https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V začetku meseca začeli izvajati preizkuse zagona geotermične elektrarne v Čentibi

16.04.2024 ob 12:55  

Družba Dravske elektrarne Maribor, največja proizvajalka električne energije iz obnovljivih virov, ki deluje v skupini HSE, je konec leta 2022, skupaj s partnerji pričela s podzemnimi deli sanacije neproduktivne vrtine Pg-8 globine približno tri tisoč metrov za potrebe izkoriščanja geotermičnega energetskega potenciala za prvo slovensko – pilotno – geotermično elektrarno v kraju Čentiba v Lendavi. 


Aprila lani so pričeli z nadzemnimi deli, ki so zajemala gradbena dela ter dela na elektro in strojni inštalaciji. Po prvotnih načrtih so zagonske teste pilotne geotermične elektrarne načrtovali lansko jesen, vendar se je sanacija vrtine podaljšala, saj so na globini 1.600 metrov naleteli na težave s odstranjevanjem ločilnega dela, česar pred tem ni bilo mogoče predvideti. Dodatno podaljšanje je povzročilo tudi odstranjevanja vode iz vrtine (v postopku čiščenja in preizkusa tesnosti vrtine so vrtino napolnili z vodo), saj je morala biti le-ta suha, da so lahko vanjo dodali delovni fluid, potreben za obratovanje.

V začetku tega meseca so začeli izvajati preizkuse zagona pilotne geotermične elektrarne, ki so pokazali, da elektrarna v tem trenutku ne more trajno obratovati pri dani termični izdatnosti vrtine Pg-8. Izkazalo se je, da termična izdatnost vrtine ni zadostna za zagotavljanje potrebnega pretoka par amonijaka za trajno obratovanje 50 kW pilotne elektrarne. Čeprav so proizvedli prve kWh električne energije, bo konstantno obratovanje v prihodnje mogoče z modifikacijo turbinskega dela opreme. Prihodnji koraki so torej usmerjeni v iskanje rešitev, ki bodo omogočile bolj konstantno delovanje turbine v danih pogojih; v kar jih usmerjajo prvi rezultati pilotno inovativnega projekta. 

Mag. Damjan Seme, generalni direktor Dravskih elektrarn Maribor je ob tem poudaril: »Kljub nekaterim izzivom, s katerimi se srečujemo pri pilotnem projektu geotermične elektrarne, sem ponosen, da Dravske elektrarne Maribor, skupaj s partnerji, orjemo ledino na področju koriščenja globoke geotermije, in da smo projekt pripeljali do točke, ko so bile proizvedene prve kilovatne ure električne energije. Verjamem, da nam bo z modifikacijo turbinskega dela opreme uspelo vzpostaviti stanje, ki bo omogočalo konstantno obratovanje in proizvodnjo, ter bo dobra popotnica naslednjim tovrstnim projektom.«  

Poudariti je potrebno, da gre za pilotni projekt, torej prvi tovrstni v Sloveniji. Primerov oziroma predhodnih izkušenj, ki bi dale odgovore na nekatera stanja, ni in vse izzive, ki se pojavijo, je potrebno reševati sproti. Verjamejo, da bo angažiranost vseh sodelujočih pri projektu rezultirala v zanesljivem obratovanju prve slovenske geotermične elektrarne. 

Foto: Dravske elektrarne Maribor, d. o. o.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.04.2024 ob 22:53 gost

      I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.04.2024 ob 13:42 selena333 gost

      Hi i love sex my contact here https://vipdeit.com/sex26.html

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.