https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Generacija aktivnih: Kako upokojenci ohranjajo svojo produktivnost?

22.04.2024 ob 6:00  

Statistični urad Republike Slovenije (SURS) je objavil podatke, ki razkrivajo zanimive trende glede nadaljevanja dela med upokojenci v Sloveniji. Raziskava, izvedena med osebami v starostni skupini od 50 do 74 let, je pokazala, da se je nekaj manj kot desetina upokojencev odločila za nadaljevanje dela po začetku prejemanja starostne pokojnine.


Po upokojitvi aktivnih več moških kot žensk

Med temi upokojenci je bilo več moških kot žensk, saj se je za delo odločilo 65 odstotkov moških in 35 odstotkov žensk. Razmerje med spoloma se ni bistveno razlikovalo med različnimi regijami Slovenije.

Vendar pa so se razlike med kohezijskima regijama pokazale pri deležu upokojencev, ki so se odločili nadaljevati delo. Večji delež upokojencev je delo nadaljevalo na zahodu Slovenije, kar znaša 10,5 odstotka, medtem ko je bil delež na vzhodu Slovenije 5,9 odstotka.

Po upokojitvi aktivni zaradi veselja do dela in občutka produktivnosti

Najpogostejši razlogi za nadaljevanje dela so bili veselje do dela in občutek produktivnosti, finančna potreba ter ohranjanje socialne vključenosti. Skoraj polovica vprašanih je navedla veselje do dela kot glavni razlog za nadaljevanje dela, medtem ko je približno petina oseb delo nadaljevala zaradi finančne potrebe ali finančno privlačnega dela.

Izstopajo tudi podatki o tistih upokojencih, ki so v prvih šestih mesecih po začetku prejemanja starostne pokojnine ponovno opravljali plačano delo. Polovica teh oseb je navedla veselje do dela ali željo po družbeni vključenosti kot razlog za vrnitev na trg dela. Finančna potreba ali privlačnost dela je bila drugi najpogostejši razlog za ponovno zaposlitev.

Poleg tega je večina vprašanih prejela prvi prejemek starostne pokojnine brez zmanjšanja ali dodatka, medtem ko je bil pri manjšem deležu oseb prvi prejemek povečan zaradi odložene upokojitve.

Podatki kažejo, da se mnogi upokojenci odločijo nadaljevati delo iz različnih razlogov, pri čemer veselje do dela in občutek produktivnosti izstopata kot ključna motivacijska dejavnika. To kaže na pomembnost ustvarjanja pogojev, ki omogočajo aktivno vključevanje upokojencev v delovno silo ter spodbujanje njihovega občutka koristnosti in zadovoljstva pri delu.

Foto: Freepik

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.04.2024 ob 10:41 Zdravje ... gost

      youtu.be/4HtpM7XvUnQ

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.04.2024 ob 12:12 ...... gost

      ka bluzite, saj pa že itak 25% upokojencev, ki bi morali biti v upokojitvi že pred 3 leti - dela. In to v sektorjih javne uprave, kjer sedi in nč ne dela ter čaka le še nekaj let višje plače od pokojnine. Če bi delali v proizvodnji, bi komaj čakali, da pridejo v upokojitev, tako pa lahko sedijo še 20 let.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.04.2024 ob 15:37 Sovijetstaatl gost

        Ma privilegi su za sovjetske ruse... Navadni smrtniki ma delavci ne dobi denar ostane u Sovijetstaatl

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.04.2024 ob 12:15 ....... gost

      kar je nenormalno nelogično je, kako delodajalec sprejme upokojenca v 65 letu starosti in ne delavca z borze v 52 letu starosti. Kaj je temu vzrok, mi naj nekdo obrazloži!

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      22.04.2024 ob 18:58 Štef gost

      Kdor ve delati vedno dobi službo

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.