http://www.gtz.si/
https://www.beltinci.si/
https://www.ac-andrejek.si/
https://www.saubermacher-komunala.si/
https://www.m-energetika.si/
https://www.facebook.com/SR%C5%A0A-parketarstvo-in-trgovina-482767995154662/
https://www.pomurec.com/vsebina/70240/Za_praznike_se_zahvalite_s_praznicno_voscilnico_na_Pomurec_com
http://achorvat.si/
https://www.obcinaturnisce.si/
https://www.moravske-toplice.si/
https://www.puconci.si/
http://www.tisina.si/

GLOBALNO

V šolah spet uniforme?

23.08.2013 ob 13:00  

V prihodnjih mesecih je mogoče pričakovati vročo javno razpravo, če bo ministre ugodil želji poslanke Maje Dimitrovski, ki je pozvala k širši javno mnenjski raziskavi o uvedbi šolskih uniform v šole.


Poslanka PS Maja Dimitrovski, ki je s svojim zapisom na blogu spodbudila razpravo, med prednostmi šolskih uniform navaja pripadnost šoli ter zmanjšanje socialnih razlik med učenci: » Naši šolarji zaradi vpliva medijev spremljajo modo in so pravi modni navdušenci. Imajo vedno večje želje, zelo pozorni so na to, kaj nosijo drugi sošolci in spremljajo kdo ima lepša oblačila ali čevlje prestižne znamke. Šola ni okoljem v katerem naj bi otroci izstopali z oblačenjem – na kakršen koli način, dober ali slab… Jasno je, da uvedba šolskih uniform socialnih razlik ne bi popolnoma prikrikrla, zagotovo pa bi obvezna uniformiranost v šoli premostila marsikateri problem in družinskemu proračunu na letni ravni prihranila veliko denarja,« je med drugim zapisala poslanka.

Poslanka je pobudo naslovila na šolskega ministra Jerneja Pikola, ter ga med drugim tudi pozvala naj izvede širšo javnomnenjsko raziskavo o uvedbi šolskih uniform ter naj se opravi javna razprava. Na ministrstvu so pojasnili, da za zdaj še nimajo stališč o uvedbi uniform, čeprav so nekaj podobnih pobud prejeli pred tem, hkrati pa omenjene pobude še niso preučili.

Naj ne bi bilo več razslojevanja v šoli

Če se bo minister za javnomnenjsko raziskavo odločil,  bo ta očitno zelo vroča, saj so mnenja tako šolske kot druge stroke in zainteresirane javnosti zelo deljena.

Prvi, ki zagovarjajo šolske uniforme, se sklicujejo predvsem na socialne, kulturne, ekonomske ter tudi uporabniške argumente. Med njimi je najti sledeče:

 • ker ne bi bilo več razslojevanja med učenci v šolah
 • ker bi bil to precej manjši strošek za družino
 • ker bi učenci pokazali pripadnost šoli in ne znamkam, katere so za nekatere nedostopne
 • ker so uniforme preprosta rešitev za vse mlade, ki vsako jutro razmišljajo, kako bi se oblekli, da bi izstopali od drugih
 • ker bi v šoli postalo merilo spet znanje in ne to, kar nosiš.

V civilni iniciativi Kakšno šolo hočemo med prvimi argumenti izpostavljajo krepitev pripadnosti, ki je ena temeljnih potreb in bi se po njihovem mnenju z uvedbo šolskih uniform krepila. Kot je zapisala predstavnica iniciative in učiteljica Jožica Frigelj, vsako leto med učenci tudi naredijo anketo glede njihove naklonjenosti uniformam in le te kažejo, da so  naklonjeni iz istih razlogov, kot jih tudi ostali zagovorniki navajajo. Po njenih besedah se učenci z uniformami strinjajo, če so udobne modne in aktualne.

Šola bi zmanjšala vpliv agresivnega potrošništva

Tudi sociolog dr. Damjan Mandec iz ljubljanske univerze je naklonjen uniformam, med svojimi  argumenti pa navaja tudi nekatere študije (Brunsma 2004) ki kažejo na pravilnost odločitev šolskih uniform v slovenske šole. »Uvedba šolskih uniform bi bila svojevrsten  socialni korektiv, ki bi vsaj v času šole zmanjšala vpliv agresivnega potrošništva in otroke ščitila pred kultom blagovnih znamk vsaj v šolah.« Po njegovem mnenju bi bilo manj tekmovanja z dragimi oblačili, manj razlojevanja med vrstniki, pa tudi starši bi privarčevali denar, da ne rečemo koliko bi bilo prihranjenega časa za nakup oblačil ter jutranjega obremenjevanja z izbiro oblek. »Ob tem vidim tudi priložnost, da otroci začnejo individualizem izkazovati z znanjem, spretnostjo in ambicioznostjo po vedenju, ne pa z dragimi modnimi znamkami. Potrošniško mrzlico pa naj le pustijo pred vrati šole,« je jasen Mandec, ki poudarja, da morajo imeti otroci enake možnosti in enakopravni status v šoli.

Uniforma ne reši problema neenakosti

Nasprotniki ideje o uvedbi šolskih uniform so prepričani, da unoforme ne morejo rešiti problema neenakosti in razslojevnja med vrstniki. Med njimi je tudi prdekan za doktorski študij, kakovost in razvoj na pedagoški fakulteti Janez Vorinc, ki pravi, da je to sprenevedanje, saj se kljub temu natanko ve, kdo je otrok bogatejših in kdo revnejših staršev. 

Nekateri nasprotniki uniform so mnenja tudi, da to lahko oropa otroke razvijanja lastnega stila. Vogrinc meni tudi, da bi bio veliko bolj smiselno denar vložiti v izobraževalne prorame, s kozi katere bi vspodbujali zmanjševanje socialnega vpliva okolja na uspeh učencev in s katerimi bi preprečevali negativna staišča učencev glede socialnih razlik.

Naše babice in dedki so nosili delovne halje

Če pogledamo skozi zodovino, na slovenskih tleh v preteklosti v šolah posebnih niform ni bilo. So pa bile pred 2. svetovno vojno prisotne črne šolske hallje, generacije tudi po vojni pa pomnijo svojevrstne plašče, ki so jih na sprednjih šolah nosile ženske pripadnice. Tudi pravila glede snažnosti, primernosti, so bila v preteklosti dosti bolj stroga.

Tanja Cestnik, ravnateljica OŠ I Murska Sobota pa v svoji izjavi o predlogu razmišlja takole:

»Glede uniformiranosti v osnovni šoli obstajajo argumenti za in proti. Kot argument zakaj uvesti uniforme bi izpostavila, da sama uniforma mogoče res krepi pripadnost določeni ustanovi, v našem primeru šoli. Vendar pa je to vseeno le del izkazovanja pripadnosti, katero lahko v večji meri vzpodbujamo in razvijamo z vzgledom, vrednotami in sledenju viziji šole.

Uniforma bi predstavljala le navidezno prikrivanje različnosti med učenci, v smislu izstopanja z oblačili dragih blagovnih znamk. Razlike glede socialnega in ekonomskega statusa staršev, med učenci v današnjem času ostajajo in se še večajo ne glede na to ali bodo učenci v uniformi ali ne.

Vsekakor je pomembna vzgoja in vzgled tako v domačem kot v šolskem prostoru tudi glede kulture, spodobnosti ter primernosti oblačenja. Pomembno je, da se učenci zavedajo skladnosti in primernosti oblačenja z obiskom določene institucije, pa naj bo to šola, kulturna ustanova ali prijateljsko srečanje.

Z načinom oblačenja učenci izražajo sami sebe, svojo ustvarjalnosti, kreativnost in inovativnost, kar z uniformiranostjo bi verjetno zatrli.

Vprašati pa se moramo tudi kaj pomeni nabava uniforme v finančnem pogledu za starše, šolo oz. državo?«

  Fotogalerija

  Komentarji

  1. smrt
   23.08.2013 ob 13:02 smrt

   Pa ka smo Japonci ?Ka si še te betežen zaostali narod ne izmijsli ?Za uniforme se pogajajo o zaposlijtvi lidij pa nikomi nika ?

   20 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  2. smrt
   23.08.2013 ob 13:04 smrt

   Ka smo Huteriti ali Amiši ?Ali posnemati ščemo Japonce ?

   16 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  3. gost
   23.08.2013 ob 13:11 Bandi gost

   Ja ge san za uniforme , če do te iste uniforme tudik nosili učiteli pa tudik učitelice itd.Namreč zdaj odijo po šolaj kak kašne primadone z visokimi petkami pa mini krilci učiteli pa s kratkimi lačami.Če se dela enakost naj de enakost tudik za vse pa tudi ta enakost naj bo v fabrikaj ge de menedžer noso enako uniformo kak delavec-raztrgano ka se razmimo ka za nove itak nega pejnez.

   20 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  4. gost
   23.08.2013 ob 13:13 lol gost

   pa kaj je znjimi, samo sramoto nam še stem naredijo ,naj rajši slovenijo rešijo iz krize

   11 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  5. gost
   23.08.2013 ob 13:41 Manu_p gost

   Ja, san definitivno za, či malo poglednemo v osnovnošolske klopi vidimo, kak delajo eni fejst velke razlike ze na ton, kak odiš oblečeni v šolo in na področji toga si ze zbirajo kolege. tude san znan kak je to, ker san nej z bogate druzine in znan kakšen razlike so delali. delajo krivice in to se pojavlja tudi še najbole pri romih. dragi mlajši, saj je pa nej san krijf či se je narodo romski materi in nosi tvoj obleke kere njemi je tvoja mama poklonila tij pa njemi v šoli povejš, ka ma to oblečeno ka si tij noso in se te še povrh z njega norca delaš. sicer pa san za tudi to, ka bi meli tudi učitelji uniforme saj je to ze višek vsega (viske pete, kratke kikle) resan, če je šola je šola (kak javna, ugledna ustaniva), nej pa khm... Ja, san definitivno za to, ka bi bile ponovno uniforme. :) ja in tisti, ka so proti tomi? Kakšen stil kakšen? Je stil pomemben, meni se zdi ka je otrokovo srce bole pomembnejše kak stil ali? Pa Lp:)

   17 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  6. gost
   23.08.2013 ob 13:45 tinek gost

   ministerstvo za šolstvo naj se raje ukvarja s tekočo problematiko kako bojo na bolj dovršen in bolj human način naučili mladež željno učenosti. vse ostalo je postranska stvar.

   8 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  7. gost
   23.08.2013 ob 14:55 ... gost

   ges san absolutno proti uniforman. kot prvo vsaki nosi v kon se dobro počuti. Vsi se v uniformi nebi. kot drugo moremo pomislite na letne čase in različne temperature. kot tretje pa...te uniforme do mogli starši drago plačati (če samo poglednemo cene drugih uniform kere se nucajo za razne gostinske ipd šole), polek toga do se te uniforme nosile vsaki den..torej bodo starši mogli kupiti vsaj 5 srajc za vsaki den. Se van zdi ka do si revni lejko privoščili te šminkaraj? kot 4. obnašanje otrok in izbira kolegov bo ostala ista ne glede na uniforme.

   11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  8. gost
   23.08.2013 ob 14:55 kačik gost

   Zelo prefrigano prikrivanje in zavajanje. Še en način, kako prikriti, da se socialne razlike večajo in da bo revežev še več. Marsikdo, ki je na socialnem robu, bo to pozdravil in bo še "ploskal", kako je država v redu, da vsaj otroke obleče in omili socialne stiske. Kaj drugega pa ista država za blaginjo istih otrok ne bo storila. Le ukradla bo še eno dostojanstvo. Bo pa zato vzela štipendije, otežila postopke pridobivanja pomoči, ... Skratka na račun , mogoče šenkane obleke, bo od državljanov pobrala še več in povečevala socialne razlike. Seveda s ciljem, da se to navzven ne bo videlo.

   2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  9. gost
   23.08.2013 ob 14:59 plagi.at gost

   ja seveda, Pozitivci.....vrača se obdobje komunizna......vsi enaki, samo eni malo bolj. Bedaki na kvadrat! Verjeno bo uniforma: rdeča oblekca pa klobuček in tigrasti čeveljčki.....;-)

   3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  10. gost
   23.08.2013 ob 15:11 nik gost

   Tak ja uniforme,,, medtem tisti keri se J***** po domače povejdano in delamo cejle dneve da zaslužimo cca1000 eur mo si sami plačuvali, tisti keri pa doma sedijo pa do meli vse zašenki! In prav tau se dela kak v yug. Vsi mo enaki pa če boš delo 12 ur ali pa doma sedo. Če malo več zaslužiš ti včasih vkraj zemejo!!! PROKLETA SELJAČKA DRŽAVA in primiven delavski folk!!

   4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  11. gost
   23.08.2013 ob 15:17 eden gost

   jes se v večji meri strinjan z goston ... Je problem ka de uniforma samo ena, in tou vsake den nosite je nej samo tak... ker de trbelo večkrat prati kak drujgo pa... že tak je ponavadi problem (bar pri ženskaj... pa neman nikaj proti njin), ka so "fouš" če ma kera drujga isto oblečeno... pa što de ti šou v šolo ge do vsi isto oblečeni? tou je brezveze... rejsan bi lejko kakšen bole pameten predlog dali... in ja.. kak je večijna že povedalo... razlike do še dale....

   2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  12. gost
   23.08.2013 ob 15:36 sese gost

   Naj majo v parlamenti vsi iste uniforme, ka se nedo več delijli na leve pa desne pa naj začjoi delati nekaj za SLO.

   7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  13. gost
   23.08.2013 ob 16:33 proti uniformam gost

   Poslanka PS Maja Dimitrovsk pa ma ziher kakšno sestrično ki bi ustanovila firmo pri keri bi se mogle te uniforme naročati, pa spet bi denar se stekal v svoje žepe. Don't be so stupid people!! Debeli bi še v uniformah vedno bli debeli, revnin pa bi cote samo bolj smrdele ker jin mame nebi prale tega.. brezveze.

   3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  14. gost
   23.08.2013 ob 17:57 323232 gost

   Prva dimna bombica je že spadnila, pričakujen jih še več. Do mediji vsaj o njih poročali, nej več o nezaposlenosti, revščini, lopovščini ...

   1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  15. gost
   23.08.2013 ob 19:03 gost uniforma gost

   Te te pa pravili ,ka se ne vračamo v čas pred drugo vojno, kda so klerikalci narekovali, kak se obnašati in ka na podlagi svojoga družbenega statusa-beri bogastva lejko delaš in ka ne. Pa smo mislili, ka smo s tem že davno končali in se trudili, ka smo vsi enaki neglede na to keklo penez maš in kelko ma tvoj oča. Što zdaj vlada toj državi, če ne konzervativni klerikalci, samo ka je zdaj vse to prav, nekda bi se pa razčesnoli, če bi što to predlago. To pove vse o narodi, ki se obrača po vetri.

   4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  16. gost
   23.08.2013 ob 20:55 bono1 gost

   Ma kakšne uniforme, če hočejo uniforme jih naj nosijo poslanci in poslanke.Ja pa vroča razprava, naj raje razpravljajko, kako rešiti državo in delovna mesta. A ta poslank misli, da smo kaki severni Korejci, beda.

   3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  17. gost
   23.08.2013 ob 21:24 :D gost

   se strinjam, vsaj nebi bile toliko vidne socialne razlike med otroki. zaj npr. pride en v šolo ki ma pulover za 100€ pa en ki ga ima za 10€ pa se ta ki ga ima za 100€ potem norčuje z drugega. po tem takem pa bi te razlike ne bile vidne saj bi itak vsi bili isti .

   0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  18. gost
   23.08.2013 ob 21:36 nace gost

   gost - :D socialne razlike v šoli...hm... pa eni ste rejsan blesavi! Najbaukše ka date omejitev, ka deci nemo smeli kipuvati dragih cot, zatau ka te tisti, keri doma sidite na svoji riti te zadovoljni! Socialne razlike bodo in morajo biti. Eni delajo za 700 eur, eni sidite pa dobivlete socialno, eni smo se dosta včili in zaslužimo 1500 eur! Mislim, brez besed san ka eni pišete!

   2 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  19. gost
   23.08.2013 ob 23:58 gost gost

   @nace, ta prepouved za kupovanje dragih cot je sploj nej tak napačna. ena deca se že v trejčon razredi nosijo kak kakšne damice pa gospodje v zrelih letih. določeni straši prav načrtno oblačijo svojo deco v izstopajoča draga oblačila ka se te lejko s svojo deco preseravajo. in ta deca se te vzvipeno obnašajo do druge dece keri si tou nemrejo privouščiti. več ali menje so nej deca nikaj krivi, krivi so njihovi blesavi starši. po eni strani uniforme nebi bile slabe po drugi strani pa bi tou prineslo dodaten strošek vsen. tak šolstvi kak staršon.

   0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  20. gost
   24.08.2013 ob 0:48 Lepa gost

   Sam punce bi ble v jankicah lepo lepo treba poskusit :)

   0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  21. gost
   24.08.2013 ob 11:56 adasdsda gost

   ja delno se strinjam z tem. ne bi bilo socialnih razlik med otroci in bi se med sabo bolj spoštljivo obnašali. noben ne bi bil užaljen ker nosi majico iz kika.

   0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  22. gost
   24.08.2013 ob 12:52 prot oniforman gost

   navaddni idioti

   3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  23. gost
   24.08.2013 ob 13:12 ĐABOKA gost

   To kaj si zmislujejo je brez veze pač ta gnila politika in za tem opet nešče zasluži od sorodnikou pametnejšega opravila nimajo sramota.

   2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  24. smrt
   24.08.2013 ob 16:55 smrt

   Te naj na mesto predragij zvezkov še uvedejo tablice kak pred davnimi lejti za to ka za leto dvej starši več nedo zmožni kupovati šolskij potrebščin .Uniforme bi ges dal tistim tam v vladi in v državnom zbori pa tou tiste črtaste kak vijdimo v filmaj banda fuknjena

   3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

  info_outline

  Opozorilo

  Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

  Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

  Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.