https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Kako pravilno ščetkati zobe?

19.04.2024 ob 9:25  

Ščetkanje zob je eno od tistih opravil, ki jih mnogi izvajamo povsem avtomatsko: smuk v kopalnico, zobno pasto na ščetko, zdrgnemo, splaknemo in hopla naprej na vrtiljak vsakdana! Pa to res počnemo pravilno – tako, kot so nam pridigali že v vrtcu in osnovni šoli? Če niste čisto prepričani, kako dobra je vaša tehnika ščetkanja, je tale prispevek kot nalašč, da obnovite znanje. Pravilno rokovanje z zobno ščetko vam bo namreč prihranilo veliko težav z zobmi in dragih obiskov zobozdravnika, zato brž pričnimo!


Zakaj je pravilno ščetkanje tako pomembno

Prav nič ne pretiravamo, ko rečemo, da je zdravje zob in dlesni eden od temeljev celostnega zdravja in dobrega počutja. Za to pa je ključen »red« v vaši ustni votlini. Zanemarjanje ustne higiene namreč vodi do zobne gnilobe, obolenj dlesni in drugih težav, ki zahtevajo zobozdravniško obravnavo. Težave z zobmi lahko vplivajo celo na naše srce in ožilje ter izdatno obremenjujejo naš imunski sistem.

Poglejmo si stvar še podrobneje. Če si zob ne umivamo dovolj ali pravilno, z njih ne odstranimo zobnih oblog. Gre za tanek sloj bakterij, ki se ves čas nabira na zobeh. Te obloge so sprva mehke, a če jih ne odstranjujemo sproti, otrdijo ter se spremenijo v zobni kamen, ki med drugim vodi v vnetje dlesni. Medtem ko zobne obloge lahko odstranimo z zobno ščetko in pasto, se moramo v primeru zobnega kamna oglasiti pri zobnem higieniku ali zobozdravniku. A zakaj bi zdravili, če lahko preprečimo?

In nenazadnje: čisti in zdravi zobje so pomemben vir samozavesti. Omogočajo nam, da se brez zadržkov očarljivo nasmehnemo, v družbi pa smo sproščeni. Samo pomislite, kako neprijetno se je od blizu pogovarjati z nekom, ki ima neprijeten zadah. Ali kako neprijetno se počutimo, ko ta težava doleti nas!

Osnovni napotki za ščetkanje zob

Podajmo se torej v svet temeljitega odstranjevanja zobnih oblog in preprečevanja zobne gnilobe. A preden pričnemo s tehniko ščetkanja, se moramo dotakniti še nekaj osnov ustne higiene. Naj bodo to vaše »svete zapovedi« za pravilno ščetkanje zob. Prav nič ne bo narobe, če si jih kam zapišete ali seznam celo nalepite na kak kotiček v kopalnici …

1. Zjutraj, zvečer, po jedi venomer …

Bodimo disciplinirani in zobno ščetko pograbimo vsaj dvakrat na dan. Še najbolje je, če si zobe umijemo približno pol ure po obroku. Ne pozabite, da že nekaj dni zanemarjanja ustne higiene lahko povzroči vnetje dlesni.

2. Osnova je pravo »orodje«

Ko izbirate zobno ščetko, nikar ne glejte na cente. Seveda ne potrebujete najnovejše električne izvedenke, a vsekakor izberite takšno, ki ima mehke ščetine (a ne premehke, saj te ne zmorejo dobro očistiti zob!). Mehka zobna ščetka bo nežna do vaših zob in dlesni. Pomembno je tudi, da ima ščetka majhno glavo, s katero lažje očistite tudi težje dostopna mesta. Nasprotno naj bo ročaj čim daljši, da boste lahko s ščetinami segli vse do zadnjih zob.

3. Pravo »čistilo« za ščetkanje zob

Izbira paste za zobe ni huda znanost, a vseeno pazite, da kupite takšno z vsebnostjo fluorida. Ta namreč pomaga krepiti zobno sklenino in preprečuje razvoj kariesa. Na trgu je veliko različnih zobnih past, zato lahko izberete tisto, ki najbolj ustreza vašim potrebam. Če imate denimo težave z občutljivimi zobmi, izberite zobno pasto za občutljive zobe.

4. Vzemite si čas

Zobna ščetka iz vaših ust roma, še preden se sploh dobro dotakne zob? Ščetkanje zob ni hitrostno tekmovanje! Traja naj vsaj dve do tri minute, da lahko temeljito odstranite obloge z vsakega zoba posebej.

5. Prava tehnika za prave rezultate

»Žiga-žaga«, levo-desno ali kakor koli že imenujete ščetkanje naprej in nazaj po zobu: pozabite! Ščetkajte s krožnimi gibi, od dlesni proti zobu. Posebej se posvetite področjem med zobom in dlesnijo, kjer se izjemno rade nabirajo trdovratne bakterije. Več o pravilni tehniki sledi že v naslednjem poglavju!

