https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Državni proračun januarja zabeležil 333 milijonov evrov presežka

12.02.2024 ob 6:05  

Državni proračun je po predhodnih podatkih januarja zabeležil 333 milijonov evrov presežka, kar je več kot dvakrat toliko kot v enakem obdobju lani, je objavil fiskalni svet. V fiskalnem svetu sicer kot največje kratkoročno tveganje za vzdržnost javnih financ vidijo zahteve po dvigu plač v javnem sektorju.

Proračunski prihodki so bili januarja z 1,20 milijarde evrov za 10,5 odstotka višji kot v lanskem prvem mesecu, odhodki pa so bili z 863 milijoni evrov nižji za 7,3 odstotka. Ob neupoštevanju interventnih izdatkov za boj proti draginji in pomoč ter sanacijo po poplavah so odhodki dosegli 845 milijonov evrov in bili medletno nižji za 2,9 odstotka. 

Proračunski presežek je tako dosegel 333 milijonov evrov, medtem ko je bil lani januarja pri 152 milijonih evrov. Ob neupoštevanju interventnih izdatkov je presežek letos januarja dosegel 351 milijonov evrov, v prvem lanskem mesecu pa 247 milijonov evrov.

Proračunska gibanja na samem začetku leta so tako ugodna, a v fiskalnem svetu vseeno opozarjajo, da vnovične zahteve po dvigu plač v javnem sektorju, ki na vlado tudi v obliki stavk letijo z vseh strani, predstavljajo bistveno kratkoročno tveganje za vzdržnost javnih financ. 

Predhodni podatki o lanski realizaciji drugih javnih blagajn

V fiskalnem svetu so izpostavili, da je zdravstvena blagajna leto 2023 zaključila s primanjkljajem (76 milijonov evrov) kljub okrepljeni rasti prihodkov od socialnih prispevkov in izdatnemu povečanju transferja iz državnega proračuna. Pri tem so opozorili, da ta transfer postaja vedno pomembnejši vir financiranja zdravstvene blagajne in se od 2017 v povprečju letno povečuje za skoraj 40 odstotkov. Če je bil leta 2017 pri 43 milijonih evrov, je bil lani pri 358 milijonih.

Realna kupna moč pokojnin se je medtem po ugotovitvah fiskalnega sveta v zadnjih štirih letih povečala, saj je bila rast vseh vrst pokojnin višja od kumulativne inflacije. Skupni odhodki za pokojnine so se v zadnjih štirih letih namreč (brez upoštevanja interventnih dodatkov) povečali za 1,4 milijarde evrov oziroma 30 odstotkov.

Bilanca proračunov občin je imela lani s 126 milijoni evrov največji presežek doslej, ki je bil posledica dviga povprečnine in predvsem obsežnega transferja iz državnega proračuna zaradi sanacije po poplavah. Poleg tega se je rast odhodkov upočasnila, v prevladujoči meri kot posledica zastoja investicijske aktivnosti po lokalnih volitvah v 2022, navaja STA.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.02.2024 ob 8:04 Karel K. gost

      Pa naj kdo reče, da Golob in Boštjančič ne gospodarita ustrezno z državnim denarjem. Kaj pa je dejansko rsnica glede finančnega stanje v Sloveniji pa državljani občutimo na pomanjkljivih oziroma okrnjenih storitvah kot so zdravstvene, pokojninske, državnoupravne, pravosodne, oskrba starejših, kršenje človekovih pravic, propad vseh vrst infrastrukture, železnic, cest, telefonska, električna. Ko samo malo močnejši veter zapiha so že motene vse električne in telefonske linije, saj je to še vedno vse nad zemljo pod drevesnimikrošnjami, ne pa v zemlji. Slovenija ima kar nekaj milijard primanjkljaja.

      11 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.02.2024 ob 8:07 Sramotainfo gost

      Seveda lahko tolikšen presežek, če pa so cene in davki šli v nebo, a države denarja ne vlaga v nič...

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.02.2024 ob 8:30 Karel K. gost

        Ni res, pa še kako vlagajo denar v žepe politiki in njim podrejeni privilegiranci, kot je to primer s to propadlo stavbo in Vežnaverjem-Klemenčičko. Ko je pač ta privilegiranec potreboval denar, ker je propadel, pa so mu iz državne blagajne namenili rešilni znesek. Torej na ta način tudi država vlaga, saj je v Sloveniji definicija države, da je politična elita država, v Sloveniji ne velja mednarodna klasifikacija države, da so vsi državljani država.

        9 5 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      12.02.2024 ob 8:22 123 gost

      Naštej keri davki so se povečali, cene v trgovini sigurno ne dviga vlada pa če je leva ali desna

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.02.2024 ob 14:11 kilonja gost

        Čisto vse se je podražilo za 30-40, nekatere reči za 100 %, od vseh teh podraženih se plača tudi več davka, višja kot je cena, višji je znesek davka.

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      12.02.2024 ob 10:19 gost

      123 budaleština te je nosil v hlačah !!!!

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      12.02.2024 ob 11:14 gost gost

      123 TELE GE ŽIVIŠ V MEKI KK TI JE VSE RAZLOŽU TO JE PA DRUGO ČI SI VDARJENI PO GLAVI BOG TI POMAGAJ KA PRIDEŠ K SEBI

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      12.02.2024 ob 11:39 gost

      123 - 🤡📣💩

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      12.02.2024 ob 15:00 GITABG gost

      Brez veze se prepirate. Niste slišali Boštjančiča, da bo rezultat konec leta drugačen, negativen!!!

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.