https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Učne težave v šoli – koraki pomoči in postopek usmerjanja

25.04.2024 ob 9:25  

Za mnoge otroke in mladostnike je šolsko okolje priložnost za učenje, rast in razvoj, vendar pa se nekateri soočajo z različnimi učnimi težavami, ki lahko vplivajo na njihovo uspešnost in samozavest. Učne težave lahko segajo od težav pri branju, pisanju in računanju do težav s koncentracijo, spominom in razumevanjem gradiva. Te izzive je pomembno prepoznati in obravnavati, da se lahko otrokom omogoči optimalen učni napredek in razvoj.


Vsak otrok se v šoli srečuje z raznimi izzivi, a nekateri med njimi se soočajo še z dodatnimi ovirami zaradi specifičnih učnih težav. Te lahko močno vplivajo na šolsko uspešnost in otrokovo samopodobo, vendar pa z zgodnjim prepoznavanjem in ustrezno podporo lahko otroci kljub tem težavam dosegajo odlične rezultate.

Kaj vse lahko opredelimo kot učne težave in zakaj je pomembno, da jih pravočasno odkrijemo?

Vrste učnih težav

Učne težave so kompleksne in se lahko kažejo na različne načine, odvisno od posameznega otroka. Najpogostejše pa so:

Disleksija

Disleksija je verjetno najbolj znana oblika učnih težav, ki prizadene sposobnost branja in razumevanja besedila. Pojavljajo se izzivi s prepoznavanjem zvokov, ki sestavljajo besede, kar otežuje dekodiranje besedil in fluentnost branja otrok z disleksijo.

Znaki se lahko pojavijo že v zgodnjem otroštvu, ki se kažejo kot težave pri učenju abecede, počasno dodajanje novih besed v besedni zaklad in izogibanjem aktivnostim, ki zahtevajo branje.

Disgrafija

Disgrafija je učna težava, ki vpliva na pisne sposobnosti otroka, predvsem na rokopis in sposobnost pravilnega zapisovanja misli. Otroci z disgrafijo se lahko soočajo z nečitljivo pisavo, nepravilnim razmikom med besedami in težavami pri držanju pisala. 

Prav tako lahko imajo otroci z disgrafijo težave pri organizaciji in strukturiranju svojega pisanja, kar vpliva na šolske naloge, ki zahtevajo pisne odgovore.

Diskalkulija

Diskalkulija je učna težava, povezana z matematiko. Otroci s to težavo se spopadajo z osnovnimi matematičnimi koncepti - štetje, zaporedje števil in osnovne aritmetične operacije. Diskalkulija lahko vodi tudi do težav pri razumevanju časa, merjenju in celo pri vsakodnevnih opravilih (razumevanje denarja).

Težave s pozornostjo

Sem uvrščamo učni težavi, opredeljeni kot motnja pozornosti s hiperaktivnostjo (ADHD) ali brez nje. Otroci s težavami s pozornostjo lahko kažejo znake nemira, težave pri dokončanju nalog, pogosto zamenjavo aktivnosti in težave pri sledenju navodilom.

Prepoznajte znake

Prepoznavanje in razumevanje prvih znakov učnih težav pri otroku je ključno za pravočasno in učinkovito ukrepanje.

Otroci z učnimi težavami pogosto kažejo nekaj splošnih znakov, ki jih lahko opazimo tako doma kot v šoli:

  • izogibanje šolskim nalogam (lahko se izogibajo branju, pisanju ali matematiki, ker se v teh predmetih ne počutijo uspešni),
  • frustracije in izbruhi jeze (otrok se lahko hitro razjezi ali doživlja frustracijo pri delu, ki zahteva večji kognitivni napor),
  • težave z organizacijo (otroci lahko imajo težave pri organiziranju svojih misli, kar se odraža v nerednih zapiskih, neorganiziranih šolskih torbah in težavah pri sledenju časovnemu razporedu),
  • nizka samopodoba (pogosti neuspehi lahko privedejo do občutkov nezadostnosti in negativne samopodobe).

Disleksija znaki

  • Ko govorimo o disleksiji, znaki najprej kažejo na težko pomnjenje ali prepoznavanje črk in besed.
  • Otroci morda potrebujejo več časa za branje ali kažejo pomanjkanje fluidnosti pri branju, kar se odraža v počasnejšem branju.
  • Lahko se pojavi zmedenost ali napačno razumevanje navodil ali zgodbe.

Disgrafija znaki

  • Otrok lahko drži pisala na nenavaden način ali kaže znake nelagodja pri pisanju.
  • Pisanje je lahko težko berljivo z velikimi razlikami v velikosti in razporeditvi črk.

