https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: S kulturno prireditvijo obeležili mednarodni dan Romov

Gledališče Park, 07.04.2024 ob 6:00  

Sinoči je v Gledališču Park v Murski Soboti potekala osrednja prireditev pred mednarodnim dnevom Romov, ki ga sicer obeležujemo 8. aprila. Slavnostni govornik na prireditvi je bil evropski poslanec Matjaž Nemec, pozdravni nagovor pa je imel predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc.

Leta 1971 je v Londonu potekal prvi svetovni kongres Romov, 8. april pa je postal mednarodni dan Romov, ki ponuja priložnost za razmislek in večjo ozaveščenost o kulturi in pravicah pogosto socialno izključene, a hkrati največje manjšinske skupnosti v Evropi.

Romski aktivizem je v slovenskem prostoru dosegel svoj preboj leta 1990 z ustanovitvijo društva Romani Union Murska Sobota in ga nadgradil z ustanovitvijo Zveze Romov Slovenije leta 1996.


Slednja je tudi letos organizirala osrednjo slovesnost, na kateri je bil slavnostni govornik poslanec Evropskega parlamenta Matjaž Nemec. Dogodka se je udeležil tudi svetovalec v kabinetu ministrice za kulturo Marko Sraka, pozdravni nagovor pa je imel predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc.

Horvat Muc je izpostavil zaskrbljenost glede porabe sredstev, ki jih država namenja občinam, kjer Romi živijo, saj da le-ta niso vselej namenjena nujno Romom. Večji del pomurskih občin ta sredstva dejansko vlaga v infrastrukturo romskih naselij, medtem ko to ne velja za Dolenjsko.

V kulturnem programu so na slovesnosti sodelovali otroci vrtca Romano s Pušče, učenci OŠ IV iz Murske Sobote, glasbenik Mišo Kontrec, plesalki Raks al Zahr in Sandra Zulić ter glasbene skupine JSB, Romano Glauso in avstrijska skupina Romano Rath. 

Več fotografij v spodnji galeriji …

Foto: Aleš Cipot

    Fotogalerija