https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Ambiciozne naložbe pomurskega podjetja

17.04.2024 ob 12:50  

Lani je bilo za Pomurske mlekarne uspešno leto; v dveh letih bodo za naložbe namenili več kot deset milijonov evrov.


Lani so v Pomurskih mlekarnah predelali dobrih 50 milijonov litrov izključno slovenskega mleka. Prihodke od prodaje so lani povečali za tri odstotke, na 50,9 milijona evrov, in ustvarili 2,7 milijona evrov čistega dobička. 

»Podjetje je uspešno, ker smo si v preteklih letih, tudi z že izpeljanimi naložbami, ustvarili zdrave temelje za poslovanje. Imamo sposobne sodelavce ter dobre izdelke, kot je naš sir ementalec, ki na Agri redno pobira zlate medalje in je šampion kakovosti, poznani smo po maslu, s katerim imamo v Sloveniji med 55- in 60-odstotni delež, kupci pa radi posegajo tudi po naši tradicionalno pridelani skuti. Z marketinškimi aktivnostmi smo okrepili moč naših znamk, in tudi to prinaša rezultate,« pojasnijo v Pomurskih mlekarnah.

V zadnjem četrtletju primanjkovalo surovega mleka

»Glavni razlog, da lani nismo še bolj povečali prihodkov, je bilo pomanjkanje surovega mleka, ki je bilo izrazito v zadnjem lanskem četrtletju. Takrat bi lahko prodali precej več izdelkov, a jih zaradi pomanjkanja mleka nismo mogli proizvajati. Poznalo se nam je tudi, da smo temeljito modernizirali sirarno, zaradi česar je bil obrat dva meseca zaprt. K manjši prodaji je pripomoglo tudi manjše povpraševanje po mlečnih izdelkih v prvi polovici leta, ko je inflacija negativno vplivala na kupno moč gospodinjstev pri nas in po vsej Evropi,« pojasni Jure Bojnec, namestnik direktorja.

Plinska kogeneracija znižala stroške energije, plače višje

Čeprav so lani prihodke povečali samo za tri odstotke, je bilo poslovno leto zanje uspešno. K temu so veliko pripomogle že izpeljane naložbe, s katerimi so izboljšali učinkovitost in povečali obseg proizvodnje ter si znižali stroške za energijo. Z novo plinsko kogeneracijo vso električno energijo, ki jo potrebujejo v Murski Soboti, proizvedejo sami, presežke elektrike prodajajo. Hkrati proizvajajo še toploto za sterilno proizvodnjo. Ta plinska turbina jim je znižala tudi ogljični odtis. S kogeneracijo ogljični odtis kotlovnice obrata v Murski Soboti zmanjšujejo za 64 odstotkov.

Dve novi polnilni liniji in robot za pakiranje

Letos bodo za naložbe namenili vsaj pet milijonov evrov. Največ denarja namenjajo dvema polnilnima linijama, s katerima bodo podvojili zmogljivosti sterilne linije za proizvodnjo mleka in napitkov. Z njima si bodo odprli vrata do novih trgov in izdelkov. Kupili bodo tudi robota za pakiranje.

»Naša ambicija je nadaljnja rast podjetja. Povečali bomo proizvodnjo, prodajo in kakovost izdelkov ter razširili program. Za uresničitev teh načrtov moramo izpeljati kar nekaj naložb. Večja vlaganja smo začeli lani, ko smo v posodobitev sirarne in kogeneracijo vložili pet milijonov evrov, še pet milijonov evrov bomo vložili letos. Nato bomo naložbeni cikel nadaljevali in pri tem pazili, da ga večji del financiramo iz lastnih sredstev,« je povedal Anthony Tomažin, direktor in lastnik Pomurskih mlekarn, poročajo Finance.  

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.04.2024 ob 13:11 mora meti gost

      ambiciozne naložbe, če zaposluje za en mesec, ko so novozaposleni nima niti čsa kupiti hlač za posel, pa maske, ka ne bo po kislem smrdel.

      10 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.04.2024 ob 13:41 selena333 gost

      Hi i love sex my contact here https://vipdeit.com/sex26.html

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.