https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Koliko stare avtomobile vozimo Slovenci?

11.04.2024 ob 6:00  

Slovenski vozniki so lani v povprečju vozili avtomobile, stare več kot 11 let, kar kaže na staranje voznega parka. Kljub temu se je število prvič registriranih novih vozil v primerjavi z letom prej povečalo za šest odstotkov, kar nakazuje pozitiven premik. Vendar je treba opozoriti, da je še vedno velik del vozniškega parka sestavljen iz vozil, starejših od 12 let, kar lahko predstavlja izziv tako za okolje kot za varnost na cestah.


Ključni statistični podatki za leto 2023

  • Registriranih je bilo več kot 1,7 milijona cestnih vozil, od tega okoli 1,2 milijona osebnih avtomobilov oz. vozil kategorije M1.
  • Prvič registriranih novih osebnih avtomobilov je bilo več kot 48.000, med njimi jih je bilo 23 odstotkov na hibridni pogon.
  • Število prvič registriranih rabljenih osebnih avtomobilov se je v enem letu povečalo za skoraj petino (19 odstotkov).
  • Osebni avtomobili so bili v povprečju stari 11,1 leta, najmanj v osrednjeslovenski statistični regiji (10,3 leta), največ pa v goriški statistični regiji (12,9 leta).

Vir: SURS

Kako se Slovenija premika k mlajšemu in bolj trajnostnemu voznemu parku?

Po podatkih, ki jih je objavil Statistični urad Republike Slovenije, je poleg rasti prvič registriranih novih vozil, registriranih jih je bilo skoraj 127.000, opaziti tudi impresivno povečanje števila prvič registriranih rabljenih avtomobilov, ki se je v enem letu dvignilo za skoraj petino - prvič registriranih je bilo kar 87.000 rabljenih avtomobilov.

To kaže na pomembno vlogo rabljenih avtomobilov pri obnovi voznega parka in lahko prispeva k mlajšemu in bolj trajnostnemu voznemu parku v Sloveniji.

Izzivi in priložnosti: Kako Slovenija sprejema električne avtomobile?

Rast elektromobilnosti je opazna, saj je število prvič registriranih novih električnih osebnih avtomobilov doseglo visoko stopnjo rasti. Hibridni avtomobili prav tako predstavljajo pomemben del trga. Kljub temu je delež električnih vozil še vedno relativno nizek, kar kaže na izzive, povezane s sprejetjem in infrastrukturnimi pripravami za električna vozila v Sloveniji.

Vir: Freepik

Varčnost in trajnost: Kaj kažejo najnovejši podatki o registracijah rabljenih in novih avtomobilov?

Kljub pozitivnim trendom je pomembno opozoriti na potrebo po obnovi in trajnostnem razvoju voznega parka. Podatki o registracijah rabljenih in novih avtomobilov ponujajo vpogled v smer, v katero se premika trg avtomobilov v Sloveniji. Pomembno je spremljati in spodbujati razvoj trajnostnih tehnologij ter vzpostaviti okolju prijaznejše prometne politike.

Med vsemi novimi osebnimi avtomobili, ki so bili registrirani v Sloveniji je bilo 23 odstotkov hibridnih, 9 odstotkov pa električnih avtomobilov.

Vir: SURS

Nujnost obnove in trajnostne mobilnosti: Kaj nas čaka v prihodnosti?

Prihodnost mobilnosti v Sloveniji zahteva premislek o potrebi po obnovi in trajnostni mobilnosti. S spodbujanjem uporabe bolj trajnostnih vozil ter razvojem infrastrukture za električna vozila lahko prispevamo k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov in izboljšanju kakovosti zraka.

Ključno je ustvariti okolje, ki bo spodbujalo uporabo okolju prijaznejših prevoznih sredstev ter zagotavljalo varno in učinkovito mobilnost za vse državljane.

Foto: Freepik

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.04.2024 ob 7:44 gost gost

      SLABI POGOJI POSOJILA LIZINGA ITE V ČAKOVEC TAM SO POGOJI BOLJŠI ZATO MAJO BOLJŠI VOZNI PARK

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.04.2024 ob 10:30 AAAAAAAAAAAAAAAAAAAA gost

      Brez veze nouvi avto preplačati, gnješnji avtoji so 10 lejt stari še v odličnon stanji. Seveda bi prodajalci bilij vesejli či bi sakih 5 lejt kupuvali nouvi avto.

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.04.2024 ob 11:06 kilonja gost

      Prvo, novi avtomobili so absolutno predragi, novi Clio , osnovni pa cena 16.000 €, pa dobro pa kateri bedak to gre kupit ? Ali pa Kia Sportage, ko je prišla nekje pred dvemi leti nov model ven je že itak bil drag 22.500, danes 27.500 € . Kot drugo, Slovenec rad kaže, podobno kot balkanci, več kot dejansko ima in misli da je pote pomemben v soseščini . Primer, raje da 25.000 € za 5 let starega Mercedesa C razreda uvoženega z Nemčije s 3 - krat zbitimi kilometri, pomožnosti sestavljen iz dveh različnih avtov po trku, kot če bi si kupil denimo novega Peugeota 3008 . " nek se vidi razkoš ", lažni seveda . Električni avtomobili ? To je pa še stopnja neumnosti višje od teh ki si iz Nemčije in Italije uvažajo prešraufane avtomobile. Pa ne moreš biti tako butast da greš do Dunaja pa moreš dvakrat avto polniti po 30 minut, torej skupaj 1 uro polnjenja, drago plačaš to polnjenje, a ko si kupil avto ga boš vozil kot zastonj . Upam da bo počasi konec te eko in bio norije z električnimi avti .

      12 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      13.04.2024 ob 11:24 selena333 gost

      Hi i love sex my contact here https://vipdeit.com/sex26.html

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.04.2024 ob 12:07 123 gost

        Gost ti si tele, nobena besede ki si jo napisal nima nič z tem člankom, tvoj šiptar je državi naredil več škode kot vse vlade skupaj

        6 2 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.