https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Nataša Pirc Musar na obeležitvi 80. obletnice deportacij Judov iz Lendave

Lendava, 26.04.2024 ob 15:04  

Na osrednji spominski slovesnosti spomina na deportacije Judov, se je mudila predsednica Nataša Pirc Musar, ki je v govoru opomnila na pomen človečnosti.


V petek, 26. aprila 2024, se je v Lendavi odvijala slovesnost ob 80. obletnici začetka množičnih deportacij Judov iz Lendave. Dogodka so se udeležili predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar, generalna konzulka Generalnega konzulata Madžarske v Lendavi Gertrud Kelemen, župan Občine Lendava Janez Magyar in direktor Sinagoge Maribor Boris Hajdinjak, predsednik Judovskega združenje Slovenije – skupnosti tradicionalnih Judov Elie Rosen in predsednik Sveta Madžarske samoupravne narodne skupnosti Občine Lendava Tomi Horvat

Lendava je še do druge svetovne vojne imela veliko judovsko skupnost, ki je pomembno zaznamovala mesto. Večina tega prebivalstva je bila med drugo svetovno vojno deportirana v koncentracijska taborišča, od katerih se mnogi niso več vrnili.

Letos mineva natanko 80 let od deportacij, zato je občina Lendava pripravila osrednjo spominsko slovesnost. Dogodek se je začel na Judovskem pokopališču v Dolgi vasi pri Lendavi, kjer so se zbrani poklonili žrtvam holokavsta s polaganjem vencev.

Sledila je osrednja komemorativna in spominska slovesnosti, ki je potekala v Sinagogi Lendava, kjer so hkrati tudi odkrili spominske table na lokaciji nekdanje judovske šole. Častna gostja prireditve je bila predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar, ki je imela slavnostni govor in se poklonila žrtvam.

»Danes smo tu, da počastimo spomin na prekmurske žrtve holokavsta. In v tem spominu je tudi naša globoka zaveza, da nikoli in nikjer ne dopustimo zdrsa, ki iz človeka potegne tisto najslabše. Ne pozabimo, to se vedno začne z besedo in dejanji sovraštva. Ko človek seje sovraštvo in zlo, se zemlja trese pod težo njegovega brezsrčnega divjanja, za katerim ostajajo le ranjene duše in uničene sanje. Tega si ne želim in vem, da si tega ne želi velika večina prebivalcev našega planeta. In dovolite, da zaključim s pozivom k potrebni enotnosti zoper radikalizem in pojave antisemitizma. To velja najprej za politiko. Želela pa bi si, da bi bila bolj enotna tudi judovska skupnost v Sloveniji. Delitve nas samo slabijo, le enotni smo močnejši,« je v govoru izpostavila predsednica države.

osrednjo komemorativno in spominsko slovesnostjo so prav tako otvorili razstavo »Zgodba o dveh transportih«, katere avtor je Boris Hajdinjak.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.04.2024 ob 16:32 Zgodovinske napake se ne sme ponoviti gost

      https://youtu.be/spmESwVuhDs https://youtu.be/6tpEXvWUeIw https://youtu.be/1qCX2dRFTMw https://youtu.be/Fv3TNmsIKiQ

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.04.2024 ob 17:48 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 9,000-37,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐄𝐬𝐡𝐨𝐩𝐂𝐫𝐚𝐳𝐞.𝐂𝐨𝐦

        0 3 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.04.2024 ob 17:04 Lendavčan gost

      A Pire Musaka????

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.04.2024 ob 17:33 Karel K. gost

      Jutri bo zagotovo spet obiskala Kosovo ali Črno goro. A ja v Beograd gre na poduk k Vučiču, povabil jo je. Ne samo, da hodijo pospešeno po celem svetu ampak celo dirjajo in skrivajo resnično stanje v Sloveniji ter sebe prodajajo kot častilce miru in človekovih pravic, doma pa ravno oboje preprečujejo državljanom kateri ne mislimo z njihovo glavo. Zato v tem smislu jih je Vučič kar odlično ocenil, da so odvratni.

