https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KOMENTAR

Nad študentsko delo na račun študentov?

14.6.2012  

Nov »Varčevalni zakon«, ki smo ga dobili konec prejšnjega meseca, začne kazati svoje zobe. Reze lahko zaznamo na različnih področjih, prav kmalu pa jih bomo na lastni koži občutili prav vsi – mlade družinice, javni uslužbenci, upokojenci in, kako tudi ne, študenti. Se bo razpaslo delo na črno in nižanje urnih postavk?

Čeprav »megazakon«, kot mu pravijo mnogi, posega na področje 39 zakonov, se vsi najbolj ubadamo s tistim(i), ki se nas tiče(jo). Nekdo, ki ni zaposlen v javni upravi, se ne bo pretirano poglabljal v reze javnih uslužbencev. Prav tako se nekdo, ki nima otrok, ne bo obremenjeval z zakoni, ki posegajo v finančno sliko mlade družinice. In delodajalci, pri katerih si služijo svoj kruh študenti? »Važno, da se delo opravi.«

Seveda imamo v takšnih situacijah vedno dve strani – tokrat so na eni strani delodajalci in na drugi študenti kot delovna sila. Delodajalec študentu da delo, ker meni, da je to zanj najbolj ugodna rešitev, saj študentu ni treba plačati ne regresa, ne dopusta, ne bolniške, prav tako pa ni potrebno zanj poravnavati vseh prispevkov, ki bi jih morali za redno zaposlenega. Iz tega vidika je študentsko delo kar prijetna zadeva za nekoga, ki bi po najkrajši liniji upora in z najnižjimi stroški rad prišel do največjega možnega dobička. Žal je to v naši državi že nekaj let trend, zato pa iz leta v leto raste tudi število brezposelnih. Če samo pogledamo na spletno stran študentskega servisa in si priklikamo stran s ponudbami prostih delovnih  mest, najdemo od pomoči v kuhinji do vodenja projektov in samostojnega dela v administraciji podjetja. A lahko študent, ki je le »študent«, morebiti celo brez izkušenj, upravlja delo, ki je za podjetje bistvenega pomena za obstoj, če bi pa za to želeli zaposliti nekoga za redno delo, pa bi mu seveda prvo kot prvo rekli, da je premlad in da nima dovolj izkušenj? Malo skregano z logiko, se vam ne zdi?

Študent v primerjavi z redno zaposlenim prevzema vedno več odgovornosti, opravlja vedno več nalog. »Med našimi zaposlenimi ni razlik,« pravijo delodajalci. Kakšnimi zaposlenimi? Strinjam se z dejstvom, da se le tako, da prevzemamo naloge vedno večjega obsega, nekaj naučimo in da si le s tem lahko pridobivamo izkušnje, a bodimo iskreni: ko se nekdo končno odloči, da si bo poiskal redno (in ne študentsko!) zaposlitev, te študentske izkušnje štejejo prav malo.

Po eni strani ni slabo, da se mladi tudi kot študenti začnemo učiti prevzemati odgovornost, a vse ima svoje meje. Trg delovne sile v Sloveniji ni dovolj fleksibilen. To se strinjajo tako delodajalci kot deloiskalci. Seveda bo vsak delodajalec raje dal delo nekomu, ki se ga bo potem tudi lažje znebil. Neprijetno se sliši, a žal ni daleč od resnice. Prav iz prej napisanega pa je vlada s posegom v zakon o študentskem delu, zaradi katerega se zvišuje koncesijska dajatev za podjetja s 14 na 25 odstotkov, želela le »pomagati«. Le »pomagati«…

 

FOTO: sxc.hu

Čeprav se marsikdo verjetno strinja, da ja za zmanjšanje izkoriščanja študentov in pospeševanja zaposlovanja najprej treba narediti korak v smer delodajalcev in zvišanje dajatve je pravi korak, a vseeno bi ga bilo potrebno podpreti še z nekaterimi manjšimi. Bojazen, da bo to še vedno najbolj prizadelo študente, se namreč začne uresničevati. Nekatera podjetja so se odločila, da bodo študentsko delo popolnoma črtala, vendar ne na račun tega, da bi nekoga novega zaposlila. Mislite, da bodo zaradi tega to delo potem porazdelila med svoje že zaposlene? Nekatera podjetja mogoče, vendar večina žal ne. Prav tako se začne pojavljati zniževanje urnih postavk. Študent, ki je prej na uro dobil mogoče 4 evre, bo sedaj dobil le 3,70. Če želi delati, bo delal, če ne, naj gre. Kratko in jedrnato. Kaj storiti, ko se bliža poletje in študijske počitnice? Odgovor leži na dlani. Prav tako pa si skoraj ne upam napisati, da se marsikateri delodajalec v dogovoru s študentom odloči, da mu bo za opravljeno delo raje plačal pod mizo…

Se bo razpaslo delo na črno? Se bodo delodajalci množično odločali za znižanje urnih postavk? Se bo na račun reza v zakon o študentskem delu povečalo zaposlovanje? Bomo videli. Kdaj? Kmalu.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.06.2012 ob 19:27 kr neki gost

      ŠTUDENTSKI SERVISI, ŠTUDENTSKO DELO, TOGA NEGA NIKJER NA SVEJTI! ŠTUDENTSKI SERVIS JE KAK DRŽAVA ZNOTRAJ DRŽAVE! Skratka katastrofa, ka tau sploj obstaja. V nemčiji na študiji so se moji soštudenti držali za glavao in si mislili s kakšne opičje države prihajam! NEVEM V ČEM JE FORA KA TAU FOLK PODPEJRA...NEVEN!

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. smrt
      14.06.2012 ob 21:02 smrt

      Tij nejsi iz opičje države ? Ka si soštudenton pravo ka si z Kosovoga ,ali Romun ?

      0 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.06.2012 ob 16:33 eden gost

      Prokleti! Samo na račun maloga naroda bi šparale!

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      16.06.2012 ob 10:39 ... gost

      pomurec.com..resnica boli in zato brišete komentarje? Nekateri "študentje" res še faksa od znotraj niso videli, glavno da imajo status študenta, z tem pa odžirajo del.mesta tisim, ki bi radi delali.. Vi kar brišite naprej..govorim pa resnico. l.p.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      16.06.2012 ob 11:28 DEJAN gost

      gost - ... +1 TO JE RESNICA KATERO SE VSI ZAVEDAMO! +1 KR NEKI -1 smrt TI VERJETNO NISI S TEGA PLANETA:)

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      18.06.2012 ob 11:25 čiba gost

      za vse je kriv zakon politiki in delodajalci .na študentske napotnice delodajalci zaposlujejo tiste ki niso študenti .zato politiki vedo in delodajalce podpirajo pri takem zaposlovanju.jaz mislim da je to delo na črno. na črno bo dela še več kot do sedaj ,ker naši politiki in delodajalci ne znajo ali nočejo dati dela študentom in tistim kateri bi radi delali.tem se reče tajkuni .

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      18.06.2012 ob 14:30 f gost

      @čiba, točno tak je, kak si napisal, a študenska organizacija pa ni kriva, ka davle študentske napotnice neštudentom, kaj to ni kaznivo dejanje? Slovenija že dolgo ni več pravna država.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.