https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Kam ob kulturnem prazniku?

05.02.2024 ob 13:00  

V četrtek, 8. februarja 2024, praznujemo Prešernov dan, ko številne kulturne ustanove odprejo svoja vrata. Preverili smo, kje se lahko kulturno udejstvujete, ob slovenskem kulturnem prazniku.

Ponedeljek, 5. februar

Univerza za tretje življenjsko obdobje pri Ljudski univerzi Murska Sobota, vas ob kulturnem prazniku vabi na kulturno-glasbeni dogodek v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota, v ponedeljek ob 17. uri. Strokovno predavanje z naslovom Küzmičev Nouvi Zákon – svetilnik besede bo pripravil profesor, literarni zgodovinar in publicist Franci Just, dobitnik nagrade Mestne občine Murska Sobota za življenjsko delo na področju kulture ob kulturnem prazniku v letu 2024. Glasbeni program: koncert pevskega zbora Stari kovači, Zoja Hanc (saksofon, flavta), Miha Matajic (violina), Mladi val Radia Murski val.

Torek, 6. februar

V Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota, se lahko že v torek udeležite Literarno-glasbenega večera ob kulturnem prazniku: Nikomah poroča, ki bo potekal ob 18. uri. 

GFML in Splošna knjižnica Ljutomer vabita na odprtje razstave "TRAJNOST UMETNOSTI" v torek, ob 18. uri, v Galerijo Ante Trstenjak.

Sreda, 7. februar

V sredo na predvečer slovenskega kulturnega praznika, vas ob 17. uri vabijo v galerijo Doma kulture Gornja Radgona na odprtje razstave grafik Matjaža Gederja, Dve šoli. Ob 18. uri vabljeni na pogovor z Michaelom Leopoldom - Leopold I., radgonskim raperjem in koncert glasbene skupine Počeni Škafi. 

V sklopu osrednje občinske prireditve Občine Beltinci, bo v Gradu Beltinci ob 19. uri, potekala otvoritev razstave udeležencev 31. mednarodne likovne kolonije »Izak« Lipovci 2023 in pregledne razstave 31 let likovne kolonije »Izak« Lipovci. 

Ob slovenskem kulturnem prazniku, ob 18. uri v Kulturni dvorani v Puconcih, bodo program pripravili člani TKŠD Pečarovci in KTD Moščanci. Nagrajenci javnega natečaja poezije Upanje, bodo prebrali svoja čutenja, zapisana v verzih. Gostja večera pa bo ljubiteljska pesnica Branka Kamenšek. 

Ob počastitvi slovenskega kulturnega praznika vabljeni tudi na recital učencev Osnovne šole II Murska Sobota, ob 11. uri  pred in v Galeriji Murska Sobota. Učenci 3., 4., 6. ,7., 8. in 9. razreda pod mentorstvom Andreje Emri Smodiš in Polone Bohar se bodo predstavili z avtorskimi pesmimi in pesmimi različnih slovenskih avtorjev. Za glasbeni vložek bodo poskrbeli učenci z različnimi glasbili. Ogledate si lahko tudi novo razstavo v galerijski izložbi, v kateri se s svojimi likovnimi izdelki predstavljajo varovanci VDC Murska Sobota, enota Gornja Radgona, ki so ustvarjali pod mentorstvom Danila Plohla.

Četrtek, 8. februar

Muzej Špital tudi ob letošnjem kulturnem prazniku vabi, da ga preživite v družbi kulture. Špital ponovno odpira svoja vrata in vabi k brezplačnemu ogledu in raziskovanju zakladov, ki jih skriva. Vabljeni v četrtek, 8. februarja 2023, med 14. in 18. uro. Ob 17. uri pa lahko prisluhnete predavanju Franca Čuša in si ogledate odprtje razstave Sveti Jurij ob Ščavnici - Prleške Atene. 

Galerija Murska Sobota vabi, da se jim pridružite tudi v četrtek, med 10. in 16. uro na razstavi umetnin dveh Prešernovih nagrajencev: Nikolaja Beera in Hermana Gvardjančiča. Med 10. in 12. uro pa se lahko udeležite likovne delavnice namenjene družinam. Vstop bo prost. 

Pomurski muzej Murska Sobota ob slovenskem kulturnem prazniku v četrtek vabi na poseben muzejski program med 9. in 17. uro:

  • ob 9. in 15. uri brezplačna delavnica,
  • ob 11. uri strokovno vodstvo Hermine Golc, soavtorice gostujoče razstave Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož Veščine in skrivnosti mojstrov in mojstric tkanja,
  • ob 17. uri strokovno vodstvo Tamare Andrejek, avtorice likovne razstave del Franca Košarja.

Med 9. in 17. uro bo prost vstop v muzej in brezplačen ogled stalne razstave Ljudje ob Muri in občasnih razstav Franc Košar, Veščine in skrivnosti mojstrov in mojstric tkanja in »Tu se je smrt utrudila do smrti …«: slovenske žrtve Auschwitza. 

Ob 19. uri vas MIKK Murska Sobota vabi na predstavitev pesniške zbirke Denis Škofiča - Tuskulum, ter na koncert skupine Embargo.

TD Gornji Lakoš, v sodelovanju s Turistično zvezo Lendava vabi in ZKD Lendava, vabi na Prešernov pohod ob slovenskem kulturnem prazniku, ki bo v četrtek, z začetkom ob 11. uri pri Vaškem domu v Gornjem Lakošu. Pohodniki se bodo z namenom spoznavanja kulturne dediščine podali do stolpa Vinarium in nazaj. Pohod je primeren tudi za otroke in začetnike. V primeru slabega vremena (dež) bo pohod odpovedan.

Krajevna skupnost Tešanovci in društva iz Tešanovcev (NK Tešanovci, KTD Tešanovci in PGD Tešanovci) ob kulturnem prazniku organizirajo 19. Prešernov pohod po Tešanovcih, ki bo v četrtek, 8. februarja 2024, s pričetkom ob 10. uri izpred vaško-gasilskega doma v Tešanovcih. Pričetek zbiranja prijav bo od 9. ure naprej, začetek je ob 10. uri. Pot bo pohodnike vodila iz Tešanovcev in naprej po okoliških vaseh. Za pijačo in dodatno energijo bo med potjo poskrbljeno. Na cilju bo vsak udeleženec prejel topel obrok. Po malici pa bo zbranim družbo delal ansambel Duo Nostalgija (Tešanovski Mišo Kovač). 

Galerija-Muzej Lendava vabi, da si ob slovenskem kulturnem prazniku brezplačno ogledate razstave v lendavskem gradu (Vis-a-vis), Sinagogi Lendava (Priska Kulčar) in v Muzeju meščanstva (450. obletnica prve tiskane knjige v Lendavi) med 10. in 14. uro.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.02.2024 ob 23:16 gost

      I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.02.2024 ob 7:59 gost

      Na sejšele gremo ju hu.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.02.2024 ob 17:58 ..... gost

      ges pa na Gorenjsko, ge se je rodil naš Franci, ki je najbolj nažgan napisal himno, ki je nima svet, niti ene besede v njej ni zlagal. Trezni politiki to ne morejo narediti, ker so jim možgani shirali, zato nas vse Slovence imajo za bedake.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.