https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Murska Sobota 45 let pobratena z mestom Ingolstadt

30.03.2024 ob 15:30  

Letos mineva 45 let, odkar se je Murska Sobota prijateljsko povezala z bavarskim mestom Ingolstadt. Natanko 30. marca 1979 sta takratni predsednik skupščine občine Murska Sobota Karel Sukič in takratni nadžupan Ingolstadta Peter Schnell podpisala listino o prijateljstvu. Slednji je za svoje zasluge pri spodbujanju sodelovanja leta 1999 postal tudi častni občan Mestne občine Murska Sobota.


Sodelovanje  na različnih področjih še kako živi. Intenzivna je kulturna izmenjava (sodelovanje Galerija Murska Sobota), gostovanja različnih glasbenih in gledaliških skupin (Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota), sodelovanje posameznih šol (Glasbena šola Murska Sobota sodeluje z glasbeno šolo iz Ingolstadta, Srednja Zdravstvena Šola Murska Sobota sodeluje s kliniko iz Ingolstadta, Gimnazija Murska Sobota sodeluje s Katharinen-Gymnasium Ingolstadt), sodelovanje na področju športa (izmenjava športnih društev) in vsakoletno sodelovanje mladih iz Murske Sobote v mednarodnem mladinskem integracijskem projektu Jugendkultursommer Ingolstadt.

V letih pobratenja so se razvila tudi prijateljstva in sodelovanje posameznih društev (Mešani pevski zbor Štefan Kovač sodeluje z zborom iz Ingolstadta, Likovna sekcija Društva upokojencev Murska Sobota je sodelovala s tamkajšnjo likovno sekcijo upokojencev, Ribiška družina Murska Sobota je sodelovala z ribiškim društvom iz Ingolstadta). 

Mestna občina Murska Sobota je bila s svojim nasadom (mini replika mestnega parka) prisotna tudi na vrtni razstavi Landesgartenschau Ingolstadt, ki je potekala leta 2021, zasaditev pa je ostala v trajni spomin mestu Ingolstadt.  Mestna občina Murska Sobota podpira delovanje zelo aktivnega slovenskega kulturno-prosvetnega društva Lastovka, ki so ga že leta 1977 ustanovili rojaki živeči v Ingolstadtu. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

Foto: FB MOMS

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.