6. Nežnost je lepa čednost

Nežnosti ni nikoli preveč – tudi v ustih. Vaši zobje niso tla, ki jih je treba s silo zdrgniti. Če boste premočno pritiskali, boste poškodovali zobno sklenino in dlesni. Raje si vzemite čas in ščetkanje zob izvajajte z nežnimi, ponavljajočimi se gibi. Če so obloge že otrdele, jih ne poskušajte odstraniti na silo, temveč to nalogo prepustite zobozdravniku alu zobnemu higieniku.

7. Nitkanje »za posladek«

Ščetkanje zob, četudi pravilno in skrbno, ni dovolj za popolno čistočo. Pogosto se delci hrane namreč zataknejo med zobmi, od koder jih spravimo s pomočjo zobne nitke. Naj bo ta zvesta spremljevalka vaše zobne ščetke. Nitko lahko sicer nadomestimo tudi z medzobno ščetko.

Tako, zdaj pa zobno ščetko v roke in gremo! Čas je za šolo brezhibne ustne higiene.

8. Izbira prave »ustne vode«

Ustne vode običajno uporabljamo za izboljšanje ustne higiene ali kot pomoč pri težavah z vnetimi dlesnimi. Pomembno je, da izberemo ustno vodo, ki jo lahko uporabljamo dolgotrajno, ne izsušuje naše sluznice ter ne draži ter ne obarva zob. OROXID sensitiv oralna raztopina izboljša rezultate ustne higiene ter za hkrati pomaga pri vnetnih stanjih v ustni votlini. Za preventivne namene in vzdrževanje dobre higiene ustne votline zadostuje uporaba 1 do 2-krat na dan po/med ščetkanjem zob. 

Najboljša tehnika ščetkanja

Zobe čistimo sistematično, v vrstnem redu, ki ga upoštevamo vsak dan. Ključno je, da obloge odstranimo z vseh površin zoba, tako s strani kot tudi z vrha oz. dna. Posebej se osredotočimo na grizne ploskve in – kot smo že poudarili – žepke med zobmi in dlesnijo.

Obstaja več tehnik ščetkanja zob, najpogosteje pa se priporoča t.i. Bassova tehnika. Oglejmo si jo v razumljivih korakih:

  • Zobno ščetko na zob postavimo pod kotom 45°. Pri tem naj polovica ščetin pokriva dlesen, polovica pa zobe.
  • Vsak zob posebej čistimo z nežnimi krožnimi gibi, vedno od dlesni proti zobu. Na vsakem zobu naredimo deset takšnih gibov, preden nadaljujemo z naslednjim zobom.
  • Za notranjo stran zoba držalo obrnemo pokonci, nato pa ščetko nežno vlečemo od dlesni proti robu zoba.
  • Pričnemo z najzahtevnejšimi deli, torej z notranjimi stranmi zob. Nato preidemo na zunanjo stran, končamo pa z griznimi ploskvami.
  • Grozne površine ščetkamo tako, da ščetko položimo na zadnji zob, nato pa potegnemo po zobnem loku v smeri prednjih zob. Tako zagotovimo, da ne izpustimo zadnjih zob. Tudi v tem primeru vsak poteg ponovimo desetkrat.

Prednosti pravilne tehnike

Bassova tehnika ščetkanja zob je koristna, ker zagotavlja, da zobe in dlesni temeljito umijemo, brez da bi jim škodili. Z nežnimi krožnimi gibi in potegi se namreč izognemo odstopanju dlesni od zob. Ta proces namreč razgali zobne vratove, zaradi česar naši zobje postanejo bolj občutljivi.

Če smo pri ščetkanju temeljiti, se prav tako izognemo »zanemarjanju« nekaterih zob. Navadno se najbolj posvetimo tistim stranem zob, ki jih lahko vidimo v ogledalu in so lažje dostopne s ščetko, notranje ploskve pa pogosto očistimo na hitro. Na tem mestu še enkrat velja poudariti, da se je treba potruditi in temeljito očistiti tudi t.i. jezične in nebne ploskve. To so tiste, ki jih ne vidimo in jih težje dosežemo s ščetko, zato se na njih še raje nabirajo bakterije ter povzročajo karies.

Najpogostejše napake pri umivanju zob

Že prej smo namignili, a za dobro mero in da tega res ne boste počeli, omenimo ponovno: ne žagajte. Ta način ni pravi za temeljito odstranjevanje zobnih oblog in zato ne zagotavlja popolne ustne higiene. In kar je najhujše: grobo žaganje povzroča odstopanje dlesni od zoba, kar izpostavi zobne vratove. Ti so občutljivejši in lahko hitro povzročajo bolečine, vodijo pa tudi do zobne gnilobe, različnih okužb in vnetij ter celo do izpadanja zob.

Prav tako ne posegajte po trdih zobnih ščetkah. Njihove ščetine namreč ne zmorejo očistiti prostorčkov med zobmi in dlesnijo, kjer se bakterije izjemno rade nabirajo ter tvorijo obloge.

* Oglasni prispevek

    Fotogalerija