https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Bo prodaja stavbe upravne enote spodbudila gradnjo upravnega centra?

12.04.2024 ob 6:00  

Mestna občina Murska Sobota prodaja del stavbe med Slovensko ulico in Kardoševo ulico v Murski Soboti, v kateri ima prostore tudi upravna enota. Po besedah soboškega župana Damjana Anželja želijo tako državo spodbuditi h gradnji upravnega centra.

Po županovih besedah je občina dala na trg stavbo Delavski dom, v kateri je okrog 1500 kvadratnih metrov poslovnih prostorov. Najprej je cenilec ocenil njeno vrednost, interes kupcev pa obstaja, je dejal Anželj. Občina bo tripartitno pogodbo razdrla in uredila medsebojna najemna razmerja. "Država ima zelo različno prakso - ponekod plačujejo najemnino, spet drugod ne. To ni sprejemljivo," meni Anželj. 

Z glavnim uporabnikom omenjenega doma, državo, je bila namreč že leta 1996 sklenjena tripartitna pogodba na podlagi takratnega zakona o upravi. Tri stranke v pogodbi so slovenska vlada, ki naj bi krila sorazmerni del stroškov investicij v stavbo, Upravna enota Murska Sobota, ki je pokrivala sorazmerne dele stroškov za vzdrževanje prostorov in tretja stranka, Mestna občina Murska Sobota. Časovna veljavnost pogodbe ni bila določena, zato je pogodba veljavna, dokler je ne odpove katera od strank.

Po županovih navedbah zakon o upravi prenehal veljati. "Sam sem bil del upravne enote več kot 20 let in vem, da država v to zgradbo ni vložila nič. Občina jim mora zgradbo dajati praktično zastonj. Po drugi strani pa so bili že leta 2010 narejeni idejni načrti za nov upravni center. Že takrat smo državo in ministrstvo za javno upravo pozvali, naj tudi oni kaj prispevajo k načrtovani obnovi zgradbe. Poleg tega smo želeli urediti tudi lastniška razmerja. Zgodilo se ni nič," je dodal.

Anželj svojo odločitev o prodaji Delavskega doma utemeljuje z več argumenti. Pravi, da so kot občina vsako leto več kot milijon evrov podfinancirani glede na zakonske naloge, ki jih morajo opravljati. Tudi zato iščejo nove rešitve. "Mislim, da bi država morala biti zgled ostalim in prva imeti urejena pravna razmerja. Trenutno jih nima," meni Anželj. Odziva na njihove pozive in prošnje na ministrstvu za javno upravo ni, je opozoril.

"So pa medtem drugje po Sloveniji zrasli novi upravni centri. Tudi Murska Sobota si kot regijsko središče zasluži regijski upravni center," meni. Poleg tega je stara stavba po županovih besedah nefunkcionalna ne le za uporabnike upravne enote, saj ima vhode na kar treh straneh, ampak tudi za zaposlene. 

Občina sicer išče potencialne rešitve, kam umestiti upravni center, da bodo uporabniki imeli vse čim bolj na enem mestu. Anželj pravi, da je Mercator pripravljen odprodati del zemljišča za upravno enoto med Slomškovo in ulico Arhitekta Novaka, kjer je vse zelo strnjeno - policija, sodišče, odvetniki, zemljiška knjiga, davčna in tudi parkirišča, poroča STA.

Mestna občina Murska Sobota je sicer 15. marca na svoji spletni strani objavila javno zbiranje ponudb za prodajo nepremičnine. Kot izhaja iz razpisa znaša izhodiščna cena za poslovno stavbo s pripadajočim zemljiščem 2.144.000 evrov, rok za oddajo ponudb pa se je iztekel 5. aprila 2024.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.04.2024 ob 20:44 gost

      A je to maščevanje bivšemu šefu?

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.04.2024 ob 11:23 selena333 gost

      Hi i love sex my contact here https://vipdeit.com/sex26.html

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.04.2024 ob 21:55 Joj gost

      Zaprite vse dol, pa si mo hodili rihtat papirje v lendavo ali monošter.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.