https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Letna rast cen ponovno navzdol

06.02.2024 ob 13:05  

Cene življenjskih potrebščin so se v letu dni v povprečju dvignile za 3,3 odstotke. Na mesečni ravni pa so zimske razprodaje oblačil in obutve največ prispevale k deflaciji, ki je znašala 0,6 odstotkov, poročajo s Statističnega urada Republike Slovenije.

S statističnega urada poročajo, da smo na letni ravni imeli v januarju 3,3-odstotno inflacijo (v istem mesecu prejšnjega leta 10,0-odstotno). V letu dni so se storitve v povprečju podražile za 4,6 odstotkov, blago pa za 2,7 odstotkov. Cene blaga dnevne porabe in poltrajnega blaga so se zvišale za 3,9 odstotkov oz. 2,1 odstotek, medtem ko so se cene trajnega blaga znižale za 1,3 odstotke.

K letni inflaciji so največ, 0,6 odstotne točke, prispevale višje cene hrane in brezalkoholnih pijač (za 3,2 odstotka). S po 0,5 odstotne točke vpliva so sledile podražitve iz skupin stanovanje, voda, električna energija, plin in drugo gorivo (za 3,6 odstotkov) ter zdravstvo (za 9,4 odstotkov).

Mesečno rast cen znižale zimske razprodaje

V nasprotju s prejšnjima dvema letoma smo v letošnjem januarju zopet zaznali upad cen. Te so se na mesečni ravni v povprečju znižale za 0,6 odstotkov. To je bila predvsem posledica nižjih cen oblačil in obutve, ki so se ob sezonskih razprodajah pocenili za 8,3 odstotke in k deflaciji prispevali 0,6 odstotne točke. Po 0,2 odstotne točke so dodale pocenitve pogonskih goriv (bencin je bil cenejši za 4,7 odstotkov in dizel za 4,5 odstotkov) ter počitniških aranžmajev v tujini (za 12,0 odstotkov).

Po drugi strani je mesečno deflacijo za 0,2 odstotne točke znižala 5-odstotna podražitev električne energije. Po 0,1 odstotne točke so prispevale še višje cene toplotne energije (za 7,7 odstotkov), počitniških aranžmajev doma (za 4,1 odstotek) in mesa (za 1,3 odstotke).

Harmonizirani indeksi cen življenjskih potrebščin

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila 3,4-odstotna (v prejšnjem januarju 9,9-odstotna). Mesečna rast cen je bila 0,6-odstotna. 

Letna stopnja inflacije, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila decembra 2023 v državah članicah EMU 2,9-odstotna (mesec prej 2,4-odstotna) in v državah članicah EU 3,4-odstotna (mesec prej 3,1-odstotna). V Sloveniji je znašala 3,8 odstotkov, poročajo s statističnega urada.

 

Vir: SURS

Foto: pixabay

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.02.2024 ob 14:27 Karel K. gost

      Papir zares prenese vse, zato ga uporablja za ustvarjanje svojih napovedi tudi slovenski statistični urad in politična elita, da zavaja državljane. Cene so še vedno v trgovinah vsak dan za vsaj nekaj centov za isti artikel višje. Za več denarja dobič manj blaga in kaj potem pomeni inflacija, če ne dvigovanje cen. Zares nas ti vodilni in vodstveni funkcionarji kateri so s celotnim temesom v kriminalni marmeladi do amena izkoriščajo in se iz nas delajo norca. Kot izgleda so se že sami med sabo sprli in se ne prenesejo, saj ni več kaj krasti, še sami sebe so pokradli v teh 32. letih na 45 let podlage. Mislili so, da jim bodo iz Bruslja s šleperji vozili denar, da bodo oni še naprej gonili neki samoupravni titoizem, ne bodo nič proizvajali, podjetništva ne bo, na eni strani bodo volilci reveži, na drugi pa oni milijarderji po vzoru Ruskih, Ukrajinskih Madžarskih, Beloruskih tajkunov in oligarhov. Zdaj ko morajo polagati račune za iz Bruslja doblen denar so izgubili orientacijo politično in finančno še najbolj pa lopovsko in lažnivsko, saj jim več nihče ne verjame na besedo. Dajmo slovenski narod, rešimo se teh kriminalcev, ki nas vodijo in nam pijejo kri.

      13 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.02.2024 ob 21:41 kilonja gost

        kriminalci z levega pola se znova med seboj "pobijajo " že večkrat videno, samo populizem zoper JJ jih druži in drži na politični sceni, sicer pa skorumpirani, privoščljivi in škodoželjni en proti drugemu . Kar se pa krize tiče, ta pri nas traja ponavadi še 2 , 3 leta, ko se je drugje že zaključila, cene so šle v nebo in to paše trenutno večini v gospodarstvu, včasih so bogateli samo oni na vrhu, zdaj te pa vsaj jebe.ni keramičar naokoli prenaša, imaš svoj material pa ti nabije ceno takšno za kvadratni meter kot da je najmanj Plečnikov vajenec bil :) . Sam pohlep na vsakem koraku, od velikih, malih podjetij, avtomobilske industrije do majhnih S.P. jev , do države ki nas skube do onemoglosti z energenti in pogonskimi gorivi .