Diskalkulija znaki

  • Otrok ima težave z osnovnim štetjem, seštevanjem, odštevanjem, množenjem ali deljenjem.
  • Otrok se lahko težje znajde v merjenju, razumevanju časa in uporabi denarja.

Znaki težav s pozornostjo

  • Otrok morda ne more sedeti pri miru ali se za daljši čas osredotočiti na naloge.
  • Otrok pogosto prehaja od ene aktivnosti k drugi, brez da bi katero koli od njih dokončal.

Metode pomoči

Ko učne težave enkrat prepoznamo, je ključnega pomena, da otroku zagotovimo ustrezno podporo in metode pomoči, ki so prilagojene njegovim potrebam.

Individualizirani izobraževalni načrti (IP)

Eden najbolj učinkovitih pristopov za podporo otrokom z učnimi težavami je priprava individualiziranih izobraževalnih načrtov.

Ti načrti so prilagojeni specifičnim potrebam vsakega otroka in vključujejo prilagoditve, kot so:

  • Zmanjšanje obsega ali zahtevnosti nalog za otroke, ki potrebujejo več časa za dokončanje šolskih del.
  • Dodaten čas za dokončanje testov in izpitov, kar otroku omogoča, da izrazi svoje znanje brez pritiska časovne omejitve.
  • Namesto pisnih testov ocenjevanje z ustnimi predstavitvami ali projekti.

Metode vizualnega učenja

Vizualne metode učenja so še posebej koristne za otroke, ki se lažje učijo z vizualnimi sredstvi kot z besedilom. Za boljše razumevanje kompleksnih konceptov se lahko uporabijo slike, grafikoni in videoposnetki.

Tudi številne izobraževalne igre in aplikacije so zasnovane tako, da učenje postane zabavno in interaktivno, kar je še posebej učinkovito pri otrocih z motnjami pozornosti.

Učenje branja

Profesorica defektologije Alenka Stare k učenju branja pri otrocih z učnimi težavami pristopa po posebnem, 10 stopenjskem modelu.

Gre za celovit pristop, ki otroka vodi od osnovnega poslušanja do kritičnega vrednotenja besedil. Na prvih stopnjah se osredotoča na slušne in vidne spretnosti, kot sta poslušanje in pripovedovanje, ki sta temelj za razvoj branja.

Otrok pri učenju branja postopoma napreduje k razumevanju simbolov in črk ter njihovi uporabi v branju in pisanju. Tekoče branje z razumevanjem postane osnova za nadaljnje stopnje učenja branja, kjer se veščine branja širijo na analizo, vezavo in tehniko branja.

Ta postopek učenja branja ne samo, da krepi bralno pismenost, temveč spodbuja tudi kritično mišljenje in sposobnost vrednotenja informacij, kar je še posebej pomembno v sodobni družbi, polni informacij.

Vloga staršev in učiteljev pri podpori otrok z učnimi težavami

Za otroke z učnimi težavami je podpora staršev in učiteljev bistvena za njihov uspeh.

Starši imajo edinstveno priložnost, da opazujejo svoje otroke v različnih okoljih in prepoznajo prve znake učnih težav. Naloge staršev so:

  • Redno komuniciranje s šolo in učitelji, udeleževanje na sestankih in konferencah ter sodelovanje pri oblikovanju individualiziranih izobraževalnih načrtov.
  • Ustvarjanje spodbudnega učnega okolja doma.
  • Spodbude in pohvale, ki krepijo otrokovo samozavest in motivacijo za učenje.

Običajno pa so učitelji tisti, ki prvi opazijo znake učnih težav. S pravočasnim ukrepanjem lahko preprečijo dolgoročne negativne posledice na izobraževalno pot otroka, in sicer z implementacijo različnih učnih stilov in tehnik, ki so prilagojeni potrebam učencev z učnimi težavami (vizualni pripomočki, praktične dejavnosti in razčlenjene naloge) ter seveda redno in učinkovito komuniciranje s starši o napredku in izzivih otroka v šoli.

Učne težave predstavljajo pomembno oviro za mnoge otroke v šoli, vendar pravočasno prepoznavanje in celostna podpora lahko naredita ključno razliko.

Aktivna vloga staršev, prilagodljivost in inovativnost učiteljev ter podporne metode lahko namreč izgradijo okolje, ki spodbuja uspeh za vse učence ne glede na njihove individualne izzive.

* oglasni prispevek 

Foto: arhiv naročnika 

    Fotogalerija