      7 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.04.2024 ob 19:26 gost

        Po navodilu titoistično čebinarske nomenklature, moram povedati, da se je Kozicu zopet poslabšalo!😂😂😂

        2 5 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.04.2024 ob 8:12 kilonja gost

        Res so odvratni, kot je tudi Vučić, ne vem kaj bi Srbi sploh radi v EU, bodo ruski vohun v EU ali kaj bi radi ? Kaj je denimo s tisto ubogo punčko v Srbiji ? Smo videli vso umazanijo njihove kulture, najprej izginotje potem pa 100 lažnih zgodb za medije, pa verjetno po krive zaprta dva pijančka da se pomirijo strasti med ljudmi . Srbi so res zadnji ki bi drugim lahko očitali ogabnost .

        1 2 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.04.2024 ob 17:53 gost

      Res lepo da je obiskala tudi naše kraje. S tem je dokazala da smo tudi Prekmurci del te tragične zgoovine kera se žal ponavlja.

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.04.2024 ob 15:26 Krivice nisu bil poprauljene gost

        https://youtu.be/-pMwNYMYqkQ https://youtu.be/w3iTDcOXnb0 https://youtube.com/playlist?list=PLRL3nXfbSMTHFSlA3hp2tQKdN1IkoJglM

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      26.04.2024 ob 17:58 gost

      Predsednica je obiskala Lendavo pohvalno. Januš grozni pa Orbana kjer imajo desni skrajneži Evrope zbor proti evropski uniji. Kot je to počel skrajni desni Adek Hitler pred drugo svetovno vojno. Zbiral je skrajne desničarje keri so delali za tega svetovnega morilca sveta.

      9 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.04.2024 ob 22:05 Zgodovinske neresnice gost

        https://www.youtube.com/live/EPd9V24sNvw https://youtu.be/9G9_Ibl3Smg https://novice.svet24.si/clanek/novice/slovenija/foto-slavnostni-govornik-marko-lotric-moramo-prenehati-z-medsebojnimi-obtozevanji-izkljucevanji-in-izrabo-zgodovine-za-dnevne-potrebe-politike

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      26.04.2024 ob 18:27 gost

      Kak to, da ni blo zraven največjega židova vseh Židov, velecenjenega gospoda Suča in Lendavske Svobode???? So šli protestirat za samostojno Palestino ali so imeli kake še bolj pomembne opravke?

      6 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.04.2024 ob 12:48 gost

        Poje si pesem...Marina, Marina, Marina, ti ne znaš, da volim te ja..sonja bela more no no mina šare sonja bela nominare o no no no no no..o no..no no no no.

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      26.04.2024 ob 22:17 Aha gost

      A to je prišla za podporo Judom ka delajo v Palestini? ,....... Navadni ljudje niso nič krivi bili ali na njih se je takrat Hitler spravo,zakaj? Ve kdo? Kristusova dežela ampak Kristus nebi dobravo toliko ubitih otrok v palestini.ve kdo to razložiti?

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.04.2024 ob 8:09 kilonja gost

        Kaj glupi ste ali kaj da nasedate tej propagandi z otroki...po smrtnih žrtvah sodeč je potem večina prebivalcev ziganske Gaze, otrok . Kaki otroci, za pred kamere, pa za zahodnjake ki se vam smilijo teroristi, nekaj otrok ki jih nastavljajo za žive ščite , število mrtvih otrok pa pomnožijo krat 10 za zahodne medije ;) . Na drugi strani pa lizarjenje drugih z Židi ki so itak vedno delali sranje, samo ti ki zdaj pljuvate po njih, ste tiste ki smo na to opozarjali, zmerjali s fašisti .

        2 3 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      27.04.2024 ob 3:02 poznat zgodovino gost

      https://youtu.be/NRb9gzI71Zo https://youtu.be/vUuoKelrHvU

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      27.04.2024 ob 14:28 port gost

      deportirati bi bilo potrebno VSE politike...izstreliti jih direktno na mars.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.