, da vi niste prerasli preteklih ideologij. Še zmeraj se ukvarjate s preteklostjo, sedanjo ideologijo, katera pa je veliko hujša, pogubna, pokvarjeno prefinjena, še bolj pa manipulativna, te pa ne dojemate, ne ozavestite, ker ste zaslepljeni oziroma je vaša duša prodana. Pošten, pravičen in odgovoren človek se zaveda stvarnosti. Prav tako se zaveda problemov v sodobni družbi in jih sproti rešuje. Ker smo se neodgovorno obnašali, so problemi, postali neobvladljivi. Narava je pokazala svojo moč. Vse skupaj spominja na zgodbo iz Svetega pisma o Noetovi barki. Narava nas opozarja, plandemija nas opozarja, smo v tretji svetovni vojni, mi pa še zmeraj sanjamo oziroma se pretvarjamo, kako nam je lepo. Ja, težko se je strezniti, pravzaprav se nočemo strezniti, ker se zavedamo, da okolje katerega smo uničili postaja čedalje bolj neznosno za življenje. Po katarzi se bo začelo novo življenje. Ne se bati, da življenje ne bo teklo naprej. Življenje na tem planetu bo veliko bolj pestro, ko ne bo človeka.

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.01.2024 ob 17:33 Zavrženo gost

      Kakor koli človek obrne, v Prekmurju se nikoli ne bomo rešili komunističnega in levičarskega razmišljanja, s tem pa tudi dejanj. In s tem smo okužili že najmlajše. Raje bi razmišljali in delovali za naravo, humanitarnost in za splošen napredek.

      9 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      25.01.2024 ob 17:53 Karel K. gost

      Da pojasnim svoje povezovanje teh Šistarskih shodov v Prekmurju. Ko je pred nekaj tedni na tej Šifrarijadi sodeloval novinar Lipušček, ni bilo težko na temelju vsebine njegovega govora ugotoviti, da je jasno, da ti stari titoisti ne morejo preboleti razpada Titove Jugoslavije, ne morejo si predstavljati funkcioniranja Slovenije brez tega ozemlja nekdanje Jugoslavije. Sploh ne razmišljajo, da bi se pridružili srednje in zahodnoevropski civilizaciji in tovrstnem upravljanju z državo. Ti ljudje so katastrofa za Slovenijo in slovenski narod in za obstoj obeh.

      12 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      25.01.2024 ob 20:10 gost

      Kozic Karel znaš što san sebi postavlja vprašanja in odgovarja na nje tisti iz psh. bolnic telko o tvoji borbi proti titoji in komunistom če pa ti spadaš med nje pa Janša in pol SDS RESNICA BOLI

      5 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      25.01.2024 ob 20:30 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Károly je nesreča,ne marajo ga levi,v rito so ga brcnili desni,politično je nič,zafrustriran starček je .

      4 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      26.01.2024 ob 7:23 gost

      karči je zakon, samo malo prepozno se je aktivejro, že prej bi mogo po enih in ovih drapnoti

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      26.01.2024 ob 8:12 gost

      Toliko UDBE na kupu, res enkratno.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      26.01.2024 ob 10:40 gost

      Samo maloumnežem ni jasno,da je komunizem največje zlo v zgodovini človeštva in vsak pokončen in pošten človek se zgrozi ob čaščenju teh zavržnih idealov.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      27.01.2024 ob 1:11 dlb gost

      slabe fotke...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.