        3 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.02.2024 ob 23:21 gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.02.2024 ob 16:13 barcelona gost

      Ja in temu kar je napisano v naslovu razen novinarjev in urednikov verjamejo redki. Pa zdaj več nimamo košarice, ki se je že zelo, zelo pocenila imamo pa statistični urad, ki prireja številke. Rad bi bil, da se motim.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.02.2024 ob 17:58 gost

      V slovenski vladi vsi odstopajo ali pa so prisiljeni da odstopijo. Samo ni mi pa jasno kaj bo z SDS sekretarjem keri je vse to zakuhal glede te famozne stavbe. Pomagal mu pa je eden in edini Januš grozni iz ozadja. Kajti Janezu Janši niza nič nasvetu mar samo predčasne volitve v Sloveniji. Kajti vse stranke iz desnega pola je že uničil DeSUS SMC NS krščanske demokrate ljudsko stranko. Zdaj so pa na vrsti leve stranke. Kako da ostane stranka SDS kero je ukradel južetu pučniku. Ta scenarij je že bil viden v Nemčiji preddrugo svetovno vojno. Ko je Hitler uničil vse stranke in je dobil oblast v Nemčiji brez boja.

      6 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.02.2024 ob 21:44 kilonja gost

        Pa ne da je že spet Janša kriv...hahaha...zakaj pa te tvoji iz stranke SD odstopajo s položajev ?

        5 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.02.2024 ob 18:15 gost

      Laži,laži in še enkrat velike laži.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      06.02.2024 ob 19:09 gost

      17.58,,,,,,bravo res zanimiv zapis ki zelo veliko razkrije. Pove pa tudi o tem gdo ves drek meša v Slovenji že 33 let. Prejšnja vlada je imela celi ministrski zbor pred vrati za izhod iz vlade. Ampak nihče ni odstopil pa so imeli ekstremne izgrede. Polivanje z vodnim topom Slovence jih struiti z strupenimi plini, dijaki so morali na sodišče, izgobili so celi tovornjak mask, kupili opremo za kovid kere so v kletnih prostorih po vseh slovenskih bolnišnicah. Na tej opremi si podgane in miši delajo gnezde po kletnih prostorih bolnišnic. Prodali so pol slovenskih biserov madzarskemu Orbanu. Pa še in še bi lahko naštevali.

      4 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      06.02.2024 ob 20:32 Gajdar gost

      Inflacija je najboljši pokazatelj sposobnosti vlade. Vlada govori samo o posledicah nič pa o vzrokih. Nevladnikom je dala lansko leto 26 milijonov EUR. Sedaj ima štrajk zdravnikov, sodnikov, tožilcev in javnih uslužbencev na upravnih enotah, celotni javni sektor čaka samo trenutek da bo začel stavkati IN KAJ SI JE V TEJ SITUACIJI DOVOLIL MINISTER ZA JAVNO UPRAVO, NEVLADNIKOM JE DODATNO NAKAZAL 6.000.000,00 ER !! To je za mene enako kot bi gasilci prišli gasit požar s cisterno bencina. Premier Golob že od Novega leta ne dela nič drugega, kot da nekaj besediči o odstopu pravosodne ministrice. Če bi imel "jajca" bi takoj zahteval odstop nesposobne in koruptivne pravosodne ministrice. Ni naredila nobene reforme v pravosodju, ni uredila plačnih razmerij, Slovenci zasedamo 1. mesto v EU po pritožbah na Evropsko sodišče za človekove pravice. Slovenija ima tudi največji delež, ko je ugodeno v prid pritožnikom. SLOVENSKI DAVKOPLAČEVALCI PA TO PLAČUJEMO!! Premier se je postavil glede pravosodne ministrice v vlogo sodnika in kriminalista. Te pristojnosti on nima, meni celo da so njegove dejavnosti v tej smeri protizakonite. Ko je bilo prisedniku vlade gospodu Golobu predočeno, da je ministrica podpisala koruptivno pogodbo, brez dožnega vestnega ravnanja IN SODNICA DOBRO VE KAJ POMENI PODPISATI POGODBO IN KAJ JE DOLŽNO VESTNO RAVNANJE, predsednik stori samo eno takoj odstrani ministrico iz njene pisarne, da zavaruje sledove, ji vzame vsa pooblastila in pokliče kriminaliste, da forenzično preiščejo njeno pisarno. Predsednik pa je dejansko omogočil ministrici, da odstrani iz službenega računalnika, službenega telefona in iz fakciklov dokaze o njeni krivdi. Za to svoje dejanje bi moral odgovarjati tudi predsednik vlade. Na predlog Levice so se dvignile minimalne pokojnine, ki niso imele osnove v plačanih prispevkih. Pokojnine morajo biti izplačane po dejanskem vplačilu, razliko do minimalne plače pa bi bilo potrebno plačati iz socialnega vladnega sektorja po kriterijih. Sem že pisal o privatniku, ki je sebi in ženi vplačeval najnižjo osnovo za pokojnino, poseduje enonadstropno vilo, zazidljivo parcelo, vikend na Gorenjskem dvoinpolsobno stanovanje v Kopru, sinu in hčeri je izgradil novi hiši, vsi vozijo avtomobile najvišjega razreda, ima soliden denar na banki, je lastni delnic, sedaj pa država iz pokojninske sklada njemu in ženi doplačuje do 700 EUR, KER IZ TAKO MALE POKOJNINE NE MORETA ŽIVETI. To je nekaj faktov, ki so vzrok za inflacijo.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.02.2024 ob 21:03 Za Gajdar-a gost

        Samo, da te popravim...namesto 700 dobivata po novem 744,15 evra na mesec te "male pokojnine" oz. po uskladitvi še nekaj EUR več.

        4 1 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      06.02.2024 ob 21:10 Gajdar gost

      Hvala za popravek.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      06.02.2024 ob 21:43 Štef gost

      Vsi tarnajo za pokojnine,,2004 je Ropova vlada delodajalcem znižala prispevek za pokojnino z15.5 %za polovico, 2012 pa je Janša oklestil odmerek za pokojnino za 22% in potem tarnajo za višje pokojnine

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.