https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

Kako mladi gledajo na digitalizacijo

10.10.2023  

25 mladih iz Slovenije, Slovaške, Finske in Španije se med 4. in 12. oktobrom 2023 udeležuje mladinske izmenjave Wave of digitization (Val digitalizacije). Mladinsko izmenjavo organizira Zavod JULIUS, poteka pa v prostorih Dvorca Rakičan, kjer so mladi tudi nastanjeni.

Tekom mladinske izmenjave mladi vmes tudi menjajo okolje in si ogledujejo primere dobrih praks.

Tako so si v preteklih dneh ogledali tudi Bled in Ljubljano, spoznali so pa tudi podjetje Cerop – Zeleni rudnik Pomurja, ki je svoje delovanje razširilo predvsem na področje predelave in ponovne uporabe, kar močno zmanjšuje količine odpadkov na eni strani in na drugi omogoča, z relativno manjšimi stroški, pridobiti nove stvari in uporabne površine.

Obiskali so Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota, kjer so jim predstavili VR očala in digitalizacijo soboške sinagoge, ki je na žalost bila po vojni uničena. Danes si jo lahko ogledamo s pomočjo digitalizacije preko VR očal. Udeleženci so si ogledali tudi digitalizacijo zgradb arhitekta Novaka v Murski Soboti.

Udeleženci so obiskali tudi Radio Romic, kjer so spoznali romsko tematiko in se preizkusili pred radijskim mikrofonom. Tam so izvedli tudi okroglo mizo, na kateri so predstavili dosedanje dejavnosti, rešitve, udejstvovanja. Udeleženci so med drugim podali nekaj predlogov, kako mladim na varen način predstaviti digitalni svet; predlagali so delavnice digitalnih veščin, s katerimi bi se mladim zagotovile praktične učne izkušnje. Predlagali so tudi hekatone, kjer lahko mladi sodelujejo v skupinah pri reševanju problemov iz resničnega sveta z uporabo tehnologije. Bili so tudi mnenja, da je mlade potrebno spodbujati k sodelovanju v razpravah o politikah in prizadevanjih za zagovorništvo v zvezi z digitalizacijo, kot je zagovarjanje večjega dostopa do širokopasovnega interneta ali spodbujanje digitalnih pravic in zaščite zasebnosti. Z izvajanjem teh dejavnosti, rešitev in angažmajev bi lahko organizacije in skupnosti opolnomočile mlade, da izkoristijo priložnosti, ki jih ponuja digitalizacija, in postanejo aktivni udeleženci pri oblikovanju digitalne prihodnosti.

Projekt je v celoti financiran s strani programa Erasmus+ Mladi in slovenske nacionalne agencije MOVIT.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija