https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KOMENTAR

»Ta beli dan kulture«

8.2.2012  

8. februar, Prešernov dan, slovenski kulturni praznik, a za večino Slovencev le eden izmed  dela prostih dni. Letos imamo to »srečo«, da je dan, ko praznujemo obletnico smrti našega največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, padel na sredo in s tem večina »Prešerna« izkoristi na prav poseben način. A ne vsi.

Prazniki v Sloveniji izgubljajo na pomenu, saj glede na tempo življenja te dneve hrepeneče pričakujemo. Pa ne zaradi obilnega praznovanja in čaščenja, temveč predvsem zato, da si malo oddahnemo. »Ta veseli dan kulture«, kot današnji dan tudi radi poimenujemo, je skoraj nalašč narejen za to. Muzeji veselo vabijo, isto galerije in razne razstave, danes seveda brezplačno. Prav tako pa spet vabijo nakupovalni centri s svojo pestro ponudbo, ki je strankam na voljo po nedeljskem delovnem času in verjamem, da bo namesto v kakšen muzej marsikatera družina zavila raje po nakupih. Kriza? Namesto brezplačnega kulturnega učenja zapravljanje denarja za stvari, ki jih, kot rada ponavljam, potrebujejo le naše lačne oči.

Letos nam vreme ne prizanaša in tako v primerjavi z lanskim 8. februarjem, ki je že dišal po pomladi, letošnji kaže zobe sibirske zime. Baje da so se marsikje spet zbudili v jutro, ki je pozdravilo s temperaturami globoko pod ničlo – tokrat še globje, kot nekaj dni pred tem. Tudi sneži ne več, zato nas je pa zjutraj pogled na idilično belino, ki jo spremljajo sončni žarki, popolnoma prevzelo. Ob tem nikoli ne bi predvidevali, da je zunaj tako grozno mraz, ne? Preveč lepo, da bi bilo resnično…

A vseeno pa ne bodimo spet tako pikolovski. Res je, da prazniki izgubljajo na pomenu. Roko na srce: večina od njih je skomercializiranih. In čeprav med nami marsikdo nima te sreče, da bi bil danes, na dela prost dan, zares prost, izkoristimo dan zase in za svojo dušo. Za dolgo spanje je že prepozno, a bodimo danes s tistimi, ki jih imamo radi, pojdimo v muzej ali pa v nakupovalni center – v končni fazi je to vseeno – imejmo se preprosto fajn. Takih dni je namreč vedno manj, zato se moramo zavedati, da jih zares lahko izkoristimo in iz njega naredimo dan, ki nam bo pričaral nasmeh na obraz. Naj bo »ta veseli dan kulture« ali pa preprosto »beli dan kulture«, dan, ko z najmlajšimi gradimo snežake in pozabimo na vsakdanje skrbi. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. osvajalec
      08.02.2012 ob 16:48 osvajalec

      Ta beli dan kulture? Sicer ni nič narobe, ali dan Prešernovega rojstva imenujemo "Ta veseli dan kulture". :)) Mogoče pa vseeno ... :)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.