https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Ščuka: »Ali želimo, da bodo naši otroci še naprej ovce v čredi?«

Murska Sobota, 30.05.2012 ob 9:41  

Viljem Ščuka, avtor knjige Država v megli – oblikovanje osebnosti šolarjev, bralcem na 250 straneh ponuja pregled in strokovno oceno štiriletnega projekta Brez megle v glavi. Knjigo, ki opisuje družbene, strokovne in politične peripetije, s katerimi se je avtor srečeval pri težnji in oblikovanju osebnosti učiteljev, šolarjev in staršev, je avtor predstavil tudi v Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti.


Viljem Ščuka, zdravnik, specialist šolske medicine in psihoterapevt je kot avtor gestalist, ki govori naravnost in brez rokavic, vendar umirjeno in podkrepljeno s podatki raziskav. Sedanja politika in znanstveno dogajanje v Sloveniji sicer ni naklonjeno njegovim težnjam in kot sam pravi: "Med akademsko javnostjo in politiko knjiga Država v megli – oblikovanje osebnosti šolarjev ni dobrodošla. Naslov knjige pa je ironičen."

Zaslužimo si boljše vodenje države, boljšo politiko, boljše znanstvenike

"Človek je bitje telesa, razuma in duha. Naši možgani pa so tako dobro razviti, da si zaslužijo boljše vodenje države, boljšo politiko in tudi boljše znanstvenike," razmišlja Ščuka, ki si postavlja vprašanje: Ali želimo, da bodo naši otroci še naprej ovce v čredi? Ščuka pa razmišlja tudi o sodobnem človeku, kaj je z njim narobe, da še vedno uporablja staro znanost, torej ponuditi učencu čim več informacij. "Tako se ne dela. Ponudi mu nekaj in si bo vsak sam izbral in vzel za svoje," dodaja Ščuka.

V Sloveniji potrebujemo boljše učitelje, profesorje

Ljudje smo postali bitja s svobodno voljo, s katero sprejemamo odgovornost in odločitve. Vendar pa svoboda ni mačji kašelj, tako da se pri tem še nismo kaj prida izkazali. "V Sloveniji bomo še dolgo čakali, da se bo program pedagoških smeri spremenil. Potrebujemo dobre, prebrane kadre oziroma profesorje, učitelje. Predvsem take, ki ne bodo popustili političnim pritiskom," je še povedal Ščuka.  

Ščuka: Politikom hočem dokazati, da nimajo prav

"Naša država se ne meni za ljudi, ki so izobraženi in imajo veliko znanja. Raje vzamejo tujega uspešnega predavatelja kot domačega, zato menim, da je težko biti Slovenec. Tudi mojo knjigo zavračajo, pa jo dajem zastonj," je dejal Ščuka in zaključil: "Nimam dlake na jeziku. S takimi projekti bomo nadaljevali in ne bomo odnehali. Politikom hočem pokazati, da nimajo prav."

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.05.2012 ob 10:14 Redek gost

      Poglejmo, kakšne akademike in strokovnjake smo si pridelali s pomočjo naših univerz. Nerazgledane neumneže, ki so varali na izpitih in skozi študij iskali linije najmanjšega odpora. Dokaz: današnja situacija. Tiste, ki so pokazali uporništvo, iniciativo in lastno voljo pa je izobraževalni sistem izločil in uničil. Dolga roka tega sistema se kaže tudi po izobraževanju. Uspeš lahko samo če imaš diplomo in si izobražen na slovenski fakulteti. Ostali so namenjeni za nizka dela za minimalca. Ubijanje iniciative kot zelo škodljive je izobraževalni sistem globoko ukoreninil v spore naše družbe. Tako veste že vnaprej, da kot podjetnik v tej državi ne boste uspeli. In tudi dejansko ne boste uspeli. No - razen s korupcijo. Če kaj daš izobraženim v našem sistemu.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.