https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KOMENTAR

Magičnih sedem – loto!

23.1.2012  

7. krog žrebanja Loto, kombinacije izžrebanih številk 3, 5, 6, 13, 17, 23 in 30 z dodatno številko 1 tudi tokrat ni vplačal nihče. V zgodovini samostojne Slovenije ni bilo še tako visokega dobitka, Slovence je zajela loterijska mrzlica!

Januar se bliža h koncu, a mrzlica ne pojenja. Ne, ni govora o januarskem mrazu, saj mrzlico, ki je v hipu zopet enkrat več zajela vso Slovenijo. Glavni dobitek že ni bil izžreban nekaj tednov, njegov znesek pa se naglo viša. Vrtoglavi 4 milijoni evrov so bili na sporedu tokrat, kolikšen bo znesek prihodnjo sredo, lahko le predvidevamo, kajti višji je, bolj nas »potegne« želja po njem. Vsak si ga želi, vsak bi ga imel. Sedem številk, deset kombinacij, 4 evri, neverjeten dobitek. To je to! Ko bi le moja kombinacija bila dobitna!

Kriza je. Opažamo jo vsi in čutimo na lastni koži. Ko bi le imeli čarobno palčko, ko bi le imeli zlato ribico, ko bi nam le denar padel z neba, ko bi le … Ja, ko bi nam le denar padel z neba! In verjamem, da si tega te dni želimo prav vsi. Ali naj rečem, da ne le verjamem, temveč tudi vidim? Neverjetno dolge vrste na bencinskih črpalkah kljub rekordno visokim cenam pogonskih goriv, množično prerivanje pred okencem Loterije Slovenija v nakupovalnih centrih, nabito polne pošte. Vsak poskuša svojo srečo. Vplačati en listek in z njim zadeti 7-mestno številko? Seveda, zakaj pa ne! Gremo vplačat danes, gremo vplačat za naslednji žreb in glede na to, da smo trmaste narave in ker dobitek ni in ni izžreban, gremo isto vajo ponovit še vsaj 10-krat. Začnemo vplačevati vedno več listkov – začnemo pri enem, stopnjujemo na dva, čez štiri tedne zaradi jeze, da en listek preprosto ni dovolj, vplačamo vsaj pet različnih listkov. Sedaj pa, moji dragi zasvojenci, malo preračunajte, komu padajo milijonski zneski z neba? Vam sigurno ne!  Če se vplača le milijon listkov po 4 evre, se pride do prave sedmice! A verjemite, da se te dni vplačuje vsaj 4-krat več. Kako drugače pa bi se lahko glavni dobitek v roku treh dni zvišal za neverjeten milijon evrov?

foto: sxc.hu

A poglejmo zgodbo z druge strani. Na spletni strani Lokalne akcijske skupine za preprečevanje zasvojenosti Novo mesto sem zasledila sledeče: "O zasvojenosti pri posamezniku lahko govorimo takrat, ko se določen vedenjski vzorec začne ponavljati iz dneva v dan in tako postane središče razmišljanja in dogajanja v njegovem življenju. Postopoma se odvisnik v odmika od realnosti, pojavijo se številne negativne posledice, ki pa le še bolj učvrstijo njegovo uničujoče vedenje." In naprej: "Odvisnost od iger na srečo se običajno začne zelo nedolžno. Že v prvem letniku srednje šole začnejo dijaki igrati loto in ostale »hitre srečke«, malo zaradi vznemirjenja in zabave, malo mogoče zaradi želje po hitri in nenaporni uresničitvi mladostniških sanj (materialnih in nematerialnih)."

Ne kažem s prstom na nobenega. Ne pravim, da je vsak, ki občasno igra loto, v hipu zasvojenec, a ko boste pred sredinim žrebom šli med množico ljudi, ki bodo željni glavnega dobitka čakali v dolgi vrsti za vplačilo svojih kombinacij, jih malo opazujte. So morda videti jezni ali živčni? Prestopajo levo in desno? Zanimivo je dejstvo, da se teh prerivanj udeležuje vedno več ljudi, tako množično pa se do sedaj žal še nismo udeležili nobenega referenduma in volitev. Pa pravijo, da je kriza? Verjamem, da je, saj to tudi delno vpliva na to, da si tokrat res skoraj vsak želi teh nekaj milijonov, a krati vem, da to ni res, kajti potem se ne bi tako lahko pustili manipulirati in ne bi vplačevali vedno več.

In še tretja stran te priljubljene igre na srečo: marsikdo loterijsko mrzlico v teh dneh izkorišča v reklamne namene. Ne samo to, da Loterija Slovenija s samimi obvestili o vrtoglavem znesku privablja množice ljudi. Tudi drugi na ta način (vsaj poskušajo) zaslužiti. Po svetovnem medmrežju, natančneje na strani obrazov Facebook, postaja vedno bolj popularno reklamiranje svojega podjetja na način: "Tudi naše podjetje je vplačalo nekaj kombinacij. Vsi, ki našo fotografijo loto listka všečkate in delite na svoji strani, mu od glavnega dobitka, če ga zadenemo, odstopimo 250 evrov!" In ne boste verjeli, nekatere fotografije imajo tako čez 1.000 oboževalcev in prav toliko jih je fotografijo še dodatno pripelo na svoj zid. Mislite, da bi vam neko neznano podjetje, ki ga niti noben ne pozna, odstopilo vsem skupaj okrog milijon evrov? Dvomim. A še vedno željni denarja nasedemo vsem in vsakemu.

Za konec pa še en test s prej omenjene spletne strani Lokalne akcijske skupine za preprečevanje zasvojenosti Novo mesto. Da bi lažje prepoznali, ali ste na poti v zasvojenost z igrami na srečo, vam je lahko v pomoč precej razširjen vprašalnik:

1.    Ali ste kdaj izostali z dela zaradi iger na srečo?
2.    Ali je hazardiranje prizadelo vaše družinsko življenje?
3.    Ali je hazardiranje škodilo vašemu ugledu?
4.    Ali ste kdaj čutili obžalovanje zaradi hazardiranja?
5.    Ali ste kdaj igrali na srečo, da bi poplačali dolgove ali rešili finančne težave?
6.    Ali ste zaradi hazardiranja znižali življenjske ambicije ali učinkovitost?
7.    Ali ste po izgubi čutili, da se morate čim prej vrniti in priigrati denar nazaj?
8.    Ali ste po dobitku čutili močno potrebo, da se vrnete in zadenete še več?
9.    Ali ste pogosto igrali do zadnjega centa?
10.    Ali ste si kdaj izposodili denar za igranje?
11.    Ali ste kdaj kaj prodali, da bi dobili denar za igranje?
12.    Ali ste omahovali, da bi priigrani denar uporabili za pokritje vsakdanjih stroškov?
13.    Ali ste bili zaradi igranja nepozorni do sebe ali svoje družine?
14.    Ali ste kdaj igrali dalj, kot ste načrtovali?
15.    Ali ste kdaj igrali, da bi pobegnili pred skrbmi in problemi?
16.    Ali ste kdaj razmišljali, da bi naredili kaj nezakonitega, da bi dobili denar za igro? Ste to storili?
17.    Ali zaradi igranja slabo spite?
18.    Ali greste igrat zaradi prepirov, razočaranj ali frustracij?
19.    Ali vas nekaj žene, da bi vsak srečni dogodek proslavili z nekaj urami hazardiranja?
20.    Ali ste kdaj razmišljali, da bi si vzeli življenje zaradi hazardiranja?

Če vsaj na sedem vprašanj odgovorite z DA, je čas za trezno soočanje z dejstvom, da ste zasvojeni z igrami na srečo.

Še dobro, da bo zgodbe kmalu konec, kajti drugače bi morali zdravnikom plačevati za morebitna zdravljenja zasvojenosti.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.