https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KOMENTAR

To še spijemo, pa gremo …

3.2.2012  

Navada? Razvada? Legenda? Ne. Dokazano dejstvo! Slovenci smo se namreč spet enkrat več znašli na lestvici najbolj pijanih državljanov na svetu. Na podlagi rezultatov raziskave Svetovne zdravstvene organizacije in drugih sorodnih organizacij smo namreč zasedli neslavno deveto mesto med 25 najbolj pijanskimi državami na svetu. Pohvalno.

V preteklem letu bi naj v povprečju vsak od nas spil 15,2 litra čistega alkohola, pri čemer vsekakor moramo upoštevati dejstvo, da pivo, vino in žganje vsebujejo le nekaj odstotkov alkohola. Pijemo iz navade in razvade, zaradi družabnosti in da bi se sprostili? Glede na trenutne razmere v naši ljubi državi bi lahko rekli, da v alkoholu utapljamo svojo žalost, vendar je kritična točka v uživanju alkohola bila dosežena že pred leti in se do danes ni spremenila. Tako da izgovor, da so za to krivi Janša, Pahor, Janković, Vegrad ali brezposelnost, ni ravno prepričljiv.

Kot izredno vinorodna država, kjer se pridela na hektolitre vrhunskega vina, seveda ne moremo mimo tega, da tega vina ne bi uživali tudi sami - isto velja za Union ali Laško ter katerega izmed »domačih« likerjev. »Grem na špricer,« so govorili že naši pradedki, včasih pa so si kakšen kozarček privoščile tudi naše prababice. Kljub temu pa sem mnenja, da je današnje stanje popolnoma drugačno v primerjavi s tistim iz davnih časov. Vem, da so nekako morale nastati domače pesmi z besedili kot »…to še spijemo, pa gremo..« ali pa »En hribček bom kupil, bom trte sadil, prijat'le bom vabil, še sam ga bom pil.« in druge, a to, čemur smo priča danes, presega vse meje. Danes se ne gre več na en ali dva »špricerja«, danes se mladi dobivajo v parkih, si s seboj nosijo velike količine alkohola, pri čemer se seveda ne vpraša, kdo bo pil in kdo ne, temveč kdo bo spil več! Prav tako je trend pitja postal tako močan, da se mu marsikateri izmed mladih ne more več upreti. Če si v družbi, si pač v družbi in vsakršno zavračanje alkohola predstavlja izobčenje iz nje. Žalostno dejstvo, ki že nekaj časa ni več redkost. Alkohol se spreminja v kugo današnjega časa mladih, ki vedno mlajši sežejo po »flaši«. Več »neseš«, bolj si popularen. Več različnih vrst alkohola spiješ na enkrat, prej te bodo v družbi sprejeli.

Foto: sxc.hu

In druga plat zgodbe – grem po Ljubljani in na klopci ob cesti vidim brezdomca, z vrečko v roki, v njej pa steklenico čistega vina. Nadleguje mimoidoče, prosi za evro ali dva, ko pa zbere dovolj drobiža, si namesto hrane raje kupi steklenico vina. Takšnih prizorov je iz dneva v dan več in bojim se, da jih bo kmalu še več. Ne trdim, da bo vsak, ki danes spije kozarec ali dva, takoj pristal na cesti in postal eden izmed pijanih brezdomcev, vendar sem mnenja, da lahko še prehitro pride to te skrajnosti.

Navada, ki nas spremlja ob takšnih in drugačnih praznovanjih, ko radi nazdravimo, ima torej več plati. Vse te plati pa lahko tudi hitro prekoračimo, ko zapademo v začaran krog odvisnosti. Takšne in drugačne zgodbe, pripetljaji, doživetja, morebitne abstinence, dnevi brez alkohola, pijančevanja in še bi se dalo naštevati – dragi moji, nismo vsi isti, ne spadamo vsi v isti koš - ampak deveto mesto med 25 najbolj pijanskimi državami na svetu? Ne, to ni legenda, ni izmišljotina. To je v statistikah potrjena resničnost. Kaj naj rečem? »To še spijemo, pa gremo…«

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.