https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

(FOTO) Literarno-glasbeni večer: Ženske v kraljestvu literature

09.03.2024 ob 18:30  

V četrtek, 7. marca, se je v čitalnici lendavske knjižnice odvila že tradicionalna literarno-glasbena prireditev Ženske v kraljestvu literature, posvečena mednarodnemu dnevu žensk. Kot običajno so ob tej priložnosti združile moči JSKD OI Lendava, ZKD Lendava in Knjižnica Lendava.


V prepolnem prireditvenem prostoru je bilo čutiti prijetno domačno vzdušje, občinstvo je bilo presenečeno nad prebranimi pesmimi in zapetimi melodijami v izvedbi mlade glasbenice Lucije Šetar.

V stresnem času, ki ga živimo, ni lahko biti ženska. In pravijo, da bo še težje. Še vedno nismo dosegli enakopravnosti med spoloma, še vedno so ženske v poslovnem svetu prikrajšane pri osebnem dohodku, še vedno gospodinjijo, vzgajajo otroke … Se je v minulih letih sploh kaj bistveno spremenilo? Žal ne. Prav zato – kot kaže – dan žensk še kmalu ne bo izgubil na veljavi.

O tem in o razmišljanjih sodobnih žena, mater, babic so spregovorile v svojih lirskih pesmih domače avtorice: Lidija Alt, Ivanka Bratkovič, Klaudija Dolenčić, Zlatka Frajzman, Serena Bence Jambor, Danijela Hozjan, Gizela Koter, Janja Magdič, Ilona Neugebauer, Olga Paušič, Biserka Sijarič in Judit Csuka Zagorec. Nekaj besedil  pa sta interpretirali Jasna Bači in Jerica Trojak. Iz prebranih pesmi se je zrcalila vsa mavrična pestrost vsakdanjika ženske, ki tudi danes – kot pred stoletji – kljub službi in družbenim obveznostim nosi na svojih plečih tri vogale domače hiše in družine.

Nastopila je še gostja iz Lentija, upokojena zdravnica in pesnica gospa Ilona Paczolay. Z željo, da osmi marec ne bi bil le enkrat letno simboličen dan, okinčan z darili in cvetjem, so prisotni prijeten večer sklenili z druženjem in klepetom o aktualnih, pa ne le »ženskih« temah.

Več fotografij v spodnji galeriji...

Foto: JSKD OI Lendava

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.03.2024 ob 23:46 kitajc gost

      youtube.com/shorts/d_e1fPE5g-A youtu.be/2fv65XKaPVk